Független polgármesterek nyerték a vasárnapi időközi választásokat

Forrás: MTI2020. 09. 13. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Derks Wilhelmus Josephus független jelöltet választották meg polgármesternek a vasárnap megtartott időközi választáson a Vas megyei Egyházasrádóc községben – közölte a település jegyzője az MTI-vel.

Németh Péter tájékoztatása szerint öt független jelölt közül választhatott a választói névjegyzéken szereplő 1100 polgár. A vasárnapi voksoláson 737 leadott szavazatból 734 volt érvényes.

Hozzáfűzte: a polgármesternek megválasztott Derks Wilhelmus Josephus 310 szavazatot kapott, Sőre Zoltánra 216-an, Szvoboda Tamásra 197-en szavaztak, míg Dobronics Gábor Sándorra pedig 11-en voksoltak.

A jegyző tájékoztatása szerint Egyházasrádócon azért kellett időközi választást tartani, mert az előző faluvezető egészségi okokra hivatkozva májusban lemondott tisztségéről.

Bereczkiné Pavelka Jolánt választották polgármesternek Istvándiban

Bereczkiné Pavelka Jolán független jelölt nyerte a polgármester-választást a Somogy megyei Istvándiban vasárnap – tájékoztatta a Darányi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője az MTI-t.

Kálmán László elmondta: a győztes 100, míg szintén független vetélytársai közül Kalányos Zoltán 73, Pécsi Sándor 46, Rónai Bálint Ádám 24 érvényes szavazatot kapott.

A Szigetvár és Barcs között található község 373 választópolgárából 243 járult az urna elé – tette hozzá.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert Istvándi korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy, a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt. A településvezető ezzel elvesztette választójogát, tisztsége megszűnt.

Balogh Miklós nyerte az időközi polgármester-választást Alsószentmártonban

Balogh Miklós (független) nyerte a vasárnap rendezett időközi polgármester-választást a Baranya megyei Alsószentmártonban – tájékoztatta a helyi választási iroda jogi helyettese az MTI-t.

A négy független jelölt közül Balogh Miklós 315, Petrovics Tibor 279, Gligulics Olivér 68, míg Acél Péter 21 szavazatot kapott – közölte Ottó Krisztián Ottó, hozzátéve: a 824 választásra jogosult közül 697-en voksoltak, 16 választó érvénytelenül szavazott.

A Baranya megye déli részén, a Dráva közelében fekvő ormánsági településen azért volt szükség az időközi választásra, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Budai László februárban lemondott tisztségéről. Vele kapcsolatban a Pécsi Törvényszék januárban azt közölte az MTI-vel, hogy felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Eredetileg június 7-re tűzték ki a voksolás időpontját, de a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény rendelkezései miatt az időközi választás akkor elmaradt.

Sándor Józsefet választották Vizslás polgármesterévé

Sándor József(független) lett a Nógrád megyei Vizslás polgármestere – tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője vasárnap este az MTI-t.

Babjákné Bocsok Anna elmondta, hogy a névjegyzékében szerepló 1072 választópolgár közül 684 járult az urnák elé. Sándor József 385, a szintén függetlenként induló korábbi polgármester, Angyal Jenő 277 szavazatot kapott, míg a munkáspárti Felföldi István 10-et. 12 voks érvénytelen volt.

Drajkó Ferenc, aki függetlenként indult a polgármesteri posztért, szerdán visszalépett a jelöltségtől.

A polgármester mellett a hat önkormányzati képviselőt is megválasztottak, 18 jelölt közül.

Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.