Az öt legjobb Russel Crowe-film – A bennfentes + videó

Drámai film az egyik legnagyobb amerikai bírósági ügyről.

2024. 09. 13. 20:00
Forrás: InterCom
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten befejeződött a Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunk. Folytatjuk tovább utazásunkat a filmek csodálatos világában. Hollywood egyik ikonikus színésze következik a sorban, Russel Crowe. Színészi stílusa az intenzitásáról és az elkötelezettségéről híres. Gyakran játszik erős akaratú, morálisan összetett karaktereket, akiknek belső küzdelmei és dilemmái vannak. Karizmatikus jelenléte és mély átélése miatt gyakran kap drámai és történelmi szerepeket. Mini toplistánkon az ötödik helyet a Hollywoodban nagy hagyományokra visszatekintő bírósági filmek sorába illeszkedő A bennfentes (The Insider) című film szerezte meg. 

Kicsoda Russel Crowe?

Crowe 1964. április 7-én született Új-Zélandon. Új-Zélandon és Ausztráliában nőtt fel, és már fiatalon érdeklődött a színészet iránt. Pályafutását az 1980-as évek végén kezdte, először ausztrál filmekben és televíziós műsorokban szerepelt. Nemzetközi ismertséget az 1997-es Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential) című film hozta meg számára, amelyben Bud White rendőrt játszotta. A film kritikai sikert aratott, és elindította Crowe-t a hollywoodi sztárság felé. Crowe három egymást követő évben kapott Oscar-jelölést (1999-ben, 2000-ben és 2001-ben), amely egyedülálló teljesítmény a színészek között. 

Russell Crowe Hermann Göringet alakítja új filmjében (Forrás: Cinema.com)

Átütő nemzetközi hírnévre Ridley Scott Gladiátor (2000) című történelmi filmjének főhőseként tett szert, elnyerve a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. További, kritikailag elismert szerepei közé tartozik Jeffrey Wigand A bennfentes (1999) és John Forbes Nash az Egy csodálatos elme (2001) című filmekben. 2015-ben debütált rendezőként az Akihez beszél a föld című drámájával, amelyet főszereplőként is jegyez. A Gladiátor Oscar-díján kívül számos más elismerést is elnyert, beleértve a Golden Globe- és BAFTA-díjakat is. 

Életének egy másik aspektusa a zenei karrierje. Mielőtt színészként sikeres lett, zenéléssel is foglalkozott, és a mai napig aktív ebben a világban. Emellett Új-Zéland és Ausztrália közti kötődése erős, mindkét ország kultúrájában jelentős szerepet játszik.

5. A bennfentes (1999)

Sorozatunk nyitó darabja egy 1999-ben bemutatott amerikai életrajzi dráma, amelyet Michael Mann rendezett. A film valós eseményeken alapul, és a dohányipar egyik legnagyobb botrányát, valamint egy oknyomozó újságíró és egy belső informátor közötti kapcsolatot mutatja be. A történet középpontjában a CBS hírműsorának, a 60 Minutes-nak egyik jelentős botránya áll, amely leleplezte a dohányipar veszélyeit és titkolózásait.

Fotó: Mafab.hu

A film valós eseményeken alapul, az 1990-es évek végén talán legnagyobb vihart kavart bírósági pere alapján készült. Ebben Mississippi és a hozzá csatlakozó 49 állam 246 milliárd dolláros keresetet nyújtott be a dohányipar ellen. A film a Hollywoodban nagy hagyományokra visszatekintő bírósági filmek sorába illeszkedik.

A mozi tulajdonképpen Jeffrey Wigand (Russel Crowe) történetét meséli el, aki a Brown & Williamson dohánygyártó vállalat egykori vezető tudományos tisztviselője volt. Wigand döntő információkat tár fel a vállalat ártalmas gyakorlatáról, beleértve azt, hogy a cég szándékosan növelte a cigaretták függőséget okozó hatását. Miután Wigand elhagyja a vállalatot, Lowell Bergman (Al Pacino), a CBS hírműsorának, a 60 Minutes-nek az oknyomozó újságírója kapcsolatba lép vele, hogy nyilvánosságra hozza ezeket az információkat.

A történet drámai fordulatot vesz, amikor a dohányipar erős nyomást gyakorol Wigandra és a CBS-re, megpróbálva megakadályozni a történet adásba kerülését. A film bemutatja Wigand személyes küzdelmeit is: a családja széthullását, a fenyegetéseket, valamint a belső vívódását az igazság és a saját biztonsága között. Miközben Lowell Bergman harcol azért, hogy az igazság napvilágra kerüljön. 

