Jövőre átadják a Magyar Zene Házát

Építésének leglátványosabb szakaszába lépett a Liget Budapest projekt részeként épülő Magyar Zene Háza, amely a Néprajzi Múzeumhoz hasonlóan a jövő év második felétől áll nyitva a publikum előtt. Baán László miniszteri biztos szerint az új múzeumok ökológiai lábnyoma közel nulla lesz, az épületek környezetében és a Városliget egészét tekintve is nőni fog a zöldterület. A zene történetét bemutató új intézmény élményszerű ismereteket nyújt majd, és a fiatalok oktatásában is fontos szerepet játszik.

2020. 02. 05. 11:12
null
Látványos szakaszba érkezett a beruházás Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő év második felében nyitja meg kapuit a közönség előtt a Magyar Zene Háza, amelynek a kivitelezése a leglátványosabb szakaszba érkezett – tájékoztatta lapunkat kedden Baán László, a Városliget fejlesztéséért felelős miniszteri biztos az építkezés sajtóbejárásán. Szavai szerint még ebben az évben szerkezetkész lesz az épület, tavasszal helyezik fel az épületet körülölelő, hatalmas és látványos üvegtáblákat, valamint a hullámos, áttört tetőszerkezetet, amely belesimul a park látképébe. Baán László arra is kitért, hogy az épület elhelyezésében és működésében is klímabarát lesz, mert mindössze 2700-2800 négyzetméternyi területet foglal abból a tízezer négyzetméterből, ami az egykori BNV romos irodáinak a lebontása során szabadult fel, a fennmaradó részén növényzetet telepítenek.

– A Magyar Zene Háza hűtése és fűtése majdnem karbonsemleges lesz. Utóbbit a geotermikus energia biztosítja, a hűtést pedig a közeli műjégpálya szolgáltatja majd – fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve: az épület és a liget többi beruházásának a megközelítését a hamarosan elkészülő nyolcszáz férőhelyes mélygarázs is segíti majd.

Látványos szakaszba érkezett a beruházás
Fotó: Kurucz Árpád

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzet kérdésére azt hangsúlyozta: az előttünk álló évtizedben a klímakérdés kiemelten fontos lesz, ezzel összhangban a Városliget autómentessé válik. – Ez a Liget-projekt lezárulását követően, 2023-ban valósulhat meg. Addig számos közlekedésfejlesztésnek is meg kell történnie, amelyek legfőbb eleme a Koós Károly sétány jelentős autóforgalmának kiváltása – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve: a Városliget tájépítészeti megújítása ütemezetten valósul meg, a park Ajtósi Dürer sor és a Zichy Mihály út közti harmadában az idei év végére fejezik be a munkálatokat. Gyorgyevics Benedek érdeklődésünkre arról is beszámolt, hogy az érvényes kormányhatározat a Városliget Zrt.-nek továbbra is azt írja elő, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által ellenzett beruházásoknak szerezzék meg az építési engedélyeket és készítsék el a kiviteli terveket. Mint mondta, a Néprajzi Múzeum kivitelezése a Magyar Zene Házával párhuzamosan zajlik, és szintén a jövő év végétől várja a látogatókat.

– A Magyar Zene Háza a világon is egyedülálló, a zenei oktatásban is fontos szerepet játszó, beavatóintézmény lesz. A látogatók élményszerű, inter­aktív módon juthatnak átfogó zenei ismeretekhez. Így például az épületbe belépve a zene kialakulásába kapnak betekintést az érdeklődők, akiknek dobosok jelenítenek meg víziókat a történelem előtti korszakból – ismertette lapunkkal Batta András, aki az épülő ház művészeti, zenei és pedagógiai tartalmáért felelős. Szavai szerint egyebek mellett bemutatják, hogy a hagyományos, falusi társadalmak életének egyes szakaszai milyen zenéhez kötődtek, és egy templomcsarnokon áthaladva az egyszólamú zene többszólamúvá alakulását is átélhetik a látogatók. Mint ismert, számos ligetberuházás már elkészült, egyebek között már átadták a nagyjátszóteret, a vakok kertjét, a Millennium Házát és a felújított Szépművészeti Múzeumot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.