Egy baloldali elemző szerint az ellenzék jelöltje rasszista, antiszemita

Inkább vállalják ezt a szégyent, mint kockáztatják az ellenzéki együttműködést.

Magyar Nemzet
Forrás: 24.hu2020. 08. 29. 15:00
Somogyi Zoltn
Budapest, 2006. április 14. A 2006. április 13-án készült felvételen Somogyi Zoltán, a Political Capital kutatócég igazgatója a Merre tovább Magyarország? címmel tartott klubesten a Fasori Evangélikus Gimnáziumban. MTI Fotó: Kollányi Péter Fotó: Kollányi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogyi Zoltán balliberális elemző különös véleménycikkben védi meg az ellenzéket, amiért Bíró László személyében beállt egy rasszista és antiszemita jelölt mögé a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson.

A 24.hu-n megjelent véleménycikkben az elemző először felidézi, hogy „Bíró László Budapestről Judapestként emlékezett meg egy kommentben, máskor pedig azt mondta, ezt az országot a Sztojkáktól is meg kell védeni, illetve tetűcsúszdásokként azonosította a zsidókat”. A jobbikos politikus kapcsán arról is ír, hogy nem volt őszinte a bocsánatkérése.

Somogyi Zoltán szerint is rasszista jelölt Bíró László.
Fotó: MTI

Somogyi eszmefuttatása szerint eközben a balliberális összefogás megpróbálja mindezt „túlélni”, mivel a „NER-rendszer egyik alappillére az egyfordulós választási rendszer”.

„Ez teremti meg a helyzetet arra, hogy inkább a szégyen vállalása a jelölt miatt, mintsem az ellenzéki pártok együttműködésének kockáztatása” – írta Somogyi.

Az elemző szerint tehát Orbán Viktor a felelős, hogy az ellenzék beállt egy antiszemita jelölt mögé. – Úgy működnek ők együtt, ahogy Orbán Viktor Európát elképzeli: szuverenitás, egymás ügyeibe történő bele nem szólás. Jelöltet sem bírálunk felül. A Jobbik jelölhet rasszistát. Legfeljebb elnéznek másfele akkor a többiek. Tulajdonképpen bárki jelölhet rasszistát – fogalmazott Somogyi.

A leendő közös fellépésnek a legnagyobb ellensége: az előválasztás – írja Somogyi az ellenzéki együttműködés kapcsán. A balliberális elemző szerint a pártok megpróbálják majd megúszni az elővoksolást úgy, hogy a nem nyerhető körzetekben tartják majd ezeket a megmérettetéseket, míg „a megnyerhetőeket megbeszélik egymással a pártok”. – Teszik majd ezt annak érdekében, hogy végre együtt maradjanak a nagy ellenséggel, a Fidesszel szemben a következő nagy megmérettetésben. Nehéz tehát ezért elítélni őket – fogalmazott Somogyi, hozzátéve, hogy nem őszinték a választókkal.

Az elemző szerint a rasszista, antiszemita Bíró László jelölése az egyfordulós választási rendszer erkölcstelenségét mutatja. – A korábbi kétfordulósban az első kör eldöntötte, hogy kik vannak többen, például a rasszisták vagy a nem rasszisták – mondta, hozzátéve, hogy most pont fordítva van.

„Ellenzékiként Tiszaújvárosban választhatsz: szavazol egy rasszistára és a NER rendszere ellen, vagy nem szavazol a NER ellen, de akkor egy rasszistára sem. Ez jutott az antirasszista demokratáknak” – írta Somogyi.

Cikkét egy szimpla hazugsággal zárta: szerinte akik kinyilvánítják Bíró Lászlóval kapcsolatos nemtetszésüket, azok továbbra is beszélhetnek (a nemlétező – szerk.) „kormányzati antiszemita tendenciákkal szemben”. Ha viszont megszavazzák Bírót, akkor nem szólhatnak a rasszizmus ellen – érvelt Somogyi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.