Az öt legjobb Nicolas Cage-film – 8 mm + videó

Megrázó thriller egy kegyetlen, nagyon sötét világról.

2024. 10. 18. 20:06
Forrás: InterCom
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten befejeződött a Russel Crowe filmjeit bemutató sorozatunk. Folytatjuk utazásunkat a filmek csodálatos világában. Hollywood egyik ikonikus színésze következik a sorban: Nicolas Cage. Cage híres az egyedi stílusáról és intenzív alakításairól, valamint arról, hogy szinte minden műfajban játszott, legyen szó akciófilmről, drámáról vagy vígjátékról. Elsőként egy kevésbé ismert filmjével jelentkezünk, sorozatunkban az ötödik helyet egy sötét, kegyetlen thriller szerezte meg, a 8 mm.

Kicsoda Nicolas Cage?

Nicolas Cage (eredeti nevén Nicolas Kim Coppola) amerikai színész, producer és rendező, 1964. január 7-én született Long Beachben, Kalifornia államban. Színészi karrierje az 1980-as években indult be, és hamar híressé vált olyan filmekkel, mint a Moonstruck (1987) és a Wild at Heart (1990). Az 1990-es években Oscar-díjat nyert a Las Vegas, végállomás (Leaving Las Vegas, 1995) című filmben nyújtott alakításáért, ahol egy önpusztító alkoholista írót alakított.

Fotó: InterCom

Karrierje során számos kasszasikerfilmben játszott, mint például a Con Air (1997), a A szikla (The Rock, 1996) és A nemzet aranya (National Treasure, 2004). Közismert különc életviteléről és sajátos filmes választásairól is. A 2000-es években Cage gyakran vállalt szerepet nagy költségvetésű akciófilmekben, de független filmekben is feltűnt, mint például a Joe (2013) és a Mandy (2018), amely nagy kritikai elismerést aratott.

Cage az Oscar-díjon kívül számos más elismerést kapott karrierje során, és annak ellenére, hogy gyakran szerepelt vegyes kritikákat kapó filmekben, továbbra is az egyik legjelentősebb és legkarakteresebb hollywoodi színész maradt.

Cage a híres Coppola család tagja, de korán megváltoztatta vezetéknevét, hogy elkerülje a családi kapcsolatok általi megítélést, és saját útját járja. 

5. 8 mm (1999)

A 8 mm egy 1999-ben bemutatott amerikai thriller, amelyet Joel Schumacher rendezett. Schumacher eredetileg nem volt az első számú választás a filmhez. Az eredeti forgatókönyvet Andrew Kevin Walker írta, aki korábban a híres Hetedik (Se7en) című filmet is jegyezte. Walker sötétebb, még keményebb tónusú filmet tervezett, de Schumacher változtatott a forgatókönyvön, hogy valamivel könnyebben befogadható legyen. Walker később nyilvánosan kifejezte elégedetlenségét a végső változattal.

Fotó: InterCom

A film sötét, nyomasztó világba kalauzolja a nézőket, ahol egy magánnyomozó egy rejtélyes, sötét bűnügybe keveredik. A történet középpontjában Tom Welles (Nicolas Cage) áll, aki megbízást kap egy gazdag özvegytől. Az asszony egy régi széfben talált egy 8 mm-es filmet, amelyen egy lány meggyilkolását rögzítették. A film sötét és hátborzongató hangulata, valamint a téma miatt erős érzelmi reakciókat váltott ki a közönségből és a kritikusokból egyaránt. Bár a kritikai fogadtatás vegyes volt, Cage alakítása dicséretet kapott, és a film olyan kérdéseket feszeget, mint az emberi természet sötét oldala és a média hatása a társadalomra.

Érdekességek

Joaquin Phoenix, aki később világhírű színésszé vált, az 8 mm-ben egyik korai jelentős szerepét játszotta Max California, a pornográf világban dolgozó fiatal férfi  karaktereként. Ez a film fontos mérföldkő volt Phoenix karrierjében, amely előkészítette az utat a későbbi nagyobb szerepei előtt. A film sötét és komor hangulatát nagyban fokozza a helyszínválasztás. A történet Los Angeles és a pornóipar világában játszódik, ahol a fény és a sötétség ellentéte dominál. Schumacher célja az volt, hogy a közönség belemerüljön ebbe a világba, érezve annak embertelenségét, mocskosságát és reménytelenségét.

