Az önkormányzatok dönthetnek az Airbnbről

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2020. 07. 08. 18:42
Black iPhone 7 Plus with Airbnb, app for booking apartments and hotels in hands.
Black iPhone 7 Plus with Airbnb, app for booking apartments and hotels in hands.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzatok hatáskörébe sorolja az Airbnb, vagyis a rövid távú lakáskiadás szabályozásának jogát a kormány – értesült az Origó.hu szerda este. Erről a kormányülésen döntöttek, aminek értelmében a jövőben az önkormányzatok tilthatják és szabályozhatják azt, hogy a területükön lehet-e Airbnb-lakást kiadni. A szabályokról törvényjavaslat készül, ami rövidesen az Országgyűlés elé kerül – közölte a portál.

A nap során tartott sajtótájékoztatón Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is arról beszélt a tervezett szabályozása kapcsán, miszerint az első helyen támogatott verzióként az került a kormányülés napirendjére, hogy az önkormányzatok kapják meg a szabályozás jogát.

Korábbi sajtóhírek szerint a gazdaságvédelmi operatív törzs keddi ülésén azt a javaslatot fogadta el és terjesztette a kormány elé, amely az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná a rövid távú lakáskiadást. A Portfólió.hu információi szerint az a korábban iparági körökben már ismertté vált verzió a legvalószínűbb, miszerint 120 vendégéjszakában korlátozzák éves szinten az Airbnb-turizmust, míg a nyári időszakon kívül harmincnapos korlátot vezetnek be.

Információink szerint utóbbit negyven napban is meghatározhatja a jogszabály, illetve arról is születhet korlátozás, hogy a jövőben csak azok a lakáskiadók hirdethetnek az Airbnb-turisztikai lehetőséget kínáló oldalakon, akik eleget tettek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő kötelező regisztrációnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.