Félezer kilométer egy gyermekotthonért

A Vereckei-hágótól Budapestig tart az Egy vérből vagyunk elnevezésű, ötszáz kilométeres jótékonysági futás, amelynek szervezői a határon túli magyarokkal való összefogásra szeretnék felhívni a figyelmet. Az idei cél a kárpátaljai Szent Mihály Gyermekotthon támogatása.

Szilágyi Anna
2019. 06. 17. 8:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vérből vagyunk címmel indul ötszáz kilométeres jótékonysági futás a Vereckei-hágótól Budapestig. Az esemény pénteken rajtol a Vereckei-hágón, majd másnap befut a kárpátaljai Ráton lévő Szent Mihály Gyermekotthonba. Az otthon udvarán már épül az a kápolna, amelyet a futók beérkezésének pillanatában szentel fel Majnek Antal munkácsi megyés püspök, Néri Szent Fülöp oltalmába ajánlva az épületet. – A kápolna köszönet azért, hogy a Gondviselés segítette ennek a gyermekotthonnak a létrejöttét, küldött szülőket, önkénteseket, anyagi forrást, az itt nevelkedő gyermekeknek gyógyulási lehetőséget – mondta el lapunknak Gui Angéla (képünkön középen), az esemény ötletgazdája, fő szervezője.

– Az ember legtöbbször önma­gáért, az egészségének a megőrzéséért fut, egy hosszabb táv pedig belső út is egyben, amelynek során igazán közel tudunk kerülni magunkhoz és ahhoz, aki teremtett. Mennyivel szebb, ha ezt a hosszú utat nemcsak magunkért, hanem másokért is tesszük meg – fejtette ki Gui Angéla a jótékonysági futások alapgondolatát, hiszen nem az idei az első ilyen esemény. Korábban, 2015-ben Böjte Csaba gyermekotthonában élőknek gyűjtöttek támogatást, 2017-ben Mozgasd meg a lelked! szlogennel rendeztek adománygyűjtő futást, tavaly pedig már az Egy vérből vagyunk szlogen alatt tettek meg ötszáz kilométert a kárpátaljai árvákért. Gui Angéla megjegyezte, az adománygyűjtés már a futás előtt megkezdődik, és a célba érkezéssel sem ér véget.

Idén két ultrafutót – Sperka Tamást és Náray Balázst – kértek fel az ötszáz kilométer megtételére, de az út során több olyan pontot meghirdetnek, ahol bárki csatlakozhat egy-egy szakaszra. Hercegh Anita, a köztársasági elnök felesége pedig nemcsak fővédnöke lesz a futásnak, de az egyik helyszínen személyesen is csatlakozik hozzájuk, s ott lesz akkor is, amikor a futók Budapesten célba érkeznek a GOKI Gyermekszív Központjába, ahol vért ad. Ahogy ugyanis a felkért futók Magyarországra érnek, az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével véradó napokat szerveznek: június 24-én Miskolcon, június 25-én Egerben, június 26-án pedig Budapesten hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára. A fő szervező hangsúlyozta: a nyári időszakban különösen nagy szükség van vérre. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg, a szabadságok és a sokakat érintő allergiaszezon miatt, miközben több a baleset, mint a többi évszakban.

Éppen ezért fontos, hogy aki a futáshoz nem tud csatlakozni, az menjen el vért adni valamelyik állomásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.