Brüsszel már a járvány elleni védekezésünkbe is beavatkozik?

Brüsszel egy totális, más véleményt el nem fogadó és el nem tűrő ideológia foglyává vált.

2020. 09. 07. 14:30
HAHN, Johannes
Brüsszel, 2020. május 27. Védõmaszk a pulpituson, miközben Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelõs tagja sajtóértekezletet tart Brüsszelben 2020. május 27-én. Az Európai Bizottság ezen a napon ismertette a testület koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programját, illetve a 2021-ben kezdõdõ hétéves uniós keretköltségvetési idõszakra vonatkozó, felülvizsgált javaslatait. MTI/EPA/Reuters pool/Francois Walshaerts Fotó: Francois Walshaerts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel, vagyis az Európai Bizottság levélben szólította fel a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal (!) vonja vissza a koronavírus-járvány terjedését megakadályozni hivatott határzárat és vonja vissza intézkedését, mert az diszkriminálja az uniós állampolgárokat.

Valóban nem tetszhet nekik a határzár, hiszen ez a felszólításuk is átlépett minden határt.

Mit is mond, illetve ír Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos a Twitter-oldalán? Közli, hogy Ylva Johansson belügyi biztossal együtt közösen levelet írtak a magyar kormánynak, amelyben felhívják a figyelmet a schengeni terület integritásának fontosságára, és felhívják a figyelmet arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy és akkor lehet bevezetni, ha azok nem diszkriminálják az unió polgárait és lakóit. Még azt is hozzáteszi Reynders, hogy bármely intézkedést, amely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni.

Brüsszel átlépett egy Rubicont ezzel a felszólításával, s tudatosan egyfajta torz liberális álláspontra helyezkedett.

Abból indul ki ugyanis, hogy az egyéni emberi jogok minden nemzetállam jogai felett állnak, beleértve a határvédelem jogát is, ami egy állam szuverenitásának egyik legfontosabb alapfeltétele.

Ez pedig elfogadhatatlan.

Ráadásul a pandémia, vagyis a világjárvány vis maior helyzet, amely felülírja a vaskalapos, kőszáli liberális ideológiai alapállást, amelynek egyébként sincs semmi köze a valósághoz. Egy ország, egy nemzet egészségének védelme felette áll az elvont emberi jogoknak.

Brüsszel egy totális, más véleményt el nem fogadó és el nem tűrő ideológia foglyává vált, s ebből a pozícióból kifelé „kiabál” velünk.

Ez az újabb támadás már egyértelműen a nemzetállamok és a nemzetek szuverenitása, integritása ellen irányul, és ezért alapjaiban visszautasítandó.

Nem is beszélve arról, hogy még az uniós alapszerződésekben is az szerepel, hogy a belügyi kérdések a határvédelem tagállami hatáskörbe tartoznak. Tehát itt már megint egyfajta lopakodó föderalista birodalmi tervvel, az Európai Egyesült Államok víziójának érvényre juttatási kísérletével állunk szemben.

Azt már talán említeni sem érdemes, hogy mellettünk más tagállamok, így Norvégia és Dánia is határzárat vezetett be, és mások is tervezik ezt, részlegesen vagy egészében. Az elmúlt hetek egyébként is szinte másról sem szóltak, mint hogy melyik ország minősítette a másikat zöld, sárga vagy piros, utóbbi esetben tehát tiltó színnel, ami a brüsszeli elvek szerint diszkriminatív. De hát a kettős mérce fogalmát már nagyon jól ismerjük, azonban megszokni, elfogadni soha nem fogjuk.

Hozzátéve ehhez, hogy az egészségügy is tagállami hatáskör, tehát a határ egészségvédő okokból való lezárása minden szempontból tagállami hatáskör, az ebbe való brüsszeli beavatkozás egy újabb adalék ahhoz, hogy az ősz folyamán újra fel kell készülnünk egy, az országunkkal szembeni összehangolt támadásra.

Ezt bizonyítja feketén-fehéren az is, hogy a napokban az Európai Parlament négy frakciója, a szocdemek, a liberálisok, a zöldek és a valaha konzervatívok–kereszténydemokraták közösen kezdeményezték a bizottságnál és az Európai Tanácsnál, hogy a költségvetési támogatásokat szigorú jogállami kritériumokhoz kössék. Nem nehéz kitalálni, ismét mi és a lengyelek leszünk célkeresztben – as usual.

A kereszténydemokrata Merkel a nyáron még megígérte nekünk, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárást az év végéig lezárják velünk szemben.

De, úgy tűnik, Merkel már a múlt, már ő sem elég „trendi”.

A néppárt pedig simán elárult bennünket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.