Szentkirályi Alexandra: A hatalom körüli veszekedés leköti a baloldali pártok energiáját + videó

Annak ellenére, hogy a fővárosban ellenzéki szerepben van a Fidesz–KDNP, konstruktívak lesznek, javaslatokkal készülnek a következő ülésekre is, mert úgy látják, a budapestiek vesznek el a nagyhatalmi veszekedésben – hangsúlyozta a kormánypártok fővárosi frakcióvezetője. Szentkirályi Alexandra szerint amikor van baloldali főpolgármester és balliberális közgyűlési többség, az lenne a logikus, hogy hamarabb születnek a döntések, ehelyett azonban a pozíciókon való osztozkodás leköti a pártok energiáját. Úgy vélte, a szivárványkoalíció tagjai között ezért még folyik a vita, de igazából az egymás tenyerébe csapás már megtörtént, és Magyar Péternek fontos, hogy képviselői tartsák ezt a megbeszélt vonalat.

2024. 10. 07. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amíg a másik oldalon megy a fazék körüli lökdösődés, addig mi megpróbáljuk a budapestiek ügyét előrébb vinni – mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A frakcióvezető –  akit a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülése kapcsán kérdeztek – azt mondta, a választók azt várják tőlük, hogy ne jogászkodjanak, ne zárt ajtók mögötti paktumokat kössenek, hanem haladjon például a közlekedési káosz megoldása, a hajléktalanság vagy a lakhatás ügye.

Szentkirályi Alexandra szerint mindent elmond a pénteki alakulóülés sikerességéről, hogy nem sikerült főpolgármester-helyettest választani, de még jelölni sem, és a testület nem tudott dönteni a szervezeti és működési szabályzatáról (szmsz) sem.

– Ez engem aggodalommal tölt el. Nem azért, mert a mi munkánk lesz egyébként kezelhetetlen, hanem azért, mert a budapestiek ügyei, azt gondolom, hogy állni fognak, nem fognak haladni – jegyezte meg. Hozzátette: 

amikor van baloldali főpolgármester és balliberális közgyűlési többség, azt gondolnák, hogy intéződnek a dolgok, hamarabb születnek a döntések, ehelyett azt látják, hogy a pozíciókon való osztozkodás, a hatalom körüli veszekedés leköti a pártok energiáját a másik oldalon.

Kiemelte: annak ellenére, hogy látták a szivárványkoalíción belüli csetepatét, a frakció három érdemi javaslatot vitt az alakulóülésre. Az egyik arról szólt, hogyan lehet rendezettebb, biztonságosabb a főváros, az aluljárók, a közterek, és ebben eredményt is értek el, a főpolgármesternek ugyanis tárgyalnia kell a Belügyminisztériummal arról, hogy 

emeljék vissza a 2019 előtti szintre a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közös járőrözését – mondta. Közölte: a másik két témában – a hajléktalankérdésben és a köztisztaságéban – csak „fügefalevélszintű” előrelépések voltak.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a fővárosban ellenzéki szerepben vannak, konstruktívak lesznek, javaslatokkal készülnek a következő ülésekre is, mert úgy látják, a budapestiek vesznek el a nagyhatalmi veszekedésben.

 

Vita a szivárványkoalícióban

Arra a felvetésre, hogy az alakuló ülésen részt vett Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt elnöke, a frakcióvezető emlékeztetett: a legutóbbi ülésen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke vett részt pártelnöként. Szentkirályi Alexandra szerint Magyar Péter azért volt jelen a pénteki ülésen, mert felügyelnie kellett a tíz tiszás képviselőt, hogy a paktumból, ami a szivárványkoalícióban megköttetett, senki ne szavazzon ki.

Úgy vélte, a szivárványkoalíció tagjai között még a pozíciókon folyik a vita, de igazából az egymás tenyerébe csapás már megtörtént, és Magyar Péternek fontos, hogy a képviselői tartsák ezt a megbeszélt vonalat.

A beszélgetésben szóba került, hogy a nyáron a hírek szerint egyeztetett Karácsony Gergely főpolgármester, Magyar Péter, Vitézy Dávid és Kovács Gergely (MKKP). 

Szentkirályi Alexandra megjegyezte: ezekre a megbeszélésekre a Fidesz mint a legtöbb budapesti által támogatott párt nem volt meghívva, és az ott elhangzottakról sem mondott senki semmit. 

Az ajtók mögötti titkos tárgyalások vették át Budapesten a főszerepet, ami arról szól, kinek mi jut, ahelyett, hogy érdemi munka lenne, a budapestiek ügyei haladnának előre 

– emelte ki.

A főpolgármester jogköreiről szólva Szentkirályi Alexandra azt mondta, a Fidesz álláspontja is az, hogy Karácsony Gergelynél nagyon sok olyan jogkör van, ami 2019 előtt sem volt szokványos, és az elmúlt ciklusban a főpolgármester rengeteg jogosítványt ragadott magához, amivel kiüresítette a közgyűlés szerepét. Úgy vélte, ebben a kérdésben elmozdulást kell látni a következő közgyűlésig, hogy a képviselőknek és ezen keresztül a budapestieknek nagyobb beleszólása legyen a főváros ügyeibe.

 

Borítókép: Szentkriályi Alexandra (Forrás: Youtube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.