Az egyik Szeviép-vádlott védőjének felesége szignálja ki a büntetőügyeket

A Szeviép-ügyben tényfeltáró cikksorozatot közlő írásában a PestiSrácok.hu arról rántja le leplet, hogy ki dönti el a Szegedi Törvényszéken, hogy melyik bírói tanács, melyik büntetőügyet tárgyalja. Írásuk egy házaspárról (vagy élettársakról) szól. A férfi az egyik Szeviép-vezér, a vádlottak padján helyet foglaló egyik vádlott, P. László ügyvédje, mellesleg a szegedi önkormányzati ügyekben eljáró jogi képviselő, tehát Botkáéknak is dolgozik. A nő, az ügyvéd párja és gyermekének édesanyja pedig a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumának vezetője, tehát az a bírósági vezető, aki a törvényszékre érkező ügyeket a bírói tanácsoknak kiszignálja.

Forrás: PestiSrácok.hu2019. 12. 18. 18:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Törvényszék honlapján részletes tájékoztató olvasható arról, hogy az ügyelosztási rendet a törvényszék elnöke határozza meg, amit az OBH utasításban megfogalmazott elvekre, a bírói tanács és a kollégiumok véleményének ismeretében az elnök a következőképpen határozta meg a 2019-es évre. Az egyébként hosszú, több oldalas jogi szövegben, amely ügytípusokra, fokozatra, témákra bontja az ügyeket, az elosztás rendjéről az áll, hogy „a Büntető Kollégium esetében ügykiosztásra jogosultak – beleértve a helyettesítést is: dr. Nagy Andrea, igazgatási feladatok ellátásával megbízott törvényszéki bíró.” A szabályozás hosszas taglalásából az is világosan kiderül, hogy ha valamiért kizárt a szabályokból adódó ügyelosztó személye, akkor az elnöknek kell módosítani azt. Kiderült, hogy dr. Nagy Andrea köztudottan nem más, mint dr. Szilágyi János ügyvéd párja, gyermekének édesanyja. Hogy ez miért érdekes? Mert Szilágyi János a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottjának, P. Lászlónak az ügyvédje. Szilágyi János ügyvéd ráadásul P. László egyetlen védője, aki végig képviselte a dúsgazdag vállalkozót a büntetőügyben, majd tartotta a védőbeszédeket, legutóbb december 10-én, a másodfokú eljárásban, ahol védence felmentését kérte.

De Szilágyi János nem csak a Szeviép-vezért képviseli és ezért teljesen abszurd, hogy a felesége, élettársa osztotta ki az önkormányzatnak lekötelezett bíróknak másodfokon az évtized egyik legdurvább gazdasági büntetőügyét – írta a portál. Szilágyi János maga is a Botka-féle önkormányzat embere. Több olyan szerződést is talált a PestiSrácok.hu, amelyen Szilágyi János szerepel a szegedi önkormányzat cégeinek képviselőjeként. Szilágyi János a jogi képviselője a Környezetgazdálkodási Kft.-nek és a Szegedi Vásárcsarnok és Piac Üzemeltető Kft.-nek – tették hozzá.

Az ügyvéd képviselte az önkormányzat cégét többek közt a nagy botrányt kiváltó Mars téri piac ügyben.

A portál rámutatott még egy érdekességre. A Szegedi Törvényszék a PestiSrácok.hu megkeresésére küldött válaszából derül ki, hogy az ügyet 2. Bf. tanácsra szignálták ki. Rákerestek a törvényszék honlapján a 2. Bf. tanácsra, amelynek tagjai az ott fellelhető adatok szerint dr. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró, dr. Nógrádi Beáta törvényszéki bíró és dr. Kemenes Krisztián. Dr. Nóvé Ágnes bírónő sehol…

Persze több okból kifolyólag is lehet változtatni a tanács összetételén, erről viszont a válaszában megfeledkezett a törvényszék – csak a kiszignált tanácsot említették. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért változott meg a tanács összetétele, dr. Nógrádi Beáta helyett miért Nóvé Ágnes ítélkezhetett a Szeviép-ügyben? A Szegedi Törvényszék holnapján elérhető ügyelosztási rend szerint, azért az elnök felel. Ha bármilyen okból az ügyelosztásra kijelölt bíró személyén változtatni kell, az is ebbe a körbe tartozik, tehát elnöki felelősségi kör. A Szegedi Törvényszék elnökének, ha más nem is, a családi-kapcsolati összeférhetetlenségnek nyilvánvalónak kellett lennie. Ha pedig a törvényszék vezetőjének személyes felelőssége is felmerül, akkor mennyiben várható eredmény egy olyan belső vizsgálattól, amit ő maga vezet?

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.