Ünnepi hűségeskü Magyar Péternek a Momentum kutatójától

Régi baloldali szakértő nevéhez fűződik a legfrissebb közvélemény-kutatás. A 21 Kutatóközpont felmérésének eredménye megkérdőjelezhető, hiszen a készítőjének baloldali kötődése mellett a kutatás online módszertana is erősen torzíthat.

2024. 10. 23. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több baloldali sajtóorgánum és elemző is beszámolt a Partizán megbízásából, a 21 Kutatóközpont által készített friss közvélemény-kutatásról. A felmérés eredménye azonban erősen megkérdőjelezhető a módszertana miatt, hiszen csak online kérdezték meg az embereket, ami eleve torzít, nem biztosítja a reprezentativitáshoz szükséges feltételeket. 

Azt is érdemes tudni, hogy a közvélemény-kutatás készítője Róna Dániel mindig is a baloldal szakértője volt, korábban Botka László egykori MSZP- s szegedi polgármesternek, illetve a Párbeszédnek, a Momentumnak és Márki-Zay Péter bukott miniszterelnök-jelöltnek is dolgozott. 

A 2022-es választás után Róna Dániel, az intézet vezetője így nyilatkozott a baloldali közvélemény-kutatásokról a kampányban: „Róna Dániel: Igen, abban van igazság, hogy a nyilvánosság elé került kutatások egy része azt mutatta, hogy szoros a verseny. Ezek sajnos nem voltak megfelelő színvonalúak. Eleve azzal a céllal lettek publikálva, hogy befolyásolják az ellenzéki választókat. De ebből nem következik, hogy mindegyik kutatás rossz lett volna.” Ugyanitt bevallotta, hogy a 2022-es ellenzéki kampánystáb tagja volt: „Volt egy kutatói tanács nevű intézmény, amit a kampányközpont hozott létre. A központi kampánystáb hívott közvélemény-kutatókat, hogy beszéljék át, mi a helyzet. Ott volt a kampánystáb részéről Galgóczi Eszter, Vető Balázs és más közvélemény-kutatók, többet között Ember Zoltán és én is.”

Az sem mellékes körülmény, hogy a 21 Kutatóközpontnak is jutott a guruló dollárokból, a cég honlapján támogatóként szerepel az Action for Democracy nevű ngo, amely a 2022-es választások előtt – jórészt Soros Györgytől származó – több milliárdos támogatást adott a baloldali ellenzék kampányára. 

Ezek fényében megkérdőjelezhető a cég által mért adatok érvényessége, nevezetesen az, hogy szerintük a hibahatáron belüli különbséggel vezet a Tisza Párt (42 százalék) a Fidesz (40 százalék) előtt a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között. 

A felmérés alapján még a Mi Hazánk jutna be a parlamentbe 5 százalékkal, míg a DK és a Kétfarkú Kutyapárt 4-4 százalékon áll. 

Az összes megkérdezett körében azonban még ebben a felmérésben is a Fidesz vezet három százalékkal 29-26 arányban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.