Élete végéig magyar fegyházban tartanák az ISIS hóhérját

Élete végéig fegyházban tartatná fogva a Szíriában lefejezésekben, gyilkosságokban részt vevő, arab nemzetiségű Hasszán Farhudot, az ISIS hóhérát a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség; tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabásáért fellebbeztek a Fővárosi Ítélőtáblán. Hónapokon belül megszülethet a másodfokú ítélet.

2021. 02. 25. 10:46
null
Az ítéleti tényállás szerint Hasszán Farhud, az ISIS hóhéra a Fővárosi Törvényszéken engedélyezte, hogy felvételek készüljenek róla. Fotó: Miskó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorcselekmény megállapítását és tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az Iszlám Állam (ISIS) hóhérának mondott, pár éve még egy szíriai kivégzőosztagot vezető Hasszán Farhuddal szemben a Fővárosi Ítélőtáblán, közölte a Magyar Nemzettel Medveczky Gábor fellebbviteli főügyész.

Mint azt megírtuk, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2019 őszén emelt vádat az ISIS terrorszervezet arab nemzetiségű tagja, a szír állampolgárságú, arab nemzetiségű Hasszán Farhud ellen társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett, illetve társtettesként, emberölés bűntettével megvalósított terrorcselekmény bűntette miatt, amelyeket bűnszervezetben követett el.

Az ítéleti tényállás szerint Hasszán Farhud az ISIS hóhéra, aki a Fővárosi Törvényszéken engedélyezte, hogy felvételek készüljenek róla
Fotó: Mirkó István

A Fővárosi Törvényszéken Mikó Gergely bíró szerteágazó bizonyítási eljárást követően 2020. december 3-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a fogva tartásban lévő elkövetőt bűnösnek mondta ki bűnszervezetben, társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntettben, és őt

életfogytig tartó fegyház fokozatú szabadságvesztésre, valamint Magyarországról végleges hatállyal történő kiutasításra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra legkorábban harminc év elteltével bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész az elkövető terhére, további bűnösségének, a vád tárgyává tett terrorcselekményben történő megállapításáért, illetve a feltételes szabadságra bocsátás törvénysértő alkalmazása miatt tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, míg a terhelt és védője felmentés céljából éltek fellebbezési jogukkal.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartva kezdeményezte, hogy a másodfokú eljárásban, tárgyalás keretében eddig számba nem vett, de feltárt bizonyítékok értékelésével a fellebbviteli bíróság a történeti tényállást pontosítsa.

Farhud a lefejezéstől tartott

Farhud a per kezdetén arra kérte Mikó Gergely bírót, hogy ne fejezzék le, mire a bíró megnyugtatta: Magyarországon nincs halálbüntetés.

Hasszán Farhud a tolmácsot hallgatja a Fővárosi Törvényszéken, amint Mikó Gergely bíró az első fokú ítélet indoklását ismerteti
Fotó: HírTV/Riasztás

A vádirat lényege szerint Hasszán Farhud 2014-ben dezertált a szír hadseregből, majd – miután csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez – 2015-ben a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett. A terrorszervezet céljaival azonosult, amelynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása.

Ennek a törekvésnek része volt az is, hogy

az ISIS az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvények szerint az iszlám ellenségeinek tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti vagy megsemmisíti.

A vádlott 2015. május elején – a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása céljából – a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának, al-Sokninak a bevételét kapta feladatul. Ehhez hozzátartozott az is, hogy a város lakói közül a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, és róluk egy halállistát készít.

A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán Farhudnak és fegyveres osztagának a feladata volt. A helyiek elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és 15. között több bűncselekményt hajtott végre.

Al-Sokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, amiről a megfélemlítés fokozására egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített.

Urbán András, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyésze nemcsak a lefejezett imámot nevezte meg a vád ismertetése során, hanem Farhud hét terrorista beosztottját is, akik 14 és 40 év közötti arab férfiak voltak. Kiemeli, Ahmed Kaszím Haszid imámot 2015. május 15-én fejezték le, és mutatták körbe a fejét a fegyverekkel odaterelt helybelieknek.

Az ISIS hóhéra

A megállapított tényállás – mely a vádban foglaltakkal egyező volt – lényege szerint Hasszán Farhud 2015 előtt csatlakozott a hazája, Szíria területi szuverenitását felszámolni kívánó és önálló állam létrehozására törekvő fegyveres terrorszervezethez, az ISIS-hez, azon belül egy fegyveres csoport vezetője lett. Ebben a minőségében 2015 májusában a lakhelye szerinti városban, Homsz kormányzóságban a békés polgári lakosság megfélemlítésére a helyi vezetőt a piactéren, az erőszakkal összeterelt tömeg előtt bűntársával lefejezte, erről videofelvétel is készült. Ezen túl a vádlott a környező területek megszállásakor legalább öt, nem harcoló, fegyvertelen civil személy kivégzésében közreműködött, és megpróbált fegyveres csoportjába fiatalokat toborozni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.