Már megint megdőlt a melegrekord

Több mint százéves rekord is megdőlt múlt héten.

2024. 09. 09. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord – közölte honlapján a HungaroMet.

Tatabánya Dózsakert meteorológiai állomáson vasárnap hajnalra csupán 22,1 fokig hűlt le a levegő, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos hajnali melegrekord.

Forrás: HungaroMet

A korábbi rekord 21 fok volt, amelyet Tatán mértek, 1917-ben.

A fővárosban, Lágymányoson pedig 21,2 fokig süllyedt a hőmérséklet, ami új fővárosi hajnali melegrekord.

A korábbi rekord 20 fok volt, még 1973-ban mérték Budakeszi erdő állomáson.

A fővárosban vasárnap sorozatban nyolcadik napja dőlt meg a hajnali melegrekord.

 

Jön a lehűlés

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, a hosszú aszály után hétfő reggel a HungaroMet az ország nyugati felére több területére is esőt, záport, helyenként zivatart jelzett előre. Az előrejelzés szerint napközben a csapadékzóna lassan halad kelet felé,

többfelé várható csapadék, a keleti tájakat csak később éri el, ott viszont még kedden is lehetnek tartósan csapadékos részek.

Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 32 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb, az Észak-Dunántúlon a hűvösebb. Késő estére 16–24 fok közé hűl le a levegő.

A rendkívül magas vízhiány miatt kellene a kiadós eső, ezen a következő két nap kis mértékben segíthet. Kedd hajnalra Nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, de reggelig az ország északkeleti harmadán és a Tiszántúlon borult marad az ég, arrafelé még reggel is eső várható, másutt megszűnik a csapadék.

A Tiszántúlon a délkeleti, másutt az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon néhol erős széllökés is lehet. A hőmérséklet hajnalban 13–19 fok között alakul.

Ami pedig a kicsit távolabbi kilátásokat illeti, a jelenlegi modellfutások alapján a hét végén egy újabb adag eső érkezhet, amely jó eséllyel még nagyobb mennyiségeket hozhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.