Az öt legjobb Robin Williams-film – Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van + videó

Szenzációs családi komédia.

2024. 08. 16. 20:00
Forrás: InterCom
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunk toplistáján az ötödik helyezett egy kevésbé ismert mozi, a Sötétkamra (One Hour Photo) lett. Az előkelő negyedik pozíciót egy igazi családi komédia az Mrs. Doubtfire szerezte meg. A kultikus mozi elnyerte a legjobb sminkért járó Oscar-díjat, és Robin Williams megkapta a Golden Globe-díjat a legjobb színész vígjáték/musical kategóriában.

4. Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van (1993)

A filmet a családi filmek nagymestere Chris Columbus rendezte. Columbus pályafutása kezdetén a forgatókönyvírással hívta fel magára a figyelmet. Az egyik első jelentős munkája a Gremlins (1984) című film forgatókönyvének megírása volt, amely hatalmas sikert aratott. Ezt követően írta a Kincsvadászok (The Goonies, 1985) és a Young Sherlock Holmes (1985) forgatókönyvét is, amelyek szintén kultikus státuszt értek el. Az Mrs. Douptfire egy szenzációs családi komédia, amely Anne Fine 1987-es Alias Madame Doubtfire című regényén alapul.

Fotó: Mafab.hu

A történet

A történet Daniel Hillard (Robin Williams) köré épül, aki egy elbűvölő, de kissé felelőtlen apa. Miután felesége, Miranda (Sally Field), elválik tőle, Daniel kétségbeesetten próbálja fenntartani a kapcsolatot gyermekeivel. Amikor megtudja, hogy Miranda házvezetőnőt keres, Daniel egy merész tervet eszel ki: Mrs. Euphegenia Doubtfire, egy idősebb skót hölgy képében jelentkezik a munkára. 

A szigorú, de szerethető Mrs. Doubtfire hamar a gyerekek kedvencévé válik, miközben Daniel igyekszik fenntartani kettős életét. Komikus jelenetek egész sora alakul ki abból az extrém helyzetből, hogy férfiként női szerepbe bújik Williams. Sokan a legendás Aranyoskám (Tootsie) című filmbeli Dustin Hoffman alakítással hozzák párhuzamba Williams játékát, ami teljesen jogos, hiszen legalább olyan parádésan hozta a női karaktert, mint Hoffmann.

Fotó: Mafab.hu

Szereplőkről

A Mrs. Doubtfire szereplőgárdája tehetséges színészekből állt, akik mindegyike hozzájárult a film sikeréhez. A későbbi James Bond, Pierce Brosnan is feltűnt a moziban. 

  • Robin Williams mint Daniel Hillard / Mrs. Doubtfire - Egy tehetséges, de kissé felelőtlen és gyerekes férfi, aki válása után mindent megtesz, hogy továbbra is részt vehessen gyermekeinek életében. Robin Williams elképesztő komikus tehetségének köszönhetően a karakter egyszerre vicces és megható. Mrs. Euphegenia Doubtfire - Daniel női alteregója, egy szigorú, de szeretetteljes idősebb skót hölgy. Ezt a karaktert használja fel arra, hogy házvezetőnőként visszakerüljön családja életébe.
  • Sally Field mint Miranda Hillard - Daniel volt felesége, egy sikeres, de stresszes karrierista nő, aki úgy érzi, hogy Daniel túl felelőtlen ahhoz, hogy megbízható társa legyen a gyereknevelésben. Miranda karaktere erős és céltudatos, de a történet során fokozatosan felismeri a volt férje szeretetét a gyermekeik iránt.
  • Pierce Brosnan mint Stu Dunmeyer -Miranda új barátja, egy vonzó és gazdag üzletember, aki kedves és törődő, de Daniel szemében ő az "ellenfél". Brosnan karaktere sármját és eleganciáját hozza, ami feszültséget teremt közte és Daniel között.

