A baloldali sajtó ismét lyukra futott a Pegasus-ügyben

Ezúttal Pintér Sándor belügyminiszter mondataival akadtak szövegértési nehézségeik.

Magyar Nemzet
2021. 07. 29. 20:15

Ezúttal Pintér Sándor belügyminiszter mondataival akadtak szövegértési nehézségeik.

Ismét kiderült az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán, hogy a baloldali sajtó azt sem tudja, miről ír vagy beszél – írja az Origo. Előbb a 444.hu nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert „az elhárítás vezetőjének” – miközben Pintér Sándor az –, majd nem sokkal később a parlamenti ellenzék saját maga akadályozta meg egy országgyűlési tényfeltáró bizottság felállításának lehetőségét, mivel Kálmán Olga DK-s politikus feljelentést tett (olyan ügy kapcsán, amelyben nyomozás folyik, nem lehet létrehozni ilyen bizottságot).

A Pegasus-ügy legújabb fejleménye, hogy Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte az RTL Klub riportere arról, hogy Magyarország vásárolt-e az izraeli kémszoftverből. A tárcavezető válasza pontos és tényszerű volt, amikor arról beszélt a riporternek, hogy akár mindketten bajba kerülhetnek, ha érdemben válaszolna, ugyanis ez az információ az államtitok kategóriájába esik, amit ha a miniszter megsért, akkor a riporter felbujtó lehet. Az ellenzéki trollsajtó – Hírklikk.hu, Nyugatifény.hu, Ellenszél.hu – totális tudatlanságról tett tanúbizonyságot, amikor azt írták: „a miniszter megfenyegette az újságírót”. Még a baloldali fősodratú média is beleállt a kérdésbe, többen a baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltjének, Dobrev Klárának a szavait tolmácsolták, aki azt kérdezte: „A belügyminiszter tényleg börtönnel fenyeget egy újságírót, mert a Pegasus-botrányról kérdezi? Mi jön még? Engem is felelősségre vonnak?”

Eközben annyi történt, hogy Pintér Sándor figyelmeztette a riportert a hatályos törvényekre. A hazai jogszabályok ugyanis a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit kiemelt védelemben részesítik. Az arra jogosult szervek által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai a 2009. évi CLV. törvény szerinti minősített adatnak tekinthetők.

A büntető törvénykönyv (Btk.) 265. § (1) bekezdés b pont) szerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz, minősített adattal visszaélés bűncselekményét követi el, és akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Btk. szerint a felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. A felbujtó esetében is az elkövetőre irányadó büntetési tételt kell alkalmazni.

Egyébként a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény is leszögezi, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.

Mindebből az következik, hogy a belügyminiszter válasza világos és tényszerű volt, semmilyen fenyegetést nem tartalmazott.

Mint ismert, a baloldali sajtó az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán azzal vádolta meg a kormányt, hogy törvénytelenül hallgatott le ellenzéki és kormánypárti politikusokat és újságírókat. Az állításokat még közvetett bizonyítékokkal sem sikerült alátámasztaniuk, az ügyben eddig született tényszerű cikkekben több a kérdés, mint a válasz. Ennek ellenére a baloldal a megalapozatlan állításokra lényegében egy lejáratókampányt konstruált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.