Karácsony Gergely megkerülné a csepeli önkormányzatot

Csepel polgármestere bejegyzésében felsorolja a valós tényeket Karácsony hajléktalanszállója kapcsán.

Forrás: MTI2020. 05. 05. 11:16
KARÁCSONY Gergely
A budapesti főpolgármester elhárítja a felelősséget az áldatlan állapotok ügyében Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere kedden a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: Karácsony Gergely egyszemélyes döntéshozóként olyan épületben akart hajléktalanszállót nyitni, amely iskolák, óvoda, gyermek és felnőtt orvosi rendelők, valamint a piac közvetlen szomszédságában van. Abban a volt iskolaépületben, amelyet „szellemi elődje, Demszky Gábor záratott be” – jegyezte meg.

A polgármester úgy fogalmazott: a főpolgármester „mindezt teljesen antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével és a csepeli emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával akarta véghezvinni.”

Semmiféle tájékoztatás, előzetes egyeztetés, megkeresés nem érkezett. Csak annyi történt, hogy elkezdték az épületet átalakítani. A munkálatokat leginkább éjszaka végezték, hogy ne keltsenek feltűnést – olvasható a bejegyzésben.

A polgármester szerint a cél az volt, hogy Budapest belvárosából több száz hajléktalant költöztessenek át Csepelre. Azt írta: a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazását a főpolgármester erre akarta felhasználni. Borbély Lénárd beszámolt arról is, hogy amikor ez kiderült, online petíciót indítottak, és széleskörű, a politikán átívelő összefogás alakult ki.

Néhány nap alatt csaknem 5000 tiltakozó aláírás gyűlt össze. Eközben változtatási tilalmat is elrendelt az érintett ingatlanon. Ezt több párt részéről is támogatták – közölte.

Borbély Lénárd szerint Karácsony Gergely nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy több kerületben terveznek létrehozni új hajléktalanszállókat. „Végül kiderült, hogy semmilyen más helyszín nem volt”. Miután a főpolgármester lemondott eredeti tervéről, úgy döntött, hogy egy helyen, a Városházán alakít ki hajléktalanszállót”– írta a kormánypárti politikus.

Borbély Lénárd kiemelte: Csepelen elegendő férőhely van a hajléktalan embereknek, sőt, üres ágyak is vannak. Az önkormányzat saját erőből és mellette több segélyszervezettel együttműködve folyamatosan gondoskodik a rászorulókról, a hajléktalanokról.

Megengedhetetlennek tartja – tette hozzá –, hogy Budapest főpolgármestere, „aki magát európainak és egy igazi hős demokratának hirdeti,” ilyen eljárást alkalmazzon egy 80 ezer lakosú kerületnél. „A csepeli emberek nem ezt érdemlik” – zárta bejegyzését Borbély Lénárd.

A Főpolgármesteri Hivatal hétfőn közölte: a főváros vezetése a Városháza egyik szárnyába fogadja be a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére azokat a hajléktalan embereket, akik vállalják a karantént, miután a csepeli elöljárók tiltakoztak a kerületben kialakítandó hajléktalanszálló miatt.

A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy a fővárosi önkormányzat ideiglenes otthont biztosítson olyan hajléktalanoknak, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét. A főváros az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni – olvasható a közleményben, amelyben úgy fogalmaztak: „ám azok után, hogy a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a kerületben egyéni képviselőnek sikertelenül indult Németh Szilárd államtitkár világossá tette, hogy hidegen hagyja őket azon polgártársaink sorsa, akiknek az élete múlhat azon, hogy gondoskodunk-e róluk, a városvezetés új helyszínt talált elhelyezésükre”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.