Teljes értékű az idei érettségi

Bár rendhagyó lesz az idei érettségi, az a felsőoktatási felvételikhez elégséges – mondta Maruzsa Zoltán.

Szilágyi Anna, Kárpáti András
Forrás: M12020. 04. 17. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett a kormány döntése az idei érettségikről: kizárólag írásbeli vizsgákra kerül sor, hogy minimalizáljuk a személyes kontaktusokat – jelentette ki Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, kizárólag akkor kerülhet sor szóbelire, ha nem megoldható az írásbeli vizsga lebonyolítása, illetve azok a tanulók, akik nem felelhetnek írásban.

Emlékeztetett, az előrehozott érettségiket nem tartják meg idén, vagyis csak a végzősök érettségiznek. Bár rendhagyó lesz az idei érettségi, az teljes értékű, vagyis a felsőoktatási felvételikhez elégséges – hangsúlyozta az államtitkár.

Érettségiznie senkinek nem kötelező idén, ha valaki nem tudott kellően felkészülni vagy egészségügyi okokból döntene így, jelezni lehet a visszalépést

– tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: az emelt szintű érettségire beadott jelentkezést lehet középszintűre változtatni, a nyelvek esetében pedig fordítva is, és így a nyelvvizsga is megszerezhető. Szavai szerint több nyelvvizsgaközpont újból elkezdi a vizsgáztatást.

Az érettségin pedig egy helyiségben maximum 10 fő tartózkodhat, és másfél méteres távolságot kell köztük tartani.

Maruzsa Zoltán közölte: új helyszíneket is bevonnak a vizsgákhoz, bármely köznevelési intézmény tantermei bevethetők lesznek. Az iskolák környékére pedig rendőri jelenlétet kérnek, akik arra ügyelnek, ne alakuljanak ki csoportosulások. – Az érettségi első hetében 8 órai helyett 9 óra kezdés lesz, hogy ne egyszerre érkezzenek sokan – tájékoztatott az államtitkár.

Kollégiumi elhelyezést biztosítanak azoknak, akiknek szükséges az érettségi kapcsán: egy szobában egy tanuló lehet

– mondta el Maruzsa Zoltán. Ezekkel a módszerekkel idén sikeres érettségit tudunk lebonyolítani – fogalmazott, hozzátéve: nincs politikai konszenzus a kormány döntésében, de az ellenzék részéről is vannak olyanok, akik szakmai álláspontot képviselnek.

A külföldről érkező érettségiző magyarok nincsenek sokan, de lehetővé fogják tenni a határátlépést számukra, és nem kell karanténba vonulniuk – tette hozzá az államtitkár.

A ballagásokról azt mondta: jelenleg nem tarthatók meg a járványügyi védelmi szempontok miatt.

– Kérjük, hogy aki beteg – kiemelten, akinek légúti panaszai vannak – ne jelenleg meg az érettségin – hívta fel a figyelmet Maruzsa.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a vizsgát egyszerűsítő magyar intézkedések illeszkednek az EU-s gyakorlatba. Szavai szerint

sem a ponthatárok emelkedése, sem a csökkentése nem következik az intézkedésekből.

Augusztusban várható a szokásos pótfelvételi meghirdetése, a keresztféléves jelentkezéseknél pedig még a korábbiaknál is több lehetőség lesz.

Hamarosan belépünk a tömeges megbetegedés szakaszába

Az országos tisztifőorvos elmondta: a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma 1763 főre nőtt és elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg, ez az eddigi legmagasabb szám, köztük vannak a Pesti úti Idősek Otthona lakói is. Ezzel 156 főre emelkedett az elhunytak száma, 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Müller Cecília elmondta,

az utóbbi időben napról napra gyorsulni látszik a járvány terjedése, hamarosan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

Jelenleg 847 főt ápolnak kórházban a fertőzöttek közül, és hatvanhárman vannak lélegeztetőgépen, de az ő helyzetük sem reménytelen, hiszen már közel tíz beteget le tudtak venni lélegeztetőgépről – emlékeztetett Müller.

– A legrosszabb forgatókönyvre készülve fel kell szabadítani ágyakat a kórházban, ahol a súlyos állapotú fertőzötteket lehet majd ápolni – emelte ki a tisztifőorvos. Az egészségügyi intézményekben mintegy 66 ezer ágy áll rendelkezésre a betegek gyógyítására, ám ez nem jelenti, hogy valamennyi foglalt egyszerre, átlagosan 60-70 százalék van kihasználva. A foglalt ágyakból 15 százalékot kell felszabadítani a kórházaknak.

 

Müller Cecília hangsúlyozta:

a kórházi ágyak felszabadítása során nem történhet olyan, ami kedvezőtlenül befolyásolná a beteg egészségi állapotát,

senki nem maradhat ellátatlan. Szavai szerint minden egyéni esetben orvosszakmai grémium dönt, s előzetes egyeztetést végeznek a háziorvossal, a szociális ellátással, az önkormányzattal, és az ápolási tevékenységet végzőkkel, továbbá a családot is tájékoztatják. Mint mondta, a beteg két zárójelentést kap: egy az egészségi állapotáról szólót, valamint az otthoni ellátásról szóló iránymutatást.

