Újra terjedni kezdett a Covid, és van itt még más vírus is

Baranyában is folyamatosan emelkedik a covidos esetek száma. A koronavírussal kapcsolatos hírek mellett néhány hete megjelentek információk a Marburg-vírusról is. Kemenesi Gábor virológus segített eligazodni a témában.

2024. 10. 18. 20:41
Az oltás felvétele szinte mindenkinek ajánlott (Fotó: MW)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ elérhető, legfrissebb információi alapján a 40. naptári héten a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja országos szinten (többek között Pécsett is) emelkedést mutatott. A Covid–19 esetszámok emelkedése várható a közeljövőben is. Kemenesi Gábor biológust, víruskutatót, a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetőjét kérdezte a Baranya Vármegyei Hírportál többek között a koronavírusról és a Marburg-vírusról.

koronavírus, virológus, Kemenesi Gábor
Kemenesi Gábor, a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, a koronavírus szakértője (Fotó: MW)

A Marburg-vírus Afrika egyes részein egyre nagyobb méreteket ölt, így felmerült a kérdés, hogy eljut-e Európába is.

Egy afrikai járványról van szó, az ott betegekkel érintkező és onnan hazautazók jelentkezhetnek behurcolt esetként, de a járvány mostani helyzetéből kiindulva erre igen minimális esély van. A járványt pedig minden jel szerint kezelik Afrikában, erre sok éve készült már a kontinens

– mutatott rá Kemenesi Gábor. Elmondta: éppen az őszi légúti fertőzések szezonjában tartunk, vár ránk a megszokott nátha, influenza és az év végi Covid-szezon is. Érdemes mostanában tudatosabban viselkedni, amelynek természetesen legfontosabb eleme, hogy nem adjuk át a betegséget, azaz ha betegnek érezzük magunkat, ne menjünk közösségbe.

Azt, hogy a koronavírus időről időre markánsabban térjen vissza az őszi-téli időszakban, számos tényező befolyásolja. A Covid az őszi időszakon kívül is képes hullámokat vetni, ám az elmúlt évekre visszatekintve akár több hullám is várhat ránk – fejtegette a virológus, aki szerint érdemes a friss oltást az arra javasoltaknak még októberben, az ünnepi mozgolódás előtt beadatni. Emellett pedig mindenki másnak is fontos a tudatos magatartás.

Kemenesi Gábor felidézte: az oltások kiválóan működnek, és azt hozták, amit vártak tőlük. Optimálisabb lenne, ha a fertőzés ellen is védenének, de ez légúti kórokozóknál nehezen kivitelezhető a fertőzések módjából adódóan. Talán a jövő újabb generációs vakcinái megoldják ezt is, ugyanakkor a vírus méregfogát kihúzta, és meghozta a súlyos megbetegedés elleni védelmet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MW)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.