A szereplők valódi élete is izgalmas: Lowell Bergman  a film készítésekor újságírást tanított a University of California hallgatóinak, Jeffrey Wigandot, a tudóst pedig, aki állását elvesztve középiskolai tanár lett, az év tanárává választották. A film hét Oscar-díjra volt jelölve, köztük a legjobb film, legjobb férfi főszereplő (Russell Crowe), legjobb rendező (Michael Mann) és legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban. Bár a film nem nyerte el az Oscar-díjat, széles körű kritikai elismerést kapott.

A szereplők

Russell Crowe - Jeffrey Wigand, a dohányipar egykori vezető tisztviselője, aki whistleblowerként segíti a botrány feltárását.

Al Pacino - Lowell Bergman, a CBS hírműsorának, a 60 Minutes-nek oknyomozó újságírója, aki segít Wigandnek.

Christopher Plummer - Mike Wallace, a 60 Minutes ikonikus riportere.

Fotó: Mafab.hu

Érdekességek

Russell Crowe, aki Jeffrey Wigandot játszotta, jelentősen megváltoztatta külsejét a szerep kedvéért. Bár a színész még csak a 30-as évei közepén járt a forgatás alatt, a valóságban Wigand 50 éves volt, ezért Crowe hízott a szerep kedvéért, és átfogó sminket alkalmaztak rajta, hogy idősebbnek tűnjön. Emellett Crowe kutatásokat is végzett, hogy minél hitelesebben jelenítse meg a karaktert, és személyesen is találkozott Wiganddal. A film erőssége a két főszereplő, Al Pacino és Russell Crowe közötti kémia és alakítások minősége. Míg Crowe Wigand személyes küzdelmeit és belső konfliktusait jelenítette meg, Al Pacino karaktere, Lowell Bergman (az oknyomozó újságíró), az igazság megszállottjaként tűnik fel. A két színész közötti dinamika a film egyik kulcsfontosságú eleme. A valódi tárgyalás a filmben látható tárgyalóteremben zajlott Jackson megyében, Mississippi államban. A valós Jeffrey Wigandnak két feltétele volt a film készítői felé: a lányai nevét változtassák meg, és senki ne dohányozzon a filmben. Utóbbi kérését háromszor megszegték – olvasható a Mafab.hu összeállításában.

Összegzés

A bennfentes egy erőteljes és provokatív dráma, amely a média szerepét és a vállalati korrupció elleni harcot vizsgálja. Russell Crowe és Al Pacino kiváló alakításaival a film feszült és mély érzelmi töltetű, amely továbbra is releváns kérdéseket vet fel az etika, a hatalom és az igazság témájában. A bennfentes egy lassan építkező, de feszült film, amely mélyen belemerül a karakterek erkölcsi dilemmáiba és belső küzdelmeibe. A rendezés hangsúlyt fektet az oknyomozó újságírás valóságára, a források védelmére, valamint a vállalati korrupció kiterjedt hatásaira. Michael Mann stílusa és a film atmoszférája sötét, átgondolt, és a nézőket arra készteti, hogy megkérdőjelezzék a média, a vállalatok és az egyén szerepét az igazságkeresésben. A klasszikus tárgyalótermi krimik szerelmeseinek külön csemege ez a mozi. Többszöri megnézése után is tartogat meglepetésket.

Idővonal: A bennfentes című filmet 1999-ben mutatták be, abban az évben, amikor hazánk csatlakozott Csehország és Lengyelország társaságában a NATO-hoz. Budapesten, a Hajógyári-szigeten rendezett Sziget Fesztiválon menet közben leszakadt egy körhinta több gondolája, amelynek következtében egy 25 éves fiatalember két nappal később meghalt. Magyarországon is jól látható volt a teljes napfogyatkozás. A ritkán látható jelenség alkalmából Pécsett a planetárium udvarán egy időkapszulát ástak el, hogy 2081. szeptember 3-án nyissák ki újra. Csecsen fegyveresek támadást hajtottak végre dagesztáni célpontok ellen, kiprovokálva ezzel a második csecsen háborút. Veszprémben felavatták az amerikai segítséggel kialakított Légtér-szuverenitási Hadműveleti Központot (ASOC). Az év utolsó napján Borisz Jelcin orosz elnök lemondott hivataláról, utódjául pedig Vlagyimir Putyint jelölte ki. (Wikipédia)

A Russel Crowe filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a negyedik helyezett mozival érkezünk.

Borítókép:  Jeffrey Wigand (Russel Crowe) és Lowell Bergman (AL Pacino) - (Fotó:InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.