Egyre több a szabályszegő

Helyszíni bírság és feljelentés is várhat azokra, akik a rendőri figyelmeztetés ellenére sem tartják be a vészhelyzet idejére érvényes rendeleteket.

Végh Attila
2020. 04. 11. 18:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei húsvét nagypéntekét záró statisztikák szerint a kijárási korlátozások elrendelése óta a szabályok megszegőivel szemben alkalmazott rendőri intézkedések száma túllépte a tízezres nagyságrendet. A rendőrség járőrei országos viszonylatban március 28-a óta 6500 esetben figyelmeztették a polgárokat a rendeletek betartására. 2062 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, zömében olyan jogsértőkkel szemben, akik az ezt megelőző rendőri figyelmeztetés ellenére sem tartották be a rendelkezéseket. Ezek a bírságok 5-10 ezer forint befizetését írták elő. Az a 2082 polgár, akikkel szemben súlyosabb jogsértés miatt feljelentéssel éltek a rendőrök, 30-100 ezer forintos büntetésre is számíthat az ügyében elrendelt vizsgálat befejezése után.

Kiss Róbert alezredes, az ORFK Készenléti Rendőrség ügyeleti és védelmi szolgálatvezetője, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa szerint Budapesten csak nagypénteken 941 szabálysértést észleltek. 663 esetben figyelmeztették a szabályszegőket, 183 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 95 feljelentés iktattak szabálysértési eljárás keretében, ez volt eddig a legtöbb, egy napra jutó intézkedések száma.

Budapesten egy koronavírus-fertőzött beteg pénteken engedély nélkül elhagyta az Uzsoki kórházat, majd visszament, a XIV. kerületi rendőrkapitányság bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indított ellene eljárást.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési járőrei április 10-én Gyöngyösön és a Mátra hegyi szerpentinjeire vezető utakon több tucat túramotorossal szemben intézkedtek, akik nem fogadták meg az egyértelmű kérést, az ország több pontjáról is kisebb csapatokban indultak útnak motorozni. A rendőrség motorkerékpáros járőrei folyamatosan ellenőrizték a mátrai utakat, ellenőrző pontokon tartóztatták fel, fordították vissza a motorosokat, több túrázót meg is büntettek.

Martfűn is zsebbe kellett nyúlnia azoknak a motorosoknak, akik nem a Tisza parti kisvárosban laktak, a rendőrök nem fogadták el, hogy a motorosok szabadidős tevékenységre hivatkozva gurultak két keréken.

A rendőrség a társhatóságokkal együtt, igazodva a kormányzati-önkormányzati rendeletekhez továbbra is arra kéri a közlekedőket, kirándulni vágyókat, maradjanak otthon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.