Már szállítják a háziorvosokhoz az új oltásokat, amelyeket teljesen ingyenesen lehet beadatni

Tájékoztatott az NNGYK.

Forrás: NNGYK2024. 10. 16. 15:46
Clinic,,Tablet,And,Hands,Of,Doctor,With,Patient,For,Consulting,háziorvos,orvos
illusztráció Fotó: Shutterstck
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött idehaza a légúti figyelőszolgálat működése, ami az influenzaszezonra való felkészülés első lépése – közölte a Magyar Nemzet szerkesztőségével a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Kifejtik, ennek a célja az influenzavírus, a SARS–CoV–2 és az RSV – azaz a légúti óriássejtes vírus– által okozott fertőzések figyelemmel kísérése. 

Továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy elindult a térítésmentes influenza-oltóanyag kiszállítása a kerületi/járási hivatalokon keresztül a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz. A 2024/2025-ös szezonra gyártott, térítésmentesen felhasználható influenza-oltóanyag 

október végén már az ország egész területén elérhető lesz.

Tájékoztattak arról is, hogy az országos tiszti főorvos – az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan – a vármegyei tiszti főorvosoknak küldött körlevélben rendelte el a légúti figyelőszolgálat működtetését az idei év negyvenedik, és a jövő év huszadik hete között. Mindez a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok és házi gyermekorvosok segítségével történik, akik az adott héten orvoshoz forduló betegek számáról, illetve az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők számáról adnak tájékoztatást korcsoportonként. 

A reprezentatív adatszolgáltatás hazánk lakosságának húsz százalékát fedi le, ennek alapján készül az országos becslés, pontos képet adva a járványügyi helyzetről és annak változásáról.

Magyarországon 150 olyan háziorvost kértek fel légúti minta küldésére, akik a figyelőszolgálatban is részt vesznek, azaz klinikai adatokat is szolgáltatnak, úgy, hogy az akut légúti fertőzés esetdefiníciójának megfelelő, újonnan jelentkező három-öt betegtől légúti mintát vesznek minden héten. A légúti minták vizsgálatát az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban végzik.

Közölték azt is, hogy az idei szezonban is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenzavakcina áll rendelkezésre a háromévesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján Magyarországon a lakosság körében az influenzavírusok terjedése november végétől figyelhető meg, és a járványos szintet általában januárban éri el, ezért az influenza elleni védőoltást 

a járvány kialakulása előtt – azaz novemberben, decemberben – javasolt beadatni.

Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak.

Lesújtó adatok idehaza

Tájékoztattak arról is, hogy az elmúlt 14 évben a beadott influenza elleni védőoltások száma a 2023/2024. évi szezonban volt a legkevesebb. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai alapján 

összesen 594 465 három éven felüli személy kapott térítésmentes influenza elleni védőoltást.

Ebből 442 943 ember – azaz 74,5 százalék – volt 60 éves vagy annál idősebb.

Emlékeztettek arra is, hogy a Covid–19 különböző variánsai továbbra is világszerte jelen vannak, hazánkban jelenleg a JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, ezek közül elsősorban a KP.3 dominál, de az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is kimutatható. Ezek a variánsok már nem okoznak olyan ​súlyos megbetegedést, mint korábban, a pandémia alatt terjedő változatok, a tünetek pedig gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a 2024/2025-ös szezonra alkalmazandó  vakcina összetételére vonatkozó WHO-ajánlás megjelenését követően indította el a Covid–19 oltóanyag beszerzését. A vakcina hazai elérhetőségéről, hogy mikortól kérheti a lakosság az oltást, az NNGYK időben tájékoztatást ad.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.