Az öt legjobb Russell Crowe-film – Gladiátor + videó

Monumentális történelmi kalandfilm.

2024. 10. 11. 20:00
Forrás: UIP-Duna film.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Russell Crowe filmjeit bemutató minisorozatunkban az ötödik helyet a Hollywoodban nagy hagyományokra visszatekintő bírósági filmek sorába illeszkedő A bennfentes (The Insider) című alkotás szerezte meg, a negyedik helyezett mozi az erős társadalmi üzenetet hordozó ausztrál dráma, a Romper Stomper lett, a bronzérmet egy nagyon izgalmas akciófilm, a Hazugságok hálója (Body of Lies) érte el, amely mozi a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem és a modern kémkedés világába vezeti be a nézőket, az ezüstérmet pedig az Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind) című életrajzi drámaszerzete meg. A győztes mozi nem is lehetett kérdéses, Crow legikonikusabb alkotása, amivel elhódította a legjobb férfi színésznek járó Oscar-szobrot is, a Gladiátor.

1. Gladiátor (2000)

A Gladiátor egy történelmi dráma, amelyet Ridley Scott rendezett, és az ókori Róma világába kalauzolja a nézőt. Scott az egyik legmeghatározóbb alakja a modern filmiparnak. Széles körű munkássága különféle műfajokat ölel fel, a sci-fitől kezdve a történelmi drámákon át a thrillerekig, és híres vizuális stílusáról, részletgazdag világépítéséről, valamint a látványos filmek iránti elkötelezettségéről. Színes a rendezői palettája. A Szárnyas fejvadásztól (Blade Runner, 1982), A Thelma és Loiuse-on (1991) át, egészen a tavaly bemutatásra került Napóleon (2023) című munkájáig. A Gladiátor című mozija a kiemelkedő vizuális effektusai és nagyszabású harci jelenetei miatt elnyerte a nézők és a kritikusok elismerését. 

Forrás: Mafab.hu

A film öt Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő díját (Russell Crowe), valamint jelentős sikert aratott a BAFTA és Golden Globe-díjkiosztókon is. Bár a film valós történelmi személyekre (például Commodusra és Marcus Aureliusra) épít, a cselekmény jelentős része fiktív. A film zenéjét Hans Zimmer komponálta, amely szintén nagyban hozzájárult a film sikeréhez. A film zenéje, különösen a „Now We Are Free” című szám, világszerte népszerűvé vált, és ma már klasszikusnak számít. Zimmer zenéje erős érzelmi hangulatot adott a film számos jelenetéhez.

A történet

Maximus (Russell Crowe), a tehetséges és elismert római hadvezér Marcus Aurelius császár kedvence, és a császár őt szánja Róma vezetésére, nem pedig saját fiát, Commodust (Joaquin Phoenix), akit alkalmatlannak tart a hatalomra. Commodus, amikor megtudja, hogy az apja nem őt akarja utódjául, meggyilkolja Marcus Aureliust és magát nevezi ki császárnak. Maximus, aki hűséges a császárhoz és Rómához, ellenszegül Commodusnak, amiért ő bosszúból kivégezteti Maximus családját, és a hadvezért is meg akarja öletni. Maximusnak sikerül megszöknie, de rabszolga lesz, és gladiátorként kell küzdenie az arénákban. Gladiátorként nagy hírnévre tesz szert, és eljut a Colosseumba, ahol végül szembekerül Commodusszal, hogy bosszút álljon a családjáért és Marcus Aurelius haláláért.

A szereplők

Maximus Decimus Meridius – Russell Crowe – Maximus a film főszereplője, egy tehetséges római hadvezér, aki hűséges Marcus Aurelius császárhoz. Miután a császár fia, Commodus megöleti a családját, Maximus bosszút esküszik, és gladiátorrá válik. Ő a film központi hőse, akinek célja, hogy bosszút álljon Commoduson és visszaszerezze a becsületét.

