„Ha védeni szeretnék a közpénzeket, ne indítsanak áramtolvajokat”

Az államtitkár felszólította az ellenzéket, ne vádolják erőszakkal a kormányt SZFE-ügyben, hisz az utcai véleménynyilvánítást sem zavarta meg senki.

2020. 10. 19. 14:38
DMTR Csaba
Budapest, 2020. július 2. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. július 2-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arató Gergely (DK) szerint a kormány hazudik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyében, mivel szerinte a kabinet nevében az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője gyakorolja a fenntartói jogokat. Arató felidézte az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának intézkedéseit, többek között azt, hogy szerinte a kuratórium megfosztotta a szenátust a jogaitól. Kifogásolta azt is, hogy „egy képzett katonatisztre bízták, hogy letörje a tiltakozást, lekapcsolja az internetet, lecseréli a zárakat” – utalva ezzel Szarka Gábor kancellár múltbeli honvédségi karrierjére. – A kés Szarkáé, de a végső felelősség Orbán Viktoré – vélekedett Arató, aki szerint nem késő „elzavarni a kuratóriumot”, helyreállítani az egyetemi autonómiát és tárgyalást kezdeményezni az intézmény jövőjéről.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az Aratóéhoz hasonló, túlzó beszédet még a parlamentben is ritkán lehet hallani. – Az SZFE kapcsán látszik, hogy mi a cél: egy korszerű képzés – összegzett Bodó. Kifejtette: hazai és nemzetközi szinten is versenyképes tudást adó intézményt kell létrehozni, hosszabb távú, biztos állami finanszírozással. Az államtitkár hozzátette, hogy az állami szerepvállalás ugyan kisebb, ám a modellváltás egészében komoly fejlődési pályára állítja az intézményt. Arató kifogásolta az egyeztetések hiányát, azonban az államtitkár ezt cáfolta. Szerinte többek között februárban, áprilisban, májusban is volt egyeztetés, személyesen és videókonferencián is. Az államtitkár felszólította az ellenzéket, hogy ne vádolják erőszakkal a kormányt az ügyben, hiszen az egyetemisták utcai véleménynyilvánítással fejezték ki véleményüket, és ezt senki nem zavarta meg.

Tóth Bertalan (MSZP) szavait a kormánypárthoz intézve azzal kezdte felszólalását, hogy „Mégis mi a csudát csinálnak önök?”. A szocialista politikus szerint egészségügyi, gazdasági, szociális válság van Magyarországon. Tóth azzal is vádolta a kormányt, hogy „alibitevékenységgel kezelik a járványt”. A frakcióvezető-párttárselnök véleménye szerint az európai kormányok – a magyarral ellentétben – azonnal léptek a válság társadalmi hatásainak csökkentésére. A szocialista politikus kifogásolta például, hogy nem emelték meg az álláskeresési járadék összegét és időtartamát. Kitérve a Kúria új elnökének mai megválasztására, azt a jogállamiság elleni utolsó rohamnak nevezte. Tóth szerint az ellenzék által vezetett önkormányzatokban bízhatnak az emberek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kiemelte: amikor a járvány elleni védekezést kritizálja az ellenzék, akkor nem a kormányt, hanem az egészségügyi szakembereket támadja. Hangsúlyozta: a kormány az emberi életek védelme mellett a munkahelyeket is szeretné megvédeni. Dömötör Csaba arra is reagált, hogy Tóth Bertalan szerint a kormány „nem csinált semmit” a járvány kapcsán. Számos intézkedést említve felhozta a bértámogatást, a nullaszázalékos hiteleket, a törlesztési moratóriumot és annak meghosszabbítását. – Vitatkozhatunk az intézkedés tartalmán, de amikor azt mondják, hogy nem történt semmi, akkor hazudnak – húzta alá az államtitkár. Az ellenzéki önkormányzatok kapcsán felidézte az egyik erzsébetvárosi esetet, amikor egy baloldali képviselő lopta az áramot. – Ha védeni szeretnék a közpénzeket, ne indítsanak áramtolvajokat! – javasolta az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.