A falusi csok bevezetése után újraindult a népesség növekedése

Olyan kistelepüléseken is, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt tapasztalható.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 21. 19:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencszáz olyan kistelepülésen indult újra a népesség növekedése, ahol korábban lélekszámcsökkenés volt tapasztalható – jelentette ki Gyopáros Alpár a Vas megyei Horvátzsidányban.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos emlékeztetett: a Magyar falu programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, amelynek végrehajtása 2019-ben indult el, a megvalósítás pedig sok helyen már befejeződött az idén.

A program legfontosabb pillére a falusi csok, amely 2500 települést érint, továbbá része egy mellékútfejlesztési program – ennek révén 2500 kilométeren újulnak meg falusi mellékutak a következő években -,

és egy kisebb léptékű, úgynevezett életmódjavító intézkedéseket tartalmazó csomag, , amelyre százmillió forintos összeghatárig pályázhattak például az olyan települések önkormányzatai, mint a horvátzsidányi.

Ezerötszáz településen valósultak meg utca- és járdarekonstrukciók

Minden felújítandó utat fel kell újítani Magyarországon, legyenek azok önkormányzati vagy településeket összekötő állami utak.

Ágh Péter ismertette: Vas megye északi részébe a Magyar falu program keretében 2 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett. A térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy

a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is folyamatosan érkező kormányzati támogatás nagy lehetőség a kistelepüléseknek.

Összességében százmillió forintnyi támogatást kapott a község, amelyből orvosi eszközöket szereztek be, két utcát aszfaltoztak le, de jutott pénz a temető ravatalozójának felújítására, valamint a közösségi ház tetőszerkezetének megújítására is – mondta Krizmanich István, Horvátzsidány polgármester.

Újabb településen végeznek nagyszabású fejlesztéseket

A közel 4100 lakosú Gyenesdiás az elmúlt évben összesen 42 millió forint támogatást nyert a Magyar falu programon keresztül. A megnyert összegből elkészült az óvodaudvar fejlesztése, míg a megvalósítás fázisában van az orvosi eszközök beszerzése, a római katolikus plébánia udvarán új közösségi tér építése.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.