Átadták a nyíregyházi területvédelmi ezred központját

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, az átadott épületnek a hazafias honvédelmi nevelés mellett a fiatalok megszólítását is kell szolgálnia.

Forrás: MTI2019. 09. 30. 14:04
KOVÁCS Ferenc; BENKÕ Tibor
Nyíregyháza, 2019. szeptember 30. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (szemben, b) és Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester átvágja a nemzeti színû szalagot a nyíregyházi önkéntes területvédelmi tartalékos ezred központjának átadóünnepségén a nyírségi nagyvárosban 2019. szeptember 30-án. A 2018 októberében megalakult MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred székhelyéül szolgáló - korábban iskolaként mûködõ - épületben az ezredparancsnokság kap helyet, amely például honvédelmi oktatási és kiképzési feladatokat, valamint az ezekkel kapcsolatos mûvelõdési és kulturális teendõket látja el. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, a 2018 októberében megalakult MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred székhelyéül szolgáló – korábban iskolaként működő – épületben az ezredparancsnokság kap helyet, amely például honvédelmi oktatási és kiképzési feladatokat, valamint az ezekkel kapcsolatos művelődési és kulturális teendőket látja el. Ezzel a lépéssel visszatér Nyíregyházára a honvédség, amely a rendszerváltás időszakában öt laktanyával rendelkezett a szabolcsi megyeszékhelyen – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter úgy fogalmazott: az egykori katonavárosba vissza kellett hozni a katonaéletet, mert a történelem napjainkban is azt bizonyítja, hogy ebben a térségben elkötelezett, elhivatott, a hazájuk iránt hűséges és lojális emberek élnek, akik fontosnak tartják az ország békéjét, biztonságát és a magyar emberek ügyének szolgálatát.

„A múlt megmutatta, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek nélkül nem lehet erős és ütőképes magyar honvédséget teremteni” – hangoztatta Benkő Tibor. Hozzátette, békében nincs szükség nagy létszámú tömeghadsereg építésére, a helyett egy erős, jól kiképzett katonákból álló, modern technikai eszközöket használó honvédséget kell létrehozni és fenntartani.

Ez mintegy harmincezer aktív katonát és mintegy húszezer önkéntes tartalékos katonát jelent – jelentette ki. Utalt arra, utóbbiak szolgálatához is elengedhetetlen a megfelelő felkészítés és kiképzés, de ugyanilyen fontos a fiatalok megismertetése a haza iránti hűség és elkötelezettség fogalmaival is.

Benkő Tibor azt mondta, az átadott épületnek a hazafias honvédelmi nevelés mellett a fiatalok megszólítását is kell szolgálnia. „Rendkívül fontos az önkéntes tartalékos szolgálat, fontos, hogy minél többen álljanak sorainkba, minél többen sorakozzanak fel mögöttünk annak érdekében, hogy békét és biztonságot tudjunk garantálni a magyar emberek számára” – közölte.

A miniszter hozzátette, az önkormányzattól megvásárolt ingatlanban befejeződött az ezredközpont kialakításának első üteme, az épületen a jövőben további felújításokat végeznek majd el.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében kiemelte, a katonaság a 19. század második felétől kiemelkedő szerepet töltött be a város gazdasági és társadalmi életében. Az itt szolgáló (huszár)ezredek a második világháború végéig öregbítették a magyar katonák hírnevét, ami egyet jelentett a hűséggel, a becsülettel, a kitartással és a hazaszeretettel – fogalmazott a városvezető.

Az ünnepségen részt vett az ezred névadójának, vitéz Vattay Antal (1891-1966) altábornagynak az unokája, Vattay Antal is, aki három festményt ajándékozott a területvédelmi ezrednek.

A nyíregyházi közgyűlés által május végén elfogadott előterjesztés szerint a korábbi Benczúr Gyula Általános Iskola nyolcezer négyzetméteres épületét 358 millió forintért vásárolta meg a Honvédelmi Minisztérium (HM) az önkormányzattól. Az ingatlant a magyar állam képviseletében vette meg a minisztérium, így az az állam tulajdonába, de a HM kezelésébe kerül.

A területvédelmi központban elsősorban adminisztratív munka zajlik, az ezredparancsnokság a katonai feladatok mellett toborzási és hadkiegészítési, felkészítési és képzési teendőket lát majd el, emellett lehetőséget biztosít a honvédelmi nevelésben sportesemények és kulturális programok szervezésére is.

A területvédelmi ezredet és a megyei zászlóaljat tekintve a nyíregyházi ezredparancsnokságon mintegy 140 aktív és szerződéses katona fog szolgálatot teljesíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.