Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek: Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk

– Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta lapunknak Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.

2021. 03. 03. 14:32
null
A Fidesz politikusa szerint a migráció megítélése jelenti a törésvonalat Fotó: Laurie DIEFFEMBACQ Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európai polgárok millióinak életében jelent mindennél fontosabb dolgot a járvány elleni védekezés. A döntéshozók Európa-szerte minden energiájukat arra fordítják, hogy védjék a polgárok életét, egészségét, és amint lehet, újraindítsák a gazdaságot. A Manfred Weber vezette néppárti frakció nagy többsége ebben a helyzetben hónapok óta azon munkálkodik, hogyan is lehetne megregulázni, kiszorítani, felfüggeszteni a Fidesz európai parlamenti képviselőit

– mondta Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azzal kapcsolatban, hogy a nagyobbik kormánypárt szerdán elhagyta a néppárti EP-frakciót.

Mint a Fidesz politikusa jelezte, a Fidesz–KDNP képviselői már a tavaszi fake news kampány közepette is világossá tették, hogy az emberek egészségének védelmével akarnak törődni. – Már akkor sem kívántunk foglalkozni az aljas támadásokkal. Ugyanez a helyzet most is, ezt el is mondtuk a frakcióban – fogalmazott Deutsch Tamás, aki szerint a ma elfogadott, kizárólag a Fideszre szabott alapszabály-módosítás nyilvánvalóan ellentétes a jogállami elvekkel is. – Pedig mi minden héten kioktatást kapunk a jogállamiságból az Európai Parlamentben. Érdekes, hogy a jogállami mantra fő néppárti hangoztatóit most nem érdekelte például a visszamenőleges hatály tilalma – tette hozzá a politikus. Szerinte az új eljárási rend megszavazásával gyakorlatilag a kormánypárti EP-képviselők majdnem kétmillió szavazóját minősítenék másodrendű uniós polgárnak.

– Ehhez pedig nem fogunk asszisztálni. Elég volt a méltatlan helyzetből! – húzta alá Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás az Európai Parlament brüsszeli épületében Forrás: Európai Parlament

Nem most dől el, hogyan tovább

Az EP-képviselőt arról is kérdeztük, hogy mihez kezd most a Fidesz az uniós parlamentben.

– Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés. Spekulációkba viszont nem akarok bocsátkozni. Meg fogjuk találni azt a helyet, ahol a leghatékonyabban és legeredményesebben tudjuk a magyar nemzeti érdekeket képviselni. Nem a mai napon dől el, hogy ez pontosan milyen európai formációt jelent

– fogalmazott.

Hölvényi György, a KDNP politikusa marad a néppárti csoportban – ezzel kapcsolatosan Deutsch Tamás arra az ellentmondásra is felhívta a figyelmet, hogy a néppárt által sérelmezett jogállamisági döntések mindegyikében egyetértés van a Fidesz és a KDNP között. – Mindazonáltal a KDNP már a néppárt elődpártjában is ott volt – ismertette, röviden csak úgy összegezve néppártügyben a jelenlegi álláspontot: „Goodbye, Auf Wiedersehen, Minden jót!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.