Katonai rendben zajlik az egészségügyi eszközök kiosztása

Az operatív törzs előírásai szerint, és a kórházparancsnokok felügyeletével zajlik a hazánkba érkező egészségügyi védőfelszelések kiosztása. Legelőször az infektológiai és intenzív osztályokon dolgozók, majd utánuk az alapellátásban dolgozók, azt követően pedig a különböző szociális intézmények és idősotthonok munkatársai számára juttatják el a védőfelszereléseket.

Csekő Imre
2020. 04. 13. 7:45
null
Nagy segítség van a Kínából érkező csomagokban Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány csúcspontján tízszeres terhelés alatt is lehet majd az egészségügy – mondta Orbán Viktor miniszterelnök március végén a Kossuth rádióban. Ennek megfelelően a kormányfő azt is bejelentette, hogy katonai szervezettségű készletgazdálkodásra állnak át a kórházakban, hogy megfelelő mennyiségű védőeszközt tudjanak biztosítani az egészségügyben a járvány elleni küzdelemhez. A honvédség által delegált kórházparancsnokok március 30-án meg is kezdték a megfelelő gazdálkodást ellenőrző munkájukat.

Közben folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy nagy mennyiségben érkeznek védőfelszerelések hazánkba, többnyire keleti államokból, elsősorban Kínából.

Mivel – ahogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 26-i Kormányinfón fogalmazott – szabad rablás van az egészségügyi védőeszközök piacán, és nehéz további készletekhez jutni, a hazánkba érkező szállítmányokat nem osztják ki azonnal.

A Magyar Nemzet megkereste az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (AEEK), hogy megtudjuk, hogyan áll jelenleg az egészségügyi felszerelésekkel való gazdálkodás. Kiderült, hogy minden védőeszköz kiosztása az operatív törzs által meghatározott rend szerint történik, és a folyamatot a készletparancsnokok ellenőrzik. A járványügyi eljárásrend pontosan meghatározza, hogy az egészségügyi ellátás melyik szintjén milyen védőeszközre van szükség. Az eszközök kiosztásnál a betegellátásban résztvevő egészségügyi dolgozók, ezen belül is a speciális védőfelszereléseket igénylő infektológiai és intenzív osztályokon dolgozók az elsők.

A háziorvosoknak pedig eddig 280 ezer sebészeti maszkot és 19 ezer úgynevezett FFP-maszkot biztosított a kormány, amelyeket az Országos Mentőszolgálat megyei mentőállomásain vehettek át azok, akik kifogytak az egyéni védőfelszerelésekből.

További 520 ezer sebészeti maszkot kaptak a kormányhivatalokon keresztül az alapellátásban dolgozók: a háziorvosok, házi gyermekorvosok, a vegyes háziorvosok, a háziorvosi ügyeletek, a fogorvosok és ügyeletek, valamint a kórházak az operatív törzs jóváhagyásával.

A különböző fenntartású szociális intézményekbe, idősotthonokba is küldenek védőfelszerelést, továbbá az Országos Mentőszolgálat, a rendőrség és más, a védekezésben résztvevő szervezetek is kapnak megfelelő eszközöket a védekezéshez .

Az AEEK tájékoztatásából azt is megtudtuk, hogy további védőeszközökre is számíthatnak az alapellátásban résztvevők: újabb 3400 FFP2 típusú maszkot és 320 ezer védőkesztyűt szállítanak ki számukra a közeljövőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.