Európa ismét naggyá válhat, és ebben Magyarországnak kulcsszerepe lehet

Európa és Berlin a konnektivitás révén válhat erősebbé, és Magyarország rendelkezik azzal a tervvel, amely ezt lehetővé teszi, mondta el lapunknak Bauer Bence, az MCC Magyar–Német Intézet igazgatója a transzatlanti együttműködés témájában tartott berlini konferencia apropóján.

2024. 10. 18. 20:15
Két kis zászló kitűzőként egy öltönyön, a német-amerikai együttműködést jelképezi
Két kis zászló kitűzőként egy öltönyön, a német-amerikai együttműködést jelképezi Fotó: Patrick Pleul Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 14-én a Mathias Corvinus Collegium, a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért, valamint a Danube Intézet német partnereikkel egy nagy nemzetközi konferenciát szervezett Berlinben ahol a transzatlanti kapcsolatok jövője volt a téma.

A konferencia apropója az volt, hogy 2025-től feltételezhetően mind Németországban, mind pedig az Egyesült Államokban konzervatív kormányok kerülnek hatalomra, mondta el lapunknak Bauer Bence, az MCC Magyar–Német Intézet igazgatója.

 

Bauer Bence (Fotó: MCC Magyar-Német Intézet)

A magyar fél által szervezett rendezvényen a migrációs politika, a munkaalapú társadalom, társadalompolitika, családpolitika, geopolitikai és a konnektivitás kérdései kerültek terítékre, amelyen magas rangú politikusok, szakértők, újságírók vettek részt Amerikából, Németországból és Magyarországról egyaránt.

Németországban jövőre a kereszténydemokrata Friedrich Merz fog kormányt alakítani, ez majdnem biztos, mutatott rá a szakértő.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) áll a közvélemény-kutatási adatok élén és már arról folyik a diskurzus, hogy milyen fordulatot kívánnak végrehajtani az energiapolitikában, a migrációs politikában, a társadalompolitikában és arról is folyik a gondolkodás, hogy a geopolitikai kérdésekben, a konnektivitás ügyében hogyan lehet talán a közép-kelet-európai régiótól tanulni, és Magyarország ezzel megmutatta, hogy Európa hogyan tudna ezzel ismét naggyá válni és megtalálni saját stratégiai szuverenitását és autonómiáját, mondta a szakértő.

A konnektivitás a legkiválóbb eszköz ezen célok elérése érdekében, hangsúlyozta Bauer Bence.

Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD, I) Friedrich Merz, a CDU szövetségi elnökének és a CDUCSU Bundestag-i parlamenti frakcióvezetőjének beszédét követi a Bundestagban
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD, I) Friedrich Merz, a CDU szövetségi elnökének és a CDU/CSU bundestagi parlamenti frakcióvezetőjének beszédét követi a Bundestagban (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler)

Mik az együttműködés fő pillérei?

A szakértő szerint a stratégiai autonómia és szuverenitás legfőbb pillére az, hogy az öreg kontinens ismét egy fontos szereplője legyen a térségnek. Európának meg kell találnia a saját hangját, a saját érdekeit érvényesíteni, de először ezeket az érdekeket pontosan meg kell határozni, tette hozzá.

Nem egy értékalapú külpolitikát kell vezetni, hanem egy érdekalapút, ahol különböző globális résztvevőkkel, érdekek mentén ki lehet egyezni. Ha tudom a másiknak az érdekét, akkor sokkal jobban tudok vele kompromisszumra jutni és egyeztetni.

– mutatott rá a szakértő. – A konnektivitás lényege, hogy minél több országgal, jó gazdasági és kereskedelmi, infrastrukturális, energetikai, társadalmi és tudományos kapcsolatokat fenntartva Európa több pilléren tud állni annak érdekében, hogy szuverén szereplője lehessen a világpolitikának.

Nemcsak az Egyesült Államok csatlósaként, hanem önálló pilléreként a nagy globális rendszereknek, tette hozzá.

Mi lesz ha nem Trump győz?

Ha nem történik meg a konzervatív fordulat az Egyesült Államokban, akkor minden marad a régiben, hangsúlyozta Bauer Bence.

Ez esetben Amerika azt a politikát, amit eddig is folytatott, továbbra is folytatni fogja és az sem kizárt, hogy ez a politika valamikor kimerül.

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump volt amerikai elnök megérkezik az Univision Noticias városháza rendezvényére 2024. október 16-án a floridai Doralban
A republikánus elnökjelölt, Donald Trump volt amerikai elnök megérkezik az Univision Noticias városháza rendezvényére 2024. október 16-án a floridai Doralban (Fotó: Getty Images/AFP Joe Raedle)

– Az európaiaknak a fellépése az ukrán–orosz háború kapcsán teljesen az Egyesült Államoktól függ az utolsó két és fél évben. Amerikának azonban ez nem biztos, hogy hosszú távon érdeke és az sem, hogy Európának is ez az érdeke, mondta a szakértő.

Berlin irányt válthat

Fel kell itt is ismerni, hogy saját érdekünk van, és e tekintetben sok német gondolkodó már úgy látja, hogy az eddigi politika irány nem volt jó. Azaz, Berlinnek hasznos lenne a régi francia–német tengely vagy a közép-kelet-európai régióval való jó kapcsolat helyreállítása. Ebben Magyarország partner tudna lenni.

– mondta el Bauer Bence. Leszögezhetjük, mondta el a szakértő, hogy az új német kormány a jelenlegi jelzőlámpa koalícióra jellemző eddigi sodródásnak véget vet. Nagy valószínűséggel a Zöldek párt nem lesz már kormánykoalíciós tag és a CDU/CSU pedig egy jól értelmezett patrióta és konzervatív kormányzást visz majd Németország jól felfogott érdekeinek megfelelően.

Ha Magyarország jó és okos gondolatokat tud ebbe a diskurzusba belevinni, az Európa javára válhat.

– összegezte Bauer Bence.

Borítókép: Két kis zászló kitűzőként egy öltönyön, a német–amerikai együttműködést jelképezi (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.