Felpörögnek a katonai helikopteresek

Még ebben a hónapban megkezdődik és 2020 végéig tart a pilóták és a műszaki személyzet németországi kiképzése az új Airbus H145M többfeladatú katonai helikopterekre.

2019. 04. 16. 16:12
null
Az első Airbus gépek ősszel érkeznek Magyarországra Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ebben a hónapban megkezdődik és 2020 végéig tart a pilóták és a műszaki személyzet németországi kiképzése az új Airbus H145M többfeladatú katonai helikopterekre – hangzott el a szolnoki repüléstudományi konferencián. A Légierő.blog.hu beszámolója szerint a tavaly megrendelt húsz gépre az elkövetkezendő másfél évben ötven szaktanfolyamon készítik fel a honvédség kiválasztott pilótáit, repülőműszaki, logisztikai és egyéb személyi állományát.

Szénási Jenő ezredes, a Légierő Hadfelszerelési Rendszerek fejlesztési osztályának vezetője előadásában elmondta: a H145M gépekből idén ősszel négy, jövőre 14, 2021-ben további két darab érkezik Magyarországra könnyű támogató, kutató-mentő és többcélú változatban. A közepes kategóriát képviselő, tavaly megrendelt 16 Airbus H225M helikopterből az elsők 2023-tól érkeznek meg Magyarországra. Abban az évben négy, 2024-ben nyolc, végül 2025-ben még négy gép érkezik taktikai szállító és speciá­lis műveletekre kialakított változatban. A közepes helikopterekre a kiválasztott személyzetek átképzése 2023 első fél évétől 2025 első fél ­évéig tart Franciaországban.

Az első Airbus gépek ősszel érkeznek Magyarországra
Fotó: Mirkó István

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program folyamatban lévő beszerzéseiről is szó lesz majd Prágában május 22–23. között azon a konferencián, ahol a közép-európai államok, elsősorban a visegrádi négyek cserélnek eszmét forgószárnyas képességük fejlesztéséről.

A tavaly megrendelt, összesen 36 darab katonai helikopter rendszeresítésig a jelenleg hadrendben álló, az elmúlt években oroszországi nagyjavításon és részleges korszerűsítésen átesett Mi–24-es, Mi–17-es és Mi–8-as helikopterekkel látja el feladatait a Magyar Honvédség. A nyolc darab Mi–24-es harci helikopter úgynevezett képesség-helyreállító éleslövészete a múlt héten kezdődött, és ezen a héten folytatódik az MH Bakony Harckiképző Központban. A lőtéri értesítő szerint levegő-föld éleslövészeteket hajtanak majd végre nappal és éjszaka is a pilóták mindenre kiterjedő képzésének újabb állomásaként. A Jutaspusztára települt gépek személyzete az előretolt repülésirányító csoport által kijelölt célok leküzdését is gyakorolja.

Védik a Baltikum légterét

A Magyar Honvédség csütörtökön tartja a balti fegyveres légvédelmi készenléti alegység kibocsátó ünnepségét Kecskeméten. Az alegység a baltikum légirendészet keretében látja el váltásban a NATO-tagállamok: Litvánia, Észtország és Lettország légtérvédelmét, mert a három kis ország nem rendelkezik hangsebesség feletti repülőgépekkel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.