Bemutatták a katolikus világtalálkozó himnuszát és hírnökeit

Ünnepélyesen bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát és az esemény 12 hírnökét 83 évvel az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszus után és 83 nappal a 2021-es világtalálkozó előtt.

Magyar Nemzet
2021. 06. 14. 16:21
null
Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél, a NEK főtitkára a tizenkét hírnökkel Fotó: Ambrus Marcsi Forrás: NEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország szeptember 5–12. között ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK), amelynek a záró szentmiséjén a tervek szerint részt vesz Ferenc pápa is. A NEK hétfői sajtóeseményén a szervezők bemutatták Koudela Géza, Bangha Béla Győzelemről énekeljen kezdetű művének az újrahangszerelt változatát, amely 1938-hoz hasonlóan most is a kongresszus himnusza lesz.

A zenei munkálatokat Kovács Ákos Kossuth-díjas magyar dalszerző, zeneszerző és az After Crying tagjaival a Torzók című filmhez írt zenéjével Oscar-díjra is jelölt Pejtsik Péter végezte. A himnusz angol és magyar nyelvű szöveggel is hallható lesz.

A felvételeken közreműködött a Magyar Állami Operaház kórusa és zenekara is.

Erdő Péter bíboros és Fábry Kornél, a NEK főtitkára a tizenkét hírnökkel
Fotó: 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Három fiatal zenész is bekapcsolódott a himnusz, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus imázsfilmjének az elkészítésébe. A zenekedvelőknek valamennyiük neve ismerős lehet, hiszen több tehetségkutató műsorban hallhattuk már őket. Nagy Bogi, Dánielfy Gergő és Czinke Máté alakítja azt a három fiatalt, akiknek megtéréstörténetével bátorítanak mindenkit a kongresszuson való részvételre és a találkozásra Jézussal. A forgatókönyvet Ákos írta.

A film elkészítésében szerepet vállalt Farkas Attila atya, aki gyermekként vett részt az 1938-as eucharisztikus világkongresszuson, valamint Sára Bernadette Jászai Mari-díjas színésznő és Cseke Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, akinek csupán a karját láthatjuk egyetlen jelenetben, amikor a Czinke Máté által alakított feldúlt fiút elrántja egy száguldó autó elől.

A sajtóbemutatón Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszöntötte az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 12 hírnökét is. Az ő feladatuk az esemény és annak fő céljának – az Eucharisztiában jelenlévő Jézus közös megünneplésének – a népszerűsítése. A világesemény 12 hírnöke: Baricz Gergő zenész, dalszerző, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, énekes, Kubik Anna színművésznő, Lackfi János író, költő, Petrás Mária népdalénekes, Sena Dagadu énekesnő, Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Szikora Róbert az R-GO frontembere, Pindroch Csaba színművész, Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató.

Csakúgy mint 1938-ban, idén is kulcsszerepet kapnak a világesemény lebonyolításában az önkéntesek.

Ismert és elismert személyiségek – többek között Dani Gyöngyi, Miklósa Erika, Dánielfy Gergő, Kuzmányi István – vállalták, hogy népszerűsítik az önkéntes munkát, és tagjai lesznek ennek a nagyszerű közösségnek. A nagy érdeklődésre tekintettel az önkéntes program június 24-ig várja még a jelentkezőket. A himnusz és a kongresszust népszerűsítő film megtekinthető az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Youtube-csatornáján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.