V. Naszályi Márta a fegyelmi eljárás után sem hajtotta végre a képviselő-testület döntését

Utolsó testületi ülését vezényelte le V. Naszályi Márta polgármester az I. kerületben. A párbeszédes politikus az utóbbi időszakban kisebbségben vezette az önkormányzatot, jogtalanul több testület által fogadott döntést nem hajtott végre. A ciklus utolsó ülésén a Fidesz kezdeményezésére költségvetést módosítottak, továbbá a kormánypárt felhívta a leköszönő polgármester figyelmét: szeptember végéig van még lehetősége az elmulasztott döntéseket végrehajtani.

2024. 09. 27. 17:32
A11I2978
20211206 budapest varoshaza vizsgalobizottsagi ules havran zolta Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartották a ciklus utolsó testületi ülését az I. kerületben. Októbertől új polgármester irányítja az önkormányzatot, Böröcz László (Fidesz-KDNP) váltja a párbeszédes V. Naszályi Mártát, aki az utóbbi időszakban kisebbségben dolgozott miután két Jobbikos képviselő kiszállt a szivárványkoalícióból. 

A jövő hónaptól a testület összetételét hét fideszes egyéni képviselő, négy listás képviselő adja, amelyből három a baloldali összefogás (Várunk Egyesület, DK, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK, Momentum) egy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselője lesz.

Az utolsó ülésen a Fidesz felhívta V. Naszályi Márta leköszönő polgármester figyelmét arra, hogy szeptember végéig van még lehetősége rá, hogy a korábban már megszavazott, kerületi családoknak, időseknek szóló támogatásokat, köztük az idősek napi támogatást is biztosítsa.

Mint ismert: V. Naszályi Márta számos olyan döntést nem hajtott végre, amit a képviselő-testület meghatározott. 

Ilyen döntés volt az I. kerületi Népjóléti Közhasznú Alapítvány által adandó támogatás a szépkorúaknak, ezáltal minden kerületi idős zsebéből 17 ezer forintot vett ki. 

Akadályozta továbbá a kerületben a tanszer- és tápszertámogatás bevezetését. A bérlettámogatás bevezetését sem indította el, amely a kismamáknak és az egyetemista hallgatóknak jár a testület döntése értelmében. A polgármester még a napközbeni gyermekfelügyelet ellátásáról szóló határozatot sem hozta létre, ezért a képviselő-testület fegyelmi eljárást indított. 

A fegyelmi tárgyaláson megszületett a döntés, a képviselő-testület megállapította, hogy V. Naszályi Márta fegyelmi vétséget követett el. A polgármester súlyosan megszegte a kötelezettségét, vétkes magatartást tanúsított. A legszigorúbb kiszabható szankciót alkalmazták, ami szerint húsz százalékkal csökkentették a megbízási díját.

Úgy tűnik, V. Naszályi a vétség megállapítása után sem tett eleget a képviselő-testület döntésének. Az utolsó ülésen a Fidesz-KDNP javaslatára módosították a költségvetést, amelyre azért volt szükség, hogy a két önkormányzati ciklus közti átmenet minél gördülékenyebben tudjon zajlani.

– Megtudtuk, hogy a hivatal jegyzője már távozott is, de azt, hogy ezúttal mennyi jutalmat markolt fel, egyelőre titokban tartotta a polgármester. Emlékszünk, kiderült, hogy tavaly 8 hónapos munka után több mint 5 millió forintot vihetett haza, miközben a kerületi idősek nem kapták meg a nekik járó 17 ezer forintot – közölte Böröcz László új polgármester, aki október elsején lép hivatalba.

Az ülésen elfogadták a helyi esélyegyenlőségi programot, melybe szintén a kormánypárt javaslatára bekerült az önkormányzati intézmények munkatársainak lakhatási lehetőséget nyújtó szolgálati lakás biztosításának elősegítése is.

 Korábban már több kerületi pedagógus munkáját segítették, illetve ismerték el szolgálati lakás biztosításával. A Győző utcában pedig új lakások építését tervezik. Mini bölcsődék elindításáról is tanácskoztak, a Dezső utcai három mini bölcsőde mielőbbi megnyitásához szükséges döntéseket hozott a képviselő-testület.

V. Naszályi Márta leköszönő polgármester továbbra is a képviselő-testület tagja marad, immár ellenzékből tehet javaslatokat a kerület működésével kapcsolatban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.