Budapesten keres nevelőszülőket az Ágota Alapítvány

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató júniustól Budapestre koncentrál, egyre több gyermeket és nevelőszülőt kívánnak bevonni az egyház által felügyelt árvaellátásba. Csaknem háromezer munkatársuk jelenleg hétezer gyermekről gondoskodik, akik lakásotthonokban és nevelőszülőknél élnek.

Forrás: Kossuth rádió2021. 06. 13. 12:55
null
Török Zoltánné szerint a nevelőszülő feladata, hogy az általa nevelt gyerekek felnőttként megállják a helyüket az életben fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen:Tóth Ferencné nevelőszülő és családja Fotó: Havran Zoltán

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató júniustól Budapestre koncentrál, egyre több gyermeket és nevelőszülőt kívánnak bevonni az egyház által felügyelt árvaellátásba. Csaknem háromezer munkatársuk jelenleg hétezer gyermekről gondoskodik, akik lakásotthonokban és nevelőszülőknél élnek.

A Kossuth rádió ma reggeli, Vasárnapi újság című műsorában Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató vezetője arról beszélt, a fővárosba keresnek nevelőszülőket árván maradt kiskorúak mellé.

Júniusban 150 fővárosi nevelőszülőt és 306 gyermeket vonnak be az egyház által felügyelt árvaellátási rendszerbe,

ahol sokkal több segítséget és támogatást tudnak nyújtani a nevelőszülőknek és az árván maradt gyermekeknek. Az Ágota Alapítvány speciális képzésekkel, saját pszichológussal, gyógytornásszal, fejlesztő pedagógusokkal, ezen felül pedig rendezvényekkel, táborokkal is tudja segíteni a gyerekeket és a nevelésre vállalkozó szülőket.

Az Ágota Alapítvány fő tevékenysége az állami gondozott gyermekek támogatása, emellett felvállalja családban élő hátrányos helyzetű gyermekek segítését is. Fotó: Magyar Nemzet

A főigazgató elmondta,

minden történelmi egyház hasonlít abban, hogy a szociális karitász elve szerint kórházakat, árvaházakat, idősotthonokat működtet évszázadok óta.

A Szent Ágota most Budapestre helyezi a hangsúlyt, szélesebb körben, szakosított ellátással kívánja segíteni az árvaellátásba bekerült gyerekeket és természetesen nevelőket is. Egy 1997 óta, kormányzati ciklusoktól függetlenül működő vatikáni–magyar megállapodás szerint az egyházi árvaellátás plusz támogatásra jogosult, amit olyan, saját szolgáltatásokba tudnak fektetni, amiket egy, az Ágotán kívüli nevelőszülőnek külső szakértőkkel, utánajárással térítés fejében kell megoldania. Hozzátette, ezzel tudnak pluszt nyújtani, emellett az ágotás gyerekeknek programokat, táborokat is szerveznek. Nagyon fontos projekt a bűnmegelőzési szekció, ez azoknál a gyerekeknél elengedhetetlen, akik kriminalizált közegből kerültek be az árvaellátásba.

A műsorból kiderült, az alapítványnak az a célja, hogy új perspektívát adjon az árván maradt gyermekeknek, hogy megtanulják elfogadni magukat, legyen jövőképük.

A gyermekvédő szolgálat szakemberei nem csupán fedelet és felügyeletet, hanem szertetetet, iránymutatást, támogatást biztosítanak a rájuk bízott 2–18 év közötti fiataloknak.

 

Szent Ágota Játszóház egy szegedi lakótelepen. Fotó: Havran Zoltán

Legjobb, ha családban nőnek fel

Ma Magyarországon mintegy 21 500 ezer gyermek él családból kiemelten, nevelőszülőknél és lakásotthonokban. Ez a szám azonban csak a jéghegy csúcsa. A gyermekvédelmi szakemberek több ezer család és gyermek sorsát kísérik figyelemmel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legsikeresebb és leghatékonyabb segítség, ha a gyermek családban nő fel, és csak a legvégső esetben kerül az intézmény falai közé. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ezért nemrégiben egy integrációs programsorozatot indított. A résztvevő szakemberek célja, hogy az állami gondoskodásban nevelt gyerekek mihamarabb nevelőszülőkhöz, befogadó családokhoz kerüljenek. Az összefogásnak köszönhetően Csongrád-Csanád megyében már fél év alatt jelentősen nőtt a nevelőszülők száma, és egyre több állami gondozott kerül befogadó családokhoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.