Esküt tesznek a nemzetiségi képviselők

A nemzetiségi választópolgárok június kilencedikén választották meg nemzetiségük országos önkormányzatát is, a tisztségviselők megbízatása azonban csak október elsején kezdődött.

2024. 10. 02. 9:40
Az Európai Unió logója a tagállami zászlók mellett az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése idején, 2024. február 28-án. Fotó: MTI/EPA Ronald Vittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától tartják alakuló üléseiket az országos nemzetiségi önkormányzatok – írja az MTI.

A nemzetiségi választópolgárok június kilencedikén választották meg nemzetiségük országos önkormányzatát is, a tisztségviselők megbízatása azonban csak október elsején kezdődött. Az országos nemzetiségi önkormányzatok alakuló üléseit a nemzetiségek jogairól szóló törvény alapján Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke hívta össze. A görög, a horvát és a ruszin nemzetiség országos önkormányzatának alakuló ülését szerdára, az örmény és a roma nemzetiségét csütörtökre, a románét péntekre hívta össze az NVB elnöke. 

A jövő héten tartja alakuló ülését a szlovák (október nyolcadikán), a bolgár (október kilencedikén) és az ukrán (október tizenegyedikén) országos önkormányzat. A szlovén országos önkormányzat október tizennegyedikén, a lengyel október tizenötödikén, a szerb október tizenhatodikán, a német nemzetiség pedig október tizenkilencedikén tartja országos önkormányzatának alakuló ülését. A képviselők az alakuló ülés kezdetén esküt tesznek. Az ülésen a nemzetiségi önkormányzat a testületének tagjai közül megválasztja az önkormányzat elnökét, elnökhelyettesét vagy elnökhelyetteseit, bizottsága tagjait, megalkotja szervezeti és működési szabályzatát, továbbá dönt a tiszteletdíjakról, illetményekről.

Az alakuló ülést a jelen lévő legidősebb nemzetiségi önkormányzati képviselő mint korelnök vezeti a közgyűlés elnökének megválasztásáig.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA Ronald Vittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.