Soha ennyi tartalékos honvéd nem tett még esküt

Tovább bővült a honvédség területi tartalékos állománya. A csaknem 1200, a Szeretem, megvédem! toborzókampány részeként kiképzett tartalékos honvéd ünnepélyes keretek között tett esküt. Az eseményen a rendvédelmi szervek vezetői mellett jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

2024. 10. 12. 15:01
LB_241012_honvedelem_0006
Fotó: Ladoczki Balazs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyáron indult Szeretem, megvédem! toborzókampány részeként rekordszámú, 1179 önkéntes tartalékos csatlakozott a honvédséghez. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: a mostani, egyre bonyolultabbá váló geopolitikai helyzetben minden magyar állampolgárnak ki kell vennie valamilyen formában a részét a haza védelméből.

LB_241012_honvedelem_0002
Fotó: Ladoczki Balazs

– Az előttünk álló eskütétel nem pusztán egy hivatalos esemény, nem olyan, amit le kell tudni, hanem egy mélyen átélt, közösségi és személyes vállalás. Ezeregyszázhetvenkilenc honfitársunk tesz most esküt, vállalva a haza védelmét, mint területvédelmi tartalékos katona. Ez a döntés súlyos és tiszteletet érdemel, hiszen áldozatokkal és kihívásokkal teli útra lépnek, de lehetőséget is jelent, hogy valami maradandót alkossanak – jelentette ki a vezérezredes. Felidézte: a szeptemberi árvízi védekezésben a tartalékosok bebizonyították, hogy a területvédelmi tartalékos rendszer nélkülözhetetlen eleme a hazai védelmi képességeknek.

– Számomra a toborzó kampányunk sikere egyértelmű üzenet. A társadalom érti és fontosnak tartja, hogy részt vegyen a haza védelmében. Az eredmény a kampánnyal nem csupán az, hogy szemmel láthatóan nőtt a tartalékos állomány létszáma. Emellett talán sokkal fontosabb, hogy a katonai alapkiképzéssel egyre többen sajátítják el elméletben és gyakorlatban azokat az ismereteket, amelyeket nem csupán katonai szolgálatuk során, hanem hétköznapi életükben is a haza védelmében hasznosíthatnak – tette hozzá Böröndi Gábor, és kiemelte, hogy a honvédek a nemzet élő pajzsai. Szolgálatuk nemcsak a jelent, hanem a jövőt is építi, biztosítva, hogy hazánk erős, biztonságos és szabad maradjon.

Az eskütételen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte: amióta a honvédség a kötelező sorkatonai szolgálatról áttért az önkéntes tartalékosok képzésére, még sosem tettek egyszerre ennyien esküt.

Megkérdeztem számos, régóta szolgáló tisztet és altisztet. Emlékeznek-e hasonlóra? Fel tudnak-e idézni ehhez fogható, ilyen nagy létszámban letett katonai esküt? Egységes választ kaptam. Amióta a Magyar Honvédség áttért az önkéntes kiegészítésre, egy helyszínen egyszerre ennyien még nem tettek esküt. Sőt, egyáltalán ennyi katona is nagyon régen állt egyszerre egy alakulótéren

– mutatott rá a honvédelmi miniszter. Jelezte: az eskütétel helyszínén tizenegy század áll együtt, feszes katonai alakzatban. – Ez pontosan 1179 fő esküt tett honvédet jelent. Önök az ország minden sarkából eljöttek, hogy életre szóló fogadalmat tegyenek. Felemelő érzés, hogy a haza számíthat önökre, önként vállalt szolgálatukra, köszönet érte – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Emlékeztetett: amikor a nyár elején megkezdődött a Szeretem, megvédem kampány, nem behívót, hanem meghívót küldtek a honvédséghez csatlakozni kívánóknak.

LB_241012_honvedelem_0003
Fotó: Ladoczki Balazs

 

Ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még nem csatlakozott a Magyar Honvédséghez annak modern kori történetében. A mai nappal bezárólag több mint 2600 hazafi válaszolt a hívásunkra és döntött az önkéntes tartalékos katonai szolgálat mellett

– árulta el a miniszter. A frissen belépők közül már háromszázan úgy döntöttek, hogy a Magyar Honvédség szerződéses állományában szolgálnak tovább. A politikus hozzátette: a ma esküt tett honvédek a nyomába léptek annak a nagyjából 35 nemzedéknek, amely az ország megalapítása óta Magyarországért, annak megmaradásáért harcolt.

– A világ és Európa az elmúlt években ismét a veszélyek korába lépett. Ezért nagy elszántsággal folytatjuk a honvédelem erejének növelését és a honvédelmi rendszer teljes újjáépítését. Azt várom önöktől, hogy szolgálatukkal segítsék tovább növelni az erőinket. Legyenek önök az az erő, amelyre a nemzet minden időben és minden körülmények között számíthat – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kacsúr Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.