A szociális intézményekben zajlik az ellenőrzés, kiemelt figyelmet fordítanunk a magasabb létszámú intézményekre, de valamennyi intézménybe szeretnénk eljutni, így konzultációs lehetőséget is biztosítunk – hangsúlyozta Müller. Hozzátette, a kormány azzal is segít, hogy jelentős mennyiségű egyéni védőeszközt osztanak ki, jövő héten újra szállítanak ezekből országszerte, fenntartótól függetlenül.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, az önkormányzatok által hozott szabályok a húsvéti hétvégén beváltak, így ezen a hétvégén is lehetőséget adnak, hogy a kijárási korlátozással összefüggésben hozhatnak külön, akár szigorúbb intézkedéseket.

A fővárosban emelkedtek a szabálysértés miatti rendőri intézkedések: az elmúlt 24 órában 530 esetben volt erre szükség

– ismertette az alezredes.

Kis Róbert közölte:

több mint 53 tonnányi védőfelszerelés érkezett tegnap Kínából.

Szavai szerint a kórházak 10 napra előre rendelkeznek védőfelszereléssel, amelyek kiadását a kórházparancsnokok látják el, a kiszállításokat pedig ennek megfelelően ütemezve hajtják végre.

Mint mondta, Horvátország irányába több átkelőhelyen visszaállítják a teherforgalmat, Románia felé pedig megnyitották a battonyai átkelőhelyet, ami az ingázóknak kedvezhet. Közölte: Ausztria felé is megnyílik egy átkelőhely, s Röszkénél és Nagylaknál kell nagyobb várakozási idővel számolni. Kis Róbert tájékoztatása szerint 59 esetben indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt, s a többi között két budapesti csaló ellen is eljárás indult, akik időseket károsítottak meg.

Lapunk kérdésére válaszolva Kiss Róbert elmondta, valóban csökkenő tendenciát mutat az elrendelt hatósági házi karanténok száma, hiszen a tizennégy napos időtartamot egyre többen kitöltik. Jelenleg 12 401 karantén van érvényben és folyamatosan ellenőrzik ezeket, már több mint kétszázezer esetben.

Szintén a Magyar Nemzet kérdésére a rendőr alezredes azt mondta, még nem tudnak információt adni a kórházból eltűnt védőfelszerelésekről, de a kórházparancsnokoknak van felhatalmazása arra, hogy a rendőrség bevonásával biztosítsa a készletek meglétét.

Müller Cecília sajtóérdeklődésre elmondta,

1035 idősotthon van az országban, jövő héten már képet kaphatunk ezek járványügyi helyzetéről,

de több idő, mire mindenhol lezajlik az ellenőrzés.

A kijárási korlátozással kapcsolatban Kiss Róbert emlékeztetett: csak alapos indokkal lehet elhagyni otthonunkat, ezek részleteiről a kormány már rendelkezett, ennél csak szigorúbb szabályokat hozhatnak az önkormányzatok is.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a koronavírust otthon átvészelőket – amennyiben súlyos tüneteik vannak – kórházban kell kezelni. A tisztifőorvos arra is kitért:

az eddigi tapasztalatok szerint a fertőzésen átesettek szervezetében nem szükségszerűen alakul ki megfelelő védettség.

Az esetleges visszaesők számára ismételten karantént írnak elő.

Müller Cecília szerint az a kivételes, ha egy háziorvos nem elérhető a koronavírussal kapcsolatban, többségében derekasan helytállnak. Hozzátette, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) óriási segítséget jelent a jelen helyzetben, például el tudják intézni elektronikusan a páciensek a gyógyszerrendelést. A 65 év feletti, illetve krónikus megbetegedésben szenvedő orvosok továbbra sem dolgoznak közvetlenül a betegellátásban.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, egészségügyi válsághelyzetben az egészségügyi dolgozó vezényelhető, ezt a jogszabályok is lehetővé teszik. Hatalmas terv készült el, amelyben minden egészségügyi dolgozót számba vettek, a cél, hogy oda küldjék őket, ahol hiány van, így mindenki részesülhet a szükséges ellátásban.

Müller Cecília elmondta: a kormány tájékoztató oldalán megtekinthetőek a kórházi ágyakkal kapcsolatos adatok. Szavai szerint eddig 12 intézményben jelent meg a koronavírus, 3 intézményben nagyobb számban, az elhunytak száma pedig összesen 31 fő.

A tisztifőorvos kérdésre válaszolva közölte:

azok az önkormányzatok, akik önköltségen vállalnák a tesztelést, kérhetnek laboratóriumi vizsgálatot.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet: míg a WHO előírásainak megfelelő tesztelési mód a vírus örökítőanyagát mutatja ki, a gyorsteszt az ellenanyagot, és csak egy gyógyuló folyamatot detektál, s az utóbbi módszer több esetben álpozitív eredményt adott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.