Zelenszkij atomfenyegetése után a tanácsadójának kell magyarázkodnia

Andrij Jermak kiemelte, hogy inkább a NATO-t választanák.

Forrás: MTI2024. 10. 18. 21:41
Volodimir Zelenszkij elhamarkodott kijelentése után a tanácsadója magyarázkodik
Volodimir Zelenszkij elhamarkodott kijelentése után a tanácsadója magyarázkodik Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna nem gondolkodik atomfegyver fejlesztésén, és a legutóbbi jelentésekben a kérdés kapcsán inkorrekt módon értelmezték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését – közölte pénteken az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Nem gondoltunk atomfegyverekre, ezt elutasítjuk

– szögezte le Andrij Jermak egy agytröszt brüsszeli tanácskozásán. A jelentések azután láttak napvilágot, hogy Zelenszkij csütörtökön beszámolt Donald Trump republikánus elnökjelölttel szeptemberben New Yorkban tartott találkozójáról, amelyen felvetette Ukrajna NATO-csatlakozásának ügyét. Zelenszkij elmondta, hogy beszélt Trumppal Ukrajnának a Budapesti Memorandummal kapcsolatos kedvezőtlen tapasztalatáról. Az 1994. évi megállapodásban Ukrajna biztonsági garanciákat kapott Nagy-Britanniától, Oroszországtól és az Egyesült Államoktól, cserébe azért, ha lemond a Szovjetuniótól örökölt atomfegyverekről.

Azt mondtam neki: a kivezető út most vagy az, hogy Ukrajnának atomfegyverei lesznek, ami védelmet jelentene a számunkra, vagy pedig valamilyen szövetségbe kell lépnünk

– mondta az ukrán elnök újságíróknak Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozón. Zelenszkij azonban hozzátette: „Nem az atomfegyvereket választjuk, hanem a NATO-t”.

 

Új javaslatok a háborúban

Esetleges fegyverexporttal kapcsolatos javaslatok kidolgozására kérte a védelmi minisztériumot az ukrán elnök, erről már maga Volodimir Zelenszkij beszélt Kijevben. Zelenszkij az ukrán televízióban közölte, hogy az export csak Ukrajna nyugati szövetségesei számára lenne lehetséges, az úgynevezett Ramstein csoportban, amely a Kijevnek nyújtott katonai támogatást hangolja össze.

Kértem a védelmi minisztert, fontolja meg, melyek lehetnek a lehetséges modellek

– mondta az államfő. – Azoknak, akik nem segítenek nekünk fegyverekkel, véleményem szerint nincs jogunk exportálni – tette hozzá. Ukrajna a 2022. februári invázió óta átalakította a hadiiparát, felgyorsítva mindenekelőtt a drónok gyártását, de más fegyverekét is. Tisztségviselők szerint Ukrajna 2023-ban megháromszorozta a hazai fegyverek előállítását, majd az idei év első nyolc hónapján megkétszerezte a termelést. Az ukrán diplomácia pénteken erős reagálást kért a szövetségeseitől, valamint a nyugati katonai segítség felgyorsítását arra a Kijev és Szöul által közzétett hírre, amely szerint Észak-Korea csapatokat küldött az orosz hadsereg támogatására.

Észak-Korea fegyverekkel és katonákkal támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót. Azonnali és határozott reagálást követelünk az euroatlanti közösségtől, valamint a világtól

– jelentette ki Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter. Az ukrán diplomácia feje egyben felszólította a Nyugatot, hogy oldja fel a hosszú hatótávolságú fegyverek bevetésére vonatkozó korlátozásokat.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij elhamarkodott kijelentése után a tanácsadója magyarázkodik (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.