Commodus – Joaquin Phoenix – Commodus Marcus Aurelius fia, aki ambiciózus, kegyetlen és hataloméhes. Miután megtudja, hogy apja nem őt akarja császárrá tenni, meggyilkolja Marcus Aureliust, majd Maximus családját is kiirtatja. Commodus karaktere a film fő antagonistája.

Fotó:  UIP-Duna Film

Lucilla – Connie Nielsen –  Lucilla Commodus nővére és Marcus Aurelius lánya. Bár Commodushoz fűzi családi kötelék, valójában Maximus oldalán áll, és segíteni akarja őt Commodus megbuktatásában. Egy bonyolult karakter, akinek nehéz egyensúlyoznia a családi és politikai kötelességei között.

Marcus Aurelius – Richard Harris – Marcus Aurelius a bölcs és idős római császár, aki a film elején még uralkodik. Nem akarja, hogy fia, Commodus kövesse őt a trónon, mivel alkalmatlannak tartja, és inkább Maximust szánja Róma vezetőjének. Commodus azonban meggyilkolja, mielőtt végrehajthatná tervét.

Érdekességek

A film több helyszínen játszódik, amelyek közül sok valóban történelmi területeken került felvételre. A római jeleneteket például Máltán forgatták, ahol felépítették a gladiátorok kiképzőhelyét és arénáját. A film elején látható, németországi csatát pedig Angliában, a Surrey-i Bourne Wood erdőben vették fel. A római Colosseum látványos arénájának díszlete a film egyik legikonikusabb eleme volt. A stáb megépített egy körülbelül egyharmad méretű másolatot, amely tizenöt méter magas volt. A hiányzó részeket és a teljes arénát digitális technológiával egészítették ki, így hozva létre a monumentális helyszínt. Bár Maximus egy kitalált karakter, több valós történelmi alak ihlette. Az egyik ilyen figura Narcissus, egy római gladiátor, aki valóban megölte Commodus császárt. Maximus karakterét emellett olyan hadvezérek és hősök inspirálták, akik lojálisak voltak a Római Birodalomhoz, de a hatalmi intrikák áldozatául estek.

Összegzés

Gyerekként tátott szájjal néztem a Ben Hurt, Charlton Heston parádés alakítását, imádtam a történelmi kalandfilmeket. Ezt hozta vissza sokunknak Ridley Scott monumentális mozija. A Gladiátor tulajdonképpen a történelmi drámák újjáéledését hozta el Hollywoodban. A mozi központi témája a bosszú, a kitartás, a becsület és a szabadság. 

A film nagymértékben hozzájárult az ókori Róma témájának népszerűsítéséhez, és több hasonló stílusú alkotást inspirált a következő években. Russell Crowe alakítása legendássá vált, és a film ma már klasszikusnak számít a modern mozi történetében. Sokan kissé pátoszosnak tartják a Gladiátort. Talán igazuk is van. De igazából nem ez a fontos, hiszen erről megfeledkezünk könnyedén, mert magával ragad, beszippant ez az alkotás. Ez a mozi egyik elsődleges feladata. A Gladiátor alapmű, kötelező darab minden filmrajongónak.

Idővonal: A Gladiátor című mozit 2000-ben mutatták be, abban az évben, amikor sokan világméretű számítógépes összeomlásra számítottak, a 2000. év problémája végül nem okozott komoly bajokat, a magyar államiság ezredik évfordulóján a kormány az ország valamennyi önkormányzata számára fehér alapon arannyal hímzett millenniumi díszzászlót készíttet. Az első zászlót Bajót község vehette át Orbán Viktor miniszterelnöktől, II. János Pál pápa a Szent Péter téren bemutatott szentmisén ünnepélyesen bocsánatot kért mindazoktól, akik ellen a keresztények a történelem során bűnöket követtek el, a Magyar Országgyűlés Mádl Ferencet választotta meg köztársasági elnöknek. (Wikipédia)

A jövő héten folytatjuk izgalmas utazásunkat a filmek varázslatos világába, immár egy új színész munkáin keresztül.

Borítókép: Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe) (Fotó: UIP-Duna Film)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.