Az öt legjobb Robin Williams-film – Holt költők társasága + videó

Oscar-díjat ért a költészetnek írt szerelmes levél.

2024. 08. 23. 20:00
Forrás: Mafab.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunk toplistáján az ötödik helyezett egy kevésbé ismert mozi, a Sötétkamra (One Hour Photo) lett. Az előkelő negyedik pozíciót egy igazi családi komédia az Mrs. Doubtfire szerezte meg. Ezen a héten már a bronzérmes mozival jelentkezünk, ami nem más, mint egy nagy klasszikus, a Holt költők társasága (Dead Poets Society). A film Oscar-díjat nyert a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, továbbá jelölték a Robin Williamst a legjobb színész kategóriában, illetve a legjobb rendezés és a legjobb film kategóriákban is versenyben volt a becses elismerésért.

3. Holt költők társasága (1989)

A fimet Peter Weir rendezte és Tom Schulman írta. Az alkotás jelentős kritikai és közönségsikert aratott, és mára igazi kultuszfilmmé vált. A forgatókönyv írója, Tom Schulman saját élményei alapján írta meg a történetet. Schulman fiatal korában járt egy hasonló, szigorú iskolába, ahol egy inspiráló tanárja nagy hatással volt rá. Ez az élmény adta az alapot Keating karakteréhez és a film üzenetéhez.

A film ikonikus plakátja. Forrás: Mafab.hu

A történet

A film az 1950-es években játszódik egy szigorú, konzervatív fiúiskolában, a Welton Akadémián. Az új angoltanár, John Keating (Robin Williams) radikális módszereivel igyekszik inspirálni a diákokat arra, hogy gondolkodjanak önállóan, és hogy kövessék saját szenvedélyeiket. Keating a tanítványait bevezeti a költészet világába, és újraéleszti a régi, titkos társaságot, a Holt költők társaságát. Ez a társaság olyan diákokból állt, akik titokban találkoztak az iskolai erdőben, hogy verseket olvassanak, írjanak és megvitassák az élet nagy kérdéseit. A film egyik központi üzenete arra ösztönzi a fiatalokat, hogy éljenek a pillanatnak, és bátran merjenek álmodni, még akkor is, ha ez szembemegy adott esetben a társadalmi elvárásokkal.

A szereplők

  • Robin Williams – John Keating, a szenvedélyes és inspiráló angoltanár.
  • Robert Sean Leonard – Neil Perry, az egyik diák, aki színész akar lenni, de apja ellenzi.
  • Ethan Hawke – Todd Anderson, egy félénk fiú, aki Keating hatására találja meg a saját hangját.
  • Josh Charles – Knox Overstreet, aki beleszeret egy lányba, és a költészeten keresztül próbálja elnyerni a szívét.
  • Gale Hansen – Charlie Dalton, a lázadó diák.

Érdekességek

Robin Williams híres volt arról, hogy szeretett improvizálni a forgatások során. A film több jelenetében, például amikor John Keating szórakoztató módon magyarázza a költészetet, Williams rögtönzött. Ez a színész zsenialitását tükrözi, és a film egyik legemlékezetesebb pillanatait eredményezte. A film nagy részét Delaware államban, a St. Andrew’s School nevű bentlakásos iskolában forgatták. 

Forrás: Mafab.hu

Az iskola építészete és a környező táj tökéletes hátteret biztosított a történethez, és hozzájárult a film atmoszférájához. Eredetileg többféle befejezést is fontolgattak a filmhez, köztük egy olyan verziót, amelyben a diákok egyetemi felvételi interjúkon vannak, és ott emlékeznek vissza Keatingre. Végül a mostani, ikonikus befejezés mellett döntöttek, ahol a diákok a padokra állva tisztelegnek Keating előtt, ami mára klasszikus filmes pillanattá vált.

Összegzés

A Holt költők társasága generációkat inspirált, és máig nagyon népszerű mozi a diákok és tanárok körében is. Mindenki olyan tanárt szeretett volna magának, mint Robin Williams. A film egyik legjelentősebb eredménye az volt, hogy nagyon sok fiatalnál elérte azt a hatást, hogy megszeressék az irodalmat. A film központi témája, hogy merjünk a saját utunkon járni, és hogy a művészet és az irodalom fontos része lehet az életünknek. 

Ez az egyetemes üzenet tette a parádés színészi játék mellett felejthetetlen élménnyé ezt az alkotást. Sajnos arra nem sok esélyt látok, hogy maguktól megnézzék a fiatalok, ezért talán érdemes lenne levetíteni ezt a mozit, kötelező programként középiskolás diákoknak, örök élmény lenne a számukra. 

Idővonal: A Holt költők társasága című filmet 1989-ben mutatták be, abban az évben, amikor Romániában megdőlt a Nicolae Ceausescu vezette rendszer; a conducatort a Román Fegyveres Erők letartóztatták, majd kivégezték; Alexander Dubceket a csehszlovák szövetségi gyűlés elnökévé választották. Négyigenes népszavazást tartottak Magyarországon; Helmut Kohl német szövetségi kancellár előterjesztette a két német állam egyesítésének javaslatát. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) volt tagjaiból megalakult a Magyar Szocialista Párt; Antall József lett a Magyar Demokrata Fórum elnöke és Szűrös Mátyás kikiáltotta a Magyar Köztársaságot. (Wikipédia)

A Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már az ezüstérmes mozival érkezünk.

Borítókép:  John Keating (Robin Williams) diákjai társaságában (Forrás: Mafab.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.