Heller Ágnes telibe trafálta szarva közt a tőgyét

Orbán nem antiszemita, de akár lehetne az is.

2019. 07. 03. 8:12
Heller Ágnes
Balatonszárszó, 2015. június 13. Heller Ágnes filozófus a XIV. szárszói találkozón 2015. június 13-án. MTI Fotó: Nagy Lajos Fotó: Nagy Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

90. születésnapja alkalmából készített interjút a neokohn.hu Heller Ágnessel, aki nem fukarkodott az aranyköpésekkel.

Igazán sok mindenről beszélt, elhagyott ateizmusáról, az európai antiszemitizmusról, az általa megélt zsidóságáról, életviteléről, Macronnál tett látogatásáról, ám a képernyő szinte izzik, amikor Orbán Viktor a téma. Heller Ágnes szerint ugyanis Orbán Viktor zsarnok, aki zsarnoki rendszert irányít, és ugyan nem antiszemita, de lehetne akár az is, ha a hatalom érdekében azt tartaná jónak.

A Fideszről sommás véleményt alkot a filozófus asszony, ami szerinte egy szélsőjobboldali párt.

Megtudhattuk azt is, hogy Heller levette a kezét a Jobbikról, amellyel kapcsolatban bevallja, alighanem tévedett, mert nem lesz a Fidesz „konzervatív, közép-jobboldali„ ellenfele, amire szerinte azért lenne égető szükség, mert „Magyarországon sosem volt, vagy lesz baloldali többség”. Így most már a Jobbik után Márki-Zay Péterben bízik, hogy ő csinál egy konzervatív pártot.

A poénláda fedele azonban nyitva maradt, mert a filozófus asszony kétségkívül tartalmas interjújának csúcspontja alighanem a következő mondat: „Tudjuk jól, hogy az egész magyar világ antidemokratikus, szélsőséges, orbánista.„ (Ezek szerint, ha Heller is a „magyar világ” részének tartja magát, önmaga is orbánista, szélsőséges és antidemokratikus lenne?)

Ezen gondolatok mellett igazán eltörpülnek a kedélyes sztorizgatások mesteréről, Lukács Györgyről, vagy régebbi marxizmusáról.

Heller Ágnes szerint a jelenlegi helyzet „olyan, mint a Kádár-rendszer„.

Azért csak motoszkál az emberben a kérdés: ha tényleg még mindig Kádár-rendszer lenne, és hasonló módon nyilvánulna meg, akkor hol lenne most Heller Ágnes?

Nem hiszem, hogy magasröptű filozófiai ismeretek kellenének ennek megválaszolásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.