Kínai partnerét fogadja a honvédelmi miniszter

Hazánkban kezdi európai körútját Vej Feng-ho, Kína védelmi minisztere, akit magyar kollégája, Benkő Tibor fogad majd.

Munkatársunktól
2021. 03. 23. 18:58
China's Defense Minister General Wei Fenghe reviews the honor guard before meeting with Brazil's Defence Minister Fernando Azevedo e Silva in Brasilia
BRAZIL-CHINA/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai körutazásának első állomásaként érkezik Magyarországra Kína nemzetvédelmi minisztere

– közölte lapunkkal a Honvédelmi Minisztérium. Mint írták, Vej Feng-ho (Wei Fenghe) vezérezredes Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-es kínai látogatásakor tett meghívásának tesz eleget. Hozzátették:

a találkozó célja, hogy a két ország között meglévő kapcsolatokat, a bizalmat, a védelmi együttműködést erősítsék. A gesztus értékűnek nevezett látogatáson lehetőség nyílik a belső ellenőrzés területét érintő, valamint a katonai egészségügyi szolgálatok közötti együttműködésről szóló, 2019 őszén köttetett kétoldalú megállapodások áttekintésére, megerősítésére.

Vej Feng-ho kínai hadügyminiszter európai körútját hazánkban kezdi Fotó: Reuters

Emellett várhatóan szó lesz majd a kétoldalú katonai kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségéről, a stratégiai párbeszéd folytatásáráról, valamint a jelenleg is működő, tanintézeti kapcsolatok fejlesztéséről közölték.

Arra is kitértek, hogy Benkő Tibor személyesen köszönheti meg azt a kínai egészségügyi eszközökből és felszerelésekből – egyebek mellett maszkokból, köpenyekből, és arcvédőkből – álló adományt, amely 2020. június 30-án érkezett a Kínai Népköztársaság Védelmi Minisztériumától a Magyar Honvédséghez.

Mint arról korábban beszámoltunk, Benkő Tibor a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából, 2019. november 25–26-án tett hivatalos látogatást Kínában. A tárgyalások befejeztével szándéknyilatkozatot írtak alá a belső ellenőrzés területét érintő, valamint a katonai egészségügyi szolgálatok közötti együttműködésről.

A kétoldalú katonai együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeivel kapcsolatban Magyarország azt is hangsúlyozta, hogy mérföldkőnek tekinti a korábbi honvédelmi miniszter 2013. évi kínai látogatását, melynek során abban állapodtak meg, hogy 2014-től megkezdik a védelmi tárcák közötti éves stratégiai párbeszédet. Abban is egyetértettek, hogy a stratégiai párbeszéd nagyban hozzájárul a bizalom további erősítéséhez és a katonai kapcsolatok elmélyítéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.