Karácsony Gergely bukott helyettese elárulta, hogy mikor tarthat a főpolgármester Budapestinfót

Kiss Ambrus egy háttérbeszélgetésen ismertette, hogy továbbra sem lesz Budapestnek főpolgármester-helyettese.

2024. 10. 22. 16:38
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus
A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülése előtt Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója háttérbeszélgetésen számolt be a legfontosabb napirendi pontokról. Mint ismert, a közgyűlés október 4-i alakuló ülésén a képviselők nem tudtak megállapodni a szervezeti és működési szabályzatról (szmsz). A soron következő közgyűlési ülésen Karácsony Gergely ismét kísérletet tesz az szmsz elfogadására.

Kiss Ambrus jelezte, hogy áttekintették a beérkezett javaslatokat, amelyek közül az egyik a Fidesz-frakció által támogatott Budapestinfó megtartása. A főigazgató elmondta, hogy Karácsony Gergely kész Budapestinfót tartani. Azonban egy olyan követeléssel állt elő a főpolgármester, hogy abban az esetben tartanak Budapestinfót, ha a Kormányinfóra minden magyar sajtóorgánum meghívást kap, és kérdezhet.

Lapunk azon kérdésére, hogy miként függ össze a Budapestinfó megtartása a Kormányinfón jelen lévő sajtóorgánumok számával, Kiss Ambrus kitérő válaszokat adott, majd arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely miért nem tartott eddig Budapestinfót, elmondta, hogy a főpolgármester rendszeresen tart sajtótájékoztatókat. 

A szmszhez érkezett javaslatok közül a főigazgató kiemelte, hogy csökkentették a bizottságok számát. A háttérbeszélgetésen szóba került, hogy továbbra sem lesznek Budapestnek főpolgármester-helyettesei, a jövő heti ülésen kísérletet sem tesznek arra, hogy szavazzanak, de folynak a háttérben az egyeztetések. Az előző ciklusban egyébként maga Kiss Ambrus volt Karácsony Gergely általános helyettese, de őt nem jelölte újra a főpolgármester, vélhetően azért, mert arra számít, hogy a közgyűlés nem szavazná meg. 

Kiss Ambrus elismerte, hogy ha nem lesz hamarosan megválasztott főpolgármester-helyettes, akkor törvénysértést követ el a főváros, és ha érkezik egy törvényességi észrevétel a főispántól, akkor a közgyűlés majd válaszolni fog rá. A főigazgató ismertette, hogy a közgyűlésen a főpolgármester javaslatot tesz a fővárosi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaira, erről azonban még folynak az egyeztetések a frakciókkal.

 

Borítókép: Kiss Ambrus és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.