Jön a vihar, riasztást adtak ki a fél országra + videó

A hét második felében még kiadósabb csapadék érkezik.

2024. 09. 09. 7:22
Forrás: Fotó: pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú aszály után hétfő reggel az ország nyugati felén egyre nagyobb területen valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. A HungaroMet előrejelzése szerint napközben a csapadékzóna lassan halad kelet felé,

többfelé várható csapadék, a keleti tájakat csak később éri el, ott viszont még kedden is lehetnek tartósan csapadékos részek.

A rendkívül magas vízhiány miatt kellene is a kiadós eső, ezen a következő két nap kis mértékben segíthet.

Napközben általában erősen felhős vagy borult idő várható, az északkeleti harmadban délelőtt, késő délután a Dunántúl nyugati felén lehet szakadozottabb a felhőzet. A Dunántúlon és a Duna–Tisza-közén is számíthatunk esőre, záporokra, a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon zivatar is előfordulhat. A csapadékzóna az ország keleti harmadát estefelé éri el. A legnagyobb mennyiség nyugaton, északnyugaton valószínű. A délkeleti szél napközben több helyen megerősödik, majd délutántól a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a légáramlás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 32 fok között várható, az Alföldön lesz a legmelegebb, az Észak-Dunántúlon a hűvösebb. Késő estére 16–24 fok közé hűl le a levegő.

 

Kiadták a riasztást

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szerint reggel a Dunántúlon és Pest vármegyében, délelőtt a középső országrészben néhol esetleg az ég is megdörrenhet.

A déli, délutáni órákban nagyobb eséllyel fordulhat elő helyenként zivatar a délnyugati országrészben, egy áthelyeződő hidegfronthoz kapcsolódva, amelyek környezetében viharos széllökés, intenzív csapadék előfordulhat.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet

– figyelmeztetett a katasztrófavédelem. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

Az egész országban számíthatunk csapadékra (Forrás: Facebook/Hungaromet)

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

Kedd hajnalra Nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, de reggelig az ország északkeleti harmadán és a Tiszántúlon borult marad az ég, arrafelé még reggel is eső várható, másutt megszűnik a csapadék. A Tiszántúlon a délkeleti, másutt az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon néhol erős széllökés is lehet. A hőmérséklet hajnalban 13–19 fok között alakul.

Ami pedig a kicsit távolabbi kilátásokat illeti, a jelenlegi modellfutások alapján a hét végén egy újabb adag eső érkezhet, amely jó eséllyel még nagyobb mennyiségeket hozhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.