Kijárási korlátozást rendelt el a kormány

Szombattól kijárási korlátozást rendelt el a kormány – jelentette be Orbán Viktor pénteken reggel. A miniszterelnök elmondta még, hogy a járvány csúcspontján a jelenlegihez képest tízszeres terhelés is várható. Hétfőtől pedig megérkeznek az egészségügyi intézményekbe a kórház parancsnokok.

2020. 03. 27. 7:39
ORBÁN Viktor
A kormányfő köszönetet mondott az ápolóknak, orvosoknak, járványügyi szakembereknek Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijárási korlátozást vezettünk be Magyarország egész területére március 28 és április 11 között. A lakóhely csak alapos okokból hagyható el – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország! című műsorában az Operatív Törzs ülését követően. A miniszterelnök elmondta:

ez nem kijárási tilalom, az intézkedés ésszerű és arányos, a boltba, gyógyszertárba, orvoshoz, munkába továbbra is lehet járni.

– Nemzetközi példák alapján hoztuk meg a döntést, alapvetően a bajor eljárásból indultunk ki, de ez egy kicsit szigorúbb – tette hozzá. Elmondta: hogy a 65 év felettiek napközben 9 és 12 óra között látogathatják a gyógyszertárakat, drogériákat. A cél, hogy az időseket szétválasszák a fiatalabb, lehetséges vírushordozóktól.

A kijárási korlátozás részletei

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

A rendőrség ne kényszerítse az embereket

Orbán Viktor elmondta, ha a kontaktusok száma lecsökken, akkor a járvány terjedése is lecsökken. A kormányfő arról is beszélt, hogy folyamatosan információkat gyűjtenek arról, hogyan alakul az emberek élete. Volt olyan kérdőív, amiből 100 ezer visszajött.

Az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre.

Elmondta: aki nem tudja ellátni napközben gyermekét, továbbra is lehet vinni olyan iskolai csoportba, ami nem több mint 5 fő. Szabadba lehet menni, de nagyobb távolságot kell tartani.

A rendőrséget felkérte a miniszterelnök, hogy ne kényszerítsék ki a szabályok betartását, hanem elsősorban annak betartására biztassák, figyelmeztessék az embereket.

– Szabálysértésnek fog minősülni, aki felszólításra sem tartja be tilalmat, helyszíni bírság lesz kiszabható – mondta a kormányfő.

Kedden egyértelmű jogi helyzet lesz

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy van összefogás és intelligencia a magyar társadalomban.

– Azt tanultam meg, hogy egy nagyobb válságot csak intelligenciával lehet kezelni. Mindez nem egyenlő az iskolázottsággal – tette hozzá. A fegyelmezettséghez is kell egy született intelligencia, tehát be kell látni, hogy a szabályok értelmesek. A magyarok mostani fegyelme mögött nem egy nyájszellem húzódik meg – tette hozzá. Szerinte éppen ezért az ország a válság során a szebbik arcát mutatja. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most nem politikára van szükség, hanem összefogásra.

– Határozottan nem politikára van szükség mostanság, hanem összefogásra

– hívta fel a figyelmet, és reményét fejezte ki, hogy az ellenzék is felveszi ezt a lelkületet.

A kormányfő szólt arról is, hogy bár az ellenzék nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de több lépéssel sikerült megoldani a helyzetet.

– Kedden egyértelmű jogi helyzet lesz. Jövő héten várhatóan megszavazzák a koronavírus-törvényt, és így gyorsan lehet meghozni a döntéseket – tette hozzá.

Ne akadályozzák a magyarokat, ha segíteni nem tudnak

Az uniós kritikák kapcsán azt mondta: a koronavírussal kapcsolatos törvénytervezetet vizsgálgathatják, „de ez most nem az okoskodás ideje, itt most járvány van, életeket kell menteni”.

– Ne akadályozzák a magyarokat, ha segíteni nem tudnak – tette hozzá. A miniszterelnök elmondta továbbá, hogy az uniótól segítséget nem nagyon kap az ország, a V4-ekkel tudunk együttműködni, segítséget pedig Kínától és a Türk Tanács tagjaitól kaptunk eddig.

– A válság után érdemes lesz megkérdezni, hogy hol voltak az EU járványügyi szakértői

– jegyezte meg.

Most azoknak jár köszönet, akik a frontvonalban dolgoznak

A gazdaságvédelem kapcsán azt mondta: most elsősorban azoknak jár köszönet, elismerés, akik a frontvonalban, az egészségügyben, rendvédelemben dolgoznak. Ugyanígy az üzemekben, kereskedelemben, közigazgatásban dolgozóknak is köszönetet mondott. Nagyra tartom azokat, akik az ország mindennapi működését lehetővé teszik – mondta a kormányfő.

De a háborúban nemcsak a frontvonal, hanem a hátország is sokat számít – vélekedett.

Így Orbán Viktor minden magyar embernek köszönetet mondott, akik segítenek a védekezésben.

A járvány csúcspontján tízszeres lehet a terhelés

A vírustól az emberek 15-20 százaléka láthatóan megbetegszik, és egy bizonyos részük kórházi ellátásra szorul, és akinek van alapbetegsége, az intenzív ellátásra szorul. Ha sokan kerülnek intenzív osztályra, akkor az egészségügyi rendszer nem lesz képes működni – mondta a kormányfő. A csúcsponton egy tízszeres terhelés alatt lesz az egészségügy. Erre kell felkészülnünk emberben, készletben – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy többen ki fognak esni a védekezésből, mivel várhatóan megbetegszenek. Hozzátette: ehhez katonai terv kell, ez alapján működik majd az ország is. – Hősies orvosokra, ápolókra, fegyelmezett betegekre és hozzátartozókra van szükség – tette hozzá.

Hétfőtől érkeznek a kórházparancsnokok

Az interjúban elhangzott: a készletgazdálkodás része, hogy

hétfőtől megjelennek a kórházparancsnokok, ők egyenruhások, akik a járványügyi intézkedések betartását, a készletezést munkaerő gazdálkodást ellenőrzik, biztosítják.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi erős Európát akarunk. Ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, és ez a mostani járványhelyzetben megmutatkozott.

A kormányfő a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy

most az emberek mentése a legfontosabb.

A kormányfő a várható gazdasági lépésekről azt mondta, hogy jó terveik vannak, és április első, második hetében mutatja majd be a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.