A film ikonikus jelenete

A szereplők, különösen Robin Williams, a filmben ikonikus jeleneteket hoztak létre, például a "forró pite" jelenetet, ahol Mrs. Doubtfire arca egy pitekrémbe kerül, vagy amikor a karakter a konyhában tüzet okoz. Ezek a jelenetek máig emlékezetesek a filmtörténelemben. Robin Williams híres volt arról, hogy gyakran improvizált a forgatások során, és a Mrs. Doubtfire sem volt kivétel. Számos ikonikus jelenet született úgy, hogy Williams spontán kitalált valamit. Például a híres "forró pite" jelenet teljes mértékben improvizált volt. A stábnak gyakran nehézségei voltak, hogy ne nevesse el magát a forgatás alatt.

Fotó: Mafab.hu

Érdekességek

Mrs. Doubtfire jellegzetes arca egy részletesen kidolgozott maszk segítségével készült, amit a híres sminkmester, Greg Cannom tervezett. Több mint 40 különböző változatot készítettek, mire megtalálták a végleges kinézetet. A film sminkes csapata Oscar-díjat nyert munkájukért. A filmben használt Hillard család otthona valódi helyszín, a ház San Francisco egyik ikonikus épülete. A Pacific Heights környékén található, és a film rajongói a mai napig ellátogatnak ide, hogy megnézzék. A ház azóta is turista látványosságnak számít. Pierce Brosnan, aki Stu Dunmeyer szerepét játszotta, elmondta, hogy Robin Williams folyamatosan megtréfálta őt a forgatáson. Egy jelenetben, ahol Williams egy szőlőt dobott a levegőbe és elkapta a szájával, Brosnan annyira megdöbbent, hogy alig bírta folytatni a jelenetet.

Összegzés

Az Mrs. Douptfire  humoros és megható története bemutatja, milyen messzire képes elmenni egy szerető apa, hogy együtt lehessen családjával. Chris Columbus rendezésében ez a szívmelengető vígjáték egyszerre nevetteti meg a nézőt és szól a családi kötelékek erejéről. Bár a film egy vígjáték, komoly témát is érint: a válást és annak hatását a gyerekekre. Ez a téma akkoriban viszonylag ritka volt a családi filmekben, és sok néző számára érzelmi támogatást nyújtott, hiszen őszintén mutatta be a válás utáni nehézségeket és a szülői szeretet fontosságát.A Mrs. Doubtfire nemcsak egy szórakoztató film, hanem mélyebb üzenetet is hordoz, ezért egy igazán különleges alkotás.

Idővonal: A Philadelphia – Az érinthetetlen című filmet 1993-ban mutatták be, abban az évben, amikor Magyarországon, a pörbölyi tragédiában tizenkét ember vesztette az életét, mert iskolásokat szállító autóbusz hajtott a sínekre a Tolna megyei Pörbölynél; Csehszlovákia két önálló országra, Csehországra és Szlovákiára bomlott; George Bush és Borisz Jelcin elnök aláírta Moszkvában a START–II szerződést arról, hogy tovább csökkentik az amerikai és az orosz hadászati támadó fegyvereket az összes több robbanófejes ICBM felszámolásával, és hadászati nukleáris készleteik kétharmaddal való csökkentésével; Habsburg Károly – Habsburg Ottó fia – és Francesca Thyssen–Bornemisza bárónő a stájerországi Mariazellben házasságot kötött; II. János Pál pápa „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését. Többek közt az érsekségek számát háromról négyre emelte, új érsekséggé és metropolitai székhellyé tette a veszprémi püspökséget; az MDF-ből kizárt Csurka István és a köré tömörülő csoport megalapította a Magyar Igazság és Élet Pártját és 61 éves korában meghalt Antall József, Magyarország miniszterelnöke. Az új miniszterelnök, Boross Péter december 21-én alakította meg kormányát. (Wikipédia) 

 A Robin Williams filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a bronzérmes filmmel jelentkezünk.

Borítókép: Mrs. Euphegenia Doubtfire (Robin Williams) - (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.