Kásler Miklós elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését

Ahogy egész Európában, úgy Magyarországon is meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek és a fertőzésgyanús esetek, valamint a kórházi ellátást igénylő betegek száma, ezért Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az egyre növekvő számú koronavírusos betegek folyamatos ellátásának biztosítására egyedi utasítást adott ki valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetője részére. Eszerint a halasztható műtéteket fel kell függeszteni, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. Ez alól kivételt képeznek a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesítést kapott intézmények – írja az Emmi a közleményében.

Forrás: Sajtóközlemény2020. 11. 07. 11:06
null
Debrecen, 2020. október 15. Egészségügyi dolgozó egy a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szerrel kezelt beteg mellett a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdõdött klinikai vizsgálatban. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a miniszter 2020. november 10-től rendelte el a halasztható műtétek – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését. Természetesen kivételt képeznek azok a sürgősségi ellátások, amelyek elvégzése nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást és a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Továbbá transzplantációs műtétek is engedélyezettek a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítést kapott intézmények – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint gyanús betegeket.

Ennek érdekében az érintett intézmények 2020. november 9-től kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására az összes NEAK-finanszírozott ágyszámuk negyven százalékát – írják.

Az összes NEAK-finanszírozott ágyszámuk hét százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzött betegek ellátására biztosítani. A pontos ágyszámok intézményenként az EESZT-ben kerülnek rögzítésre.

A miniszteri utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a Covid-beteg gyermekeket,

valamint PIC-ellátást igénylőket, illetve a művesekezelésre szoruló szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket.

Az utasítás pontosan meghatározza azt is, hogy mit kell tenniük a fekvőbetegeket ellátó intézeteknek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén. Ekkor a beteget megfelelően izolálják, és antigéngyorstesztet végeznek. Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív gyorsteszt eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges.

A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja.

A tünet- és panaszmentes, illetve enyhe és mérsékelt tünetekkel bíró igazolt Covid-fertőzöttek az otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsájthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció.

Újabb rekord: ötezer felett a beazonosított fertőzöttek száma

5318 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 104 943 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2357 főre emelkedett, 24 847-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 77 739fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 29 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.