idezojelek

Az öt legjobb Robin Williams-film – Jó reggelt, Vietnám! + videó

Különc rádiós története a háború poklában.

Csépányi Balázs avatarja
Csépányi Balázs
Cikk kép: undefined

A Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunk toplistáján az ötödik helyezett egy kevésbé ismert mozi, a Sötétkamra (One Hour Photo) lett. Az előkelő negyedik pozíciót egy igazi családi komédia az Mrs. Doubtfire szerezte meg, a dobogó harmadik fokára egy nagy klasszikus, a Holt költők társasága (Dead Poets Society) lépett fel. Ezen a héten pedig már az ezüstérmes alkotással érkezünk, ami nem más, mint az ikonikus mozi, a Jó reggelt, Vietnam! (Good Morning, Vietnam).

2. Jó reggelt, Vietnám! (1987)

A film Barry Levinson 1987-ben bemutatott drámai vígjátéka. A forgatókönyvet Mitch Markowitz írta.  A mozi lazán alapul a valós Adrian Cronauer életén, aki valóban rádiós DJ volt a vietnami háború idején. Azonban a film nagyrészt fikciós, és sok elemét dramatizálták vagy humorral tálalták, hogy jobban illeszkedjenek a mozihoz. Cronauer később azt nyilatkozta, hogy bár a film nem teljesen pontos, élvezte a végeredményt. Robin Williams lenyűgöző alakítása miatt Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Bár végül nem nyerte meg a díjat, ez az egyik legemlékezetesebb alakítása, ami megalapozta a további sikeres karrierjét a filmiparban. A legendás magyar szinkront, Bajor Imre hangjával a Magyar Szinkron- és Videovállalat készítette 1989-ben.

Fotó: Mafab.hu

A történet

A film 1965-ben játszódik, a vietnámi háború idején. Főszereplője Adrian Cronauer (Robin Williams), egy amerikai rádiós DJ, aki Saigonba érkezik, hogy a helyi amerikai katonai rádiónál dolgozzon. Cronauer stílusa teljesen eltér a megszokottól: energikus, humoros, és merészen szórakoztató műsorokat vezet, amivel gyorsan elnyeri a katonák szívét. Azonban a katonai vezetőség kevésbé értékeli a laza stílusát és a politikailag inkorrekt humorát. Adrian hamarosan tanár is lesz, és dél-vietnámi embereket tanít angolul. Megismerkedik egy vietnámi lánnyal, akibe szerelmes is lesz, és rájön, hogy megbízatása révén egy hidegháborús erőszakgépezet részévé vált. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A film a háború és az amerikai hadsereg éles kritikáját adja, miközben bemutatja a vietnámi nép és a katonák szenvedéseit is. Cronauer egyre inkább szembesül a háború valóságával, és azzal, hogy mennyire eltér a helyiek és az amerikai vezetés narratívája.

A szereplők

Érdemes a film szereplőit egyenként bemutatni, hiszen mind fontos szerepet játszanak abban, hogy a Jó reggelt, Vietnám! ne csak egy vígjáték legyen, hanem egy mélyebb üzenetet hordozó, társadalmi és politikai témákat is boncolgató film.

Robin Williams – Adrian Cronauer: A film főszereplője, egy energikus és humoros rádiós DJ, akit a vietnámi Saigonba küldenek, hogy szórakoztassa az amerikai katonákat. Robin Williams ezen alakítása különösen emlékezetes, hiszen a film nagy részében improvizált, és ezzel hozta létre a karakter egyedülálló humorát és lendületét. 

Fotó: Mafab.hu

Forest Whitaker – Edward Garlick: Cronauer asszisztense és barátja, aki segít neki eligazodni a katonai rádiózással és a helyi viszonyokkal kapcsolatos kihívásokban. Garlick karaktere megbízható, támogató barát, aki Cronauer mellett áll a nehéz időkben.

Bruno Kirby – Steven Hauk hadnagy: A katonai rádió igazgatója, aki szigorúan ragaszkodik a szabályokhoz és a fegyelemhez. Hauk hadnagy nem értékeli Cronauer humorát és szabadszellemű stílusát, gyakran próbálja korlátozni a DJ tevékenységét. Hauk karaktere komikus ellentét Cronauerrel szemben.

Chintara Sukapatana – Trinh: Egy vietnámi nő, akibe Cronauer beleszeret. Trinh karaktere képviseli a helyi vietnái lakosságot, és egyúttal megmutatja a kulturális és társadalmi különbségeket, amelyek Cronauert kihívások elé állítják.

Érdekességek

Robin Williams híres volt az improvizációs készségeiről, és ez a film sem volt kivétel. A rádiós monológok nagy része, amit Cronauer karaktere előad, improvizáció volt, ami különleges színt adott a filmnek. Ez a spontán stílus tette igazán emlékezetessé a karaktert és a filmet is. Bár a mozi Vietnámban játszódik, valójában Thaiföldön forgatták. A helyszínválasztás a vietnámi politikai helyzet miatt volt szükséges, és a thaiföldi környezet jól illeszkedett a vietnámi táj ábrázolásához. A filmben nagy szerep jut a zenének. A 60-as évek dalai, mint például a „What a Wonderful World” Louis Armstrongtól, az alkotás hangulatát és korszakát is meghatározzák. A mozi zenei albuma is rendkívül sikeres lett.

Összegzés

Jó reggelt, Vietnám! egy felejthetetlen vígjáték-dráma, tele van szatírával, humorral és mély érzelmi pillanatokkal, miközben a háború kegyetlenségét és a kultúrák közti különbségeket is bemutatja. Williams lenyűgöző alakítása és a korszak ikonikus zenéi igazán emlékezetessé teszik ezt az alkotást. Arról nem is beszélve, hogy ma különösen aktuális az üzenete a mozinak. 

Nem kell háború! Sajnos a világ vezetői, tisztelet a kivételnek, nem értik mind a mai napig ezt az üzenetet. Amikor érdekük volt a háború ellen felszólalni, akkor megtették, most, hogy az érdekek mást kívánnak, a háború oldalára állnak. Robin Williams mozija érzelmes, humoros és mély üzenetet közvetít. Kötelező darab minden mozirajongónak.

Idővonal: A Jó reggelt, Vietnam! című filmet 1987-ben mutatták be, abban az évben, amikor a  Német Szövetségi Köztársaság parlamentje hivatalosan támogatta azt a javaslatot, amely az Európában telepített közepes hatótávolságú (INF) és a rövidebb hatótávolságú (SRINF) rakéták felszámolását irányozza elő. Egy háromnapos washingtoni csúcstalálkozó után Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet vezető ígéretet tett a hadászati fegyverek jelentős csökkentésére, és utasítja a genfi tárgyalókat, hogy fogalmazzanak meg egy megállapodást az 1972. évi ABM (SALT) megállapodással összhangban. A Nyugat-európai Unió külügy- és védelmi miniszterei elfogadták az Európai Biztonság Érdekeinek Platformját. A Magyar Demokrata Fórum (MDF) megalakult Lakitelken. Paskai Lászlót II. János Pál pápa esztergomi érsekké nevezte ki. Megszületett a Föld ötmilliárdodik lakója Zágrábban. (Wikipédia)

A jövő héten kiderül, hogy a Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunkban melyik mozi lett az aranyérmes.

Borítókép: Adrian Cronauer (Robin Williams munka közben – (Fotó: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Hangulatkeltés a magyarok ellen

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Mi kell a politikai harchoz?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.