Cseh Katalin, ön súlyosan téved!

A határon túli magyarok érdekeit a legjobban a románok, illetve a szlovákok képviselik? Miféle „elképzelés” ez Cseh Katalin pártjától? Tarthatatlan, nevetséges és naiv.

2019. 11. 19. 12:00
Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 6. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetõje a Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik EP-listavezetõjével közösen tartott EP-választás: az Európai Unió jövõjérõl címû sajtótájékoztatón az Országgyûlés Irodaháza elõtt 2019. május 6-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

A határon túli magyarok érdekeit a legjobban a románok, illetve a szlovákok képviselik? Miféle „elképzelés” ez Cseh Katalin pártjától? Tarthatatlan, nevetséges és naiv.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője vett egy nagy levegőt, és mint az EP amerikai delegációs csoportjának tagja, tizennyolc pontban teljesen „objektíven” tájékoztatta az amerikai kongresszust a „tarthatatlan” magyarországi állapotokról, a jogállam leépüléséről, a növekvő orosz befolyásról, a médiaszabadság hiányáról, a CEU szerencsétlen sorsáról, a civil szervezetek ellehetetlenítéséről és még számos problémáról.

De ez nem elég: egyben javaslatokat is tett a szörnyűséges magyar viszonyok javítására, megfogalmazva, hogy az EU mellett a NATO-nak is szerepet kell vállalnia a jogállami normák kikényszerítésében (!). Nos, ez a kikényszerítés egész jól hangzik: esetleg fegyveres erőkkel szállja meg az országot a katonai szövetség, amelynek Magyarország is tagja?

Ezek után elvileg nem kellene csodálkoznia, hogy a kormánypártoktól és a közélet más szereplőitől, valamint a közösségi oldalakon éles kritikákat kapott és kap, tevékenységét a Fidesz például nemzetellenesnek minősítette, de hazaárulónak is nevezték többen.

Ám Cseh Katalin csodálkozik, hogy bírálják…

Ebbéli felindulásának a Facebookon adott hangot, feldúlva közölte a világhálón, hogy szerinte „éppen a Fidesz az, ami a magyar nemzet érdeke ellen politizál”. Valamint „Senkinek nincs joga arra, hogy egyoldalúan eldöntse, hogy ki cselekszik a magyar nemzet nevében és ki nem. Minden magyar állampolgárnak, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki, egyformán joga van arra, hogy maga döntse el, mit tekint a magyar nemzet, a magyar emberek érdekének.”

Nos, itt álljunk meg egy szóra.

Cseh Katalin ugyanis súlyosan téved: nem lehet teljesen relativizálni azt, hogy mi a magyar nemzet érdeke, és mi nem. Egyszerű példát mondok: ha háborúban állunk egy szomszédos országgal, s valaki – egyén, párt, mindegy – elárulja az ellenségnek a hadviselési titkainkat, az, ugye, nemhogy a nemzet érdeke elleni lépés, de egyenesen hazaárulás? Vagy ha valaki hazai know-how-t, találmányt csempészik át egy másik országnak, az micsoda? Megítélés kérdése talán? Ugyan már!

Van tehát objektív mérce, ami egyébként a Büntető törvénykönyvben is megtalálható, méghozzá a 2012. évi C. törvényben. A 258. § szerint hazaárulás és büntetendő, ha valaki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezetekkel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn.

Túl a törvényeken: ha valaki, egy politikus vagy párt Romániában és Szlovákiában nem a magyar elnökjelöltet vagy a magyar etnikai pártokat támogatja, hanem román és szlovák elnökjelölt és párt mellett kampányol, az a legnagyobb toleranciával sem értelmezhető abban a logikában, hogy „mindenkinek joga eldönteni, mit tekint a magyar nemzet érdekének.”

A határon túli magyarok érdekeit a legjobban a románok, illetve a szlovákok képviselik? Miféle „elképzelés” ez Cseh Katalin pártjától? Tarthatatlan, nevetséges és naiv. Egyben rossz vicc – ilyen szinten nem lehet relativizálni a nemzeti érdekek védelmét.

A másik: Cseh Katalinék nemzetközi szervezetekhez rohangálnak azért, hogy fegyelmezze és büntesse meg a kormányt, „kényszerítsen ki” változásokat. Azt akarják tehát, hogy beavatkozzanak a magyar belügyekbe. Ez teljesen OK?

Ők persze azt mondják, arra hivatkoznak, hogy, mivel a jogállam leépült, nem maradt már hátra, mint a külső beavatkozás kikönyörgése – mert szerintük ez a „nemzeti érdek”.

Kérdezném tisztelettel Cseh Katalintól: mi történt október 13-án, az önkormányzati választásokon? Nem az, hogy az ellenzék komoly eredményeket ért el, talpra állt? És ez nem azt bizonyítja, hogy szabad választásokon le lehet győzni a Fidesz-KDNP-t, akár már 2022-ben is?

A szabad választások megléte esetén – amit már az ellenzék sem cáfol –, tehát a hatalom leválthatósága esetén a demokrácia alapvető kritériuma érvényesül.

Ha viszont így – és így van –, akkor kormány és ellenzék a belső politikai vitáit belül, egymás között, a választásokon tudja eldönteni. Ez itt nem hitleri és sztálini diktatúra, ahol nincsenek szabad választások, s ahol ezért és emiatt a külső, nemzetközi segítség is elfogadható megoldás az erőszakos diktatúra megdöntése érdekében.

Magyarországon leváltható a mindenkori kormány – tehát az, hogy ki kormányoz hazánkban, csak ránk, magyarokra tartozik.

Akkor meg milyen logika alapján írogat levelet Cseh Katalin a kongresszusnak, és kéri a kongresszus, az EU és a NATO segítségét?

Ez kommunista tempó, amit gyorsan be kellene fejezni! – és éppen a nemzeti érdekek védelmében.

Cseh Katalin és a Momentum jobban tenné, ha venne egy nagy levegőt, és felhagyna a feljelentgetésekkel, a szabad demokrata módszerrel.

Helyette itthon, határainkon belül próbálják meg bebizonyítani: nemcsak Timmermanst és Verhofstadtot tudják meggyőzni, hanem a magyar embereket is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.