Csak üres választási ígéret volt a húszezer forintos rezsitámogatás

Karácsony Gergely visszavezetné a Demszky-féle rezsitámogatást, és újra bevonná a korábban elutasított Hálózat Alapítványt a támogatások szétosztásába. Ehhez kapcsolódó előterjesztést nyújtott be a főpolgármester, ami nagyban eltér a kampányában megígért húszezer forintos rezsitámogatástól. A főpolgármester előterjesztése szerint a megígért támogatás a várakozásokkal ellentétben automatikusan nem jár majd minden nyugdíjasnak és rászorulónak, igénylés útján lehet hozzájutni. A támogatást havonta a számlán írják majd jóvá, ez évben szeptembertől négyszer kétezer, azaz húszezer forint helyett nyolcezer forintot.

2020. 05. 27. 5:50
null
Karácsony Gergely átlátszó trükkökkel élt a fővárosi költségvetési tervezetben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trükközik a rezsitámogatással Karácsony Gergely. A költségvetésben a rezsitámogatásra elkülönített kétszázmillió forintos keretösszeget a Győri Péter által vezetett Hálózat Alapítvány részére kívánja átadni Karácsony Gergely egy támogatási szerződésen belül. Eredeti tervként még a kampányban az szerepelt, hogy fűtési szezononként 20 ezer forintos támogatást nyújtanak a távhőt használó nyugdíjasoknak és a rászoruló családoknak. Aztán a fővárosi költségvetésben is úgy szerepelt, hogy húszezer háztartást segítenének a pénzből, ám a Fidesz-KDNP-frakció a költségvetési tárgyaláson elmondta, ezt matematikailag lehetetlen kivitelezni, mert akkor csak tízezer forint jutna egy háztartásra.

Az új előterjesztésben már az áll: „A jelenleg védendő fogyasztók létszáma a jogosultak becsült számához viszonyított igénybevétel nagyon alacsony szintje miatt nem teszi lehetővé a támogatást igénybe vevő háztartások számának a megbecslését.” Az idén adandó támogatások számát még nem ismerik, ennek ellenére az idei költségvetésből kétszázmillió forintot átadnának a Hálózat Alapítványnak, amennyiben megszavazza a közgyűlés.

Az előterjesztésben megjegyzik: a Hálózat Alapítvány a fővárosi önkormányzat által 2004-2009. években rendelkezésre bocsátott téli lakásrezsi-támogatás a szociálisan rászoruló családokhoz történő eljuttatását is koordinálta, a jelen rendeletmódosítással ismételten bevezetésre kerülő lakásrezsi-támogatás a korábban már működő támogatási rendszer ismételt bevezetését jelenti. Tehát a korábbi főpolgármester, az SZDSZ-es Demszky Gábor által bevezetett gyakorlatot vezetné vissza Karácsony.

Karácsony Gergely átlátszó trükkökkel élt a fővárosi költségvetési tervezetben
Fotó: Havran Zoltán

A Hálózat Alapítvány kuratóriumának elnöke nem más, mint a Menhely Alapítvány létrehozója, a volt SZDSZ-es Győri Péter. A hajléktalanszállókat is üzemeltető Győri Péter alapítványával Tarlós István volt főpolgármester – megválasztása után – azonnal megszüntette az együttműködést.

A támogatás nem jár automatikusan és mindenkinek. Ez ellentmond a korábban ígérteknek, ugyanis Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti programjában az szerepelt, hogy a fűtési szezonban legalább húszezer forint fűtési támogatásban részesülnek a nyugdíjasok és a rászoruló családok. Az új terv szerint a támogatás folyósítása a havi számlákban történő jóváírással történne, kétezer forintonként. A juttatást szeptembertől adná a főváros, azaz idén csak nyolcezer forintos kompenzációra számíthatnak az igénylők. A fel nem használt pénz pedig a Hálózat Alapítvány számláján pihenne és feltehetően kamatozna.

A támogatást az is kaotikussá teszi, a havi kétezer forintos támogatás évente 24 ezer forintra rúgna, amely jóval kilóg a meghatározott keretösszegből, de ha a fűtésszezon nyolc hónapját vesszük alapul, akkor csak 16 ezer forint lenne a támogatás. A Magyar Nemzet ezzel megkereste a fővárosi önkormányzatot, hogy segítsenek értelmezni a havi kétezer forintos konstrukciót, annyit válaszoltak, hogy a támogatás tizenkét hónapra jár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.