Rendhagyó összegzés a filmről

Sétáltam hazafelé a mozi után, nyomasztó volt a csönd a nyirkos budapesti éjszakában. Az eső átláthatatlan fátylat vont az út menti lámpák köré, a reklámtáblák álmosan pislogtak, s a távolban dudaszó hallatszott. Egy kislány nevetve szaladt át előttem a járdán, utána a szülei egymás kezét fogva, akkor riadtam föl. Megkönnyebbültem.

Az élet mégis megy tovább?

James Gandolfini is feltűnik a filmben Fotó: InterCom

Amikor beültünk a moziba a barátaimmal, még nevettünk, beszélgettünk, kényelmesen elhelyezkedtünk. Jobbomon a kóla, balomon a popcorn. Minden, ami ma elengedhetetlen kelléke a mozi élménynek. Azután szép lassan a film előrehaladtával minden megváltozott: a kóla és a popcorn is megmaradt.

A 8 mm bepillantást enged egy zárt világba, amelyben a szadisták, perverzek, snuffosok, mazochisták vígan élnek és kiélhetik alantas szenvedélyeiket. Azért volt szörnyű látni ezeket a képsorokat, mert ez a mocskos világ valóban létezik. Csak a téma tabu, nem szoktak vele az újságok címlapjain vagy talk show-kban foglalkozni vele.

Az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés: miként működhet ez a perverz, aberrált világ? A válasz gyaníthatóan a maguknak mindet megengedő gazdag, befolyásos pénzemberek és népszerű sztárok köreiben keresendő.

Megdöbbentő és felkavaró film!

A történet alapjában véve egy jól kidolgozott thriller, de a film igazi mondanivalója az, hogy a gonosz itt él közöttünk, és nem tudhatod, hogy ki az. Lehet a kéményseprőn át a buszsofőrig mindenki. A film bemutatja, hogy sokfélék vagyunk mi emberek, és élnek köztünk olyanok is, akik nem érdemlik meg, hogy embernek nevezzük őket.

A film kulcsmondata, amit a Joker és a Napóleon sztárja, a szexshopban dolgozó Max (Joaquin Phoenix) mond Tom Wellesnek (Nicolas Cage): „Ha az ördöggel táncolsz, az ördög nem változik meg, hanem téged formál az ő képére.”

A film másik nagy tanulsága Machine (Christopher Bauer), a maszkos gyilkos, aki, miután leveti maszkját kimondja, hogy nem a szülői környezet, a pszichikai ráhatás, a gyermekkori erőszak miatt lett ilyen perverz gyilkos, hanem azért, mert szeret ölni. Joel Schumacher úgy rendezi meg a filmet, hogy a végén mi, a nézők kívánjuk minden perverz szörnyeteg halálát.

De az élet nem ilyen egyszerű. Ajánlom, hogy minél többen nézzék meg ezt a nagyon kemény filmet, mert ha más pozitívumot nem is találnak majd benne, az biztos, hogy a kóla és a popcorn egyaránt meg fog maradni…

Idővonal:A 8 mm című filmet 1999-ben mutatták be Amerikában. Abban az évben, melynek márciusában hazánk csatlakozott Csehország és Lengyelország társaságában a NATO-hoz. Budapesten, a Hajógyári-szigeten rendezett Sziget Fesztiválon menet közben leszakadt egy körhinta több gondolája, melynek következtében egy 25 éves fiatalember két nappal később meghalt. Magyarországon is jól látható volt a teljes napfogyatkozás. A ritkán látható jelenség alkalmából Pécsett a planetárium udvarán egy időkapszulát ástak el, hogy 2081. szeptember 3-án nyissák ki újra. Csecsen fegyveresek támadást hajtottak végre dagesztáni célpontok ellen, kiprovokálva ezzel a második csecsen háborút. Veszprémben felavatták az amerikai segítséggel kialakított Légtér-szuverenitási Hadműveleti Központot. Az év utolsó napján Borisz Jelcin orosz elnök lemondott hivataláról, utódjául pedig Vlagyimir Putyint jelölte ki. (Wikipédia)

A Nicolas Cage filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a negyedik helyezett mozival érkezünk.

Borítókép: Max California (Joaquin Phoenix) és Tom Welles (Nicolas Cage) (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.