Tizenhétezer új óvodai férőhely létesült 2010 óta

A kormányzat minden erejével azon dolgozik, hogy a magyar családokat segítse – mondta Koncz Zsófia államtitkár.

Forrás: MTI2024. 10. 18. 21:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tanévben már meghaladta a 387 ezret az óvodai férőhelyek száma, hiszen 2010 óta 17 ezer új óvodai férőhelyet hoztunk létre – mondta Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára Szerencsen, a Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda Szent Kinga Tagóvodájának átadóján. Koncz Zsófia úgy fogalmazott: a kormányzat minden erejével azon dolgozik, hogy a magyar családokat segítse. Ennek része az otthonteremtésben való segítség, illetve a munka és a család közötti egyensúly megteremtése.

Az államtitkár felidézte: minden gyermeknek ingyenesen elérhető az óvodai ellátás, és a közelmúltban újra elérhetővé tették a bölcsődei térítési díj támogatását. Amikor bölcsődék és óvodák épülnek, azzal munkahelyeket is létrehoznak.

Az elmúlt időszakban mintegy másfél milliárd forintot költöttek szerencsi intézmények felújítására vagy újak építésére.

Korábban református óvoda épült a városban, a közelmúltban pedig egy új görögkatolikus bölcsőde alapkövét tették le a zempléni városban – elevenítette fel.

 

Irigykedő európaiak

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az átadón elmondta, a katolikus óvodaprogramban országszerte 13 ezer férőhely újult meg, ebből négyezer újként épül, az Egri Főegyházmegye a programban 26 óvodát épített és hatot újított fel összesen harminckét településen. – Amikor egyházi óvoda vagy iskola építését támogatja a kormány, azt a szellemiséget is át akarják adni, amiben az intézmény névadója és családja élt – fejezte ki.

Hozzáfűzte, azt tapasztalja, hogy

sok európai nemzet irigykedve nézi azt az összefogást, amit a magyar állam az egyházakkal tesz.

Példaként említette a kétmillió lakosú Szlovéniát, ahol egyetlen katolikus iskola működik, de állami támogatás nélkül. – Mi azt gondoljuk, hogy minden egyes támogatás és segítség sokszorosan térül meg nekünk keresztényeknek és a nemzetnek is – fogalmazott Soltész Miklós.

A Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda Szent Kinga Tagóvodája a volt szerencsi római katolikus plébánia átépítésével készült el. A korábbi 250 négyzetméteres ingatlanhoz egy 750 négyzetméteres épületet építettek. A négycsoportos óvodába jelenleg nyolcvanöt gyermek jár. Az új óvodát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

Borítókép: Koncz Zsófia államtitkár a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda Szent Kinga Tagóvodájának avatásán (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.