„Kommunikációs zavar” a szövetségre lépő Momentum és Hadházy között

Szövetséget köt Hadházy Ákos és Momentum, a hír azért is meglepő, mivel nemrég még mindkét fél olyan kijelentéseket tett a nyilvánosságban, amelyek a másik szavahihetőségét vonták kétségbe. A független képviselő a Magyar Nemzet kérdésére most azzal magyarázta mindezt, hogy „kommunikációs hiba” történt, így a Momentum vezetői csak a borsodi választás után kapták meg azt az üzenetét, amelyben Bíró László közös ellenzéki jelölt gyanús ügyeire hívta fel a figyelmet.

Vizvári Soma
2020. 11. 14. 7:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szövetséget kötünk Szél Bernadettel, Hadházy Ákossal és Szabó Szabolccsal” – jelentette be a Momentum elnöke a Facebookon csütörtökön. Fekete-Győr András úgy fogalmazott: „Hadházy Ákossal azért fogunk dolgozni, hogy a politikai kultúrából gyökerestül kiirtsuk a korrupciót, és jusson elég közpénz arra, amire kell!”

A Momentum Hadházyval való szövetségre lépése azért is meglepő, mert nemrég még mindkét fél olyan kijelentéseket tett a nyilvánosságban, amelyek a másik szavahihetőségét vonták kétségbe.

Az LMP volt társelnöke ugyanis a borsodi választás után a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést Bíró László közös ellenzéki jelölt kétes ügyéről: „Ha Bíró nyert volna, nemcsak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költötte 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét.”

Nemrég még egymás szavahihetőségét vonták kétségbe, most szövetséget köt Hadházy Ákos és a Momentum
Fotó: Facebook

A független képviselő azt is hozzátette, személyesen tájékozódott az ügyről, és azt állította, a pártelnököket tájékoztatta a korrupcióról, de nyilvánosan nem beszélt róla senkinek, nehogy csökkentse az ellenzéki jelölt esélyeit.

– Visszautasítjuk Hadházy Ákos független képviselő kijelentéseit – reagált Hadházy állításaira a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményben. Az ellenzéki összefogás a közös nyilatkozatában kifejtette: nem állják meg a helyüket azok az állítások, amelyeket Hadházy Ákos tett Bíró László szerepvállalása kapcsán. Azt is hangsúlyozták, nehéz magyarázatot találni Hadházy kijelentéseire, kiváltképpen azért, mert – állításuk szerint – a pártvezetők közül senkit sem keresett meg a független képviselő.

Hogy mi az igazság, azt azóta sem tisztázták, ezért a Magyar Nemzet levélben kereste meg Hadházy Ákost, aki a következő választ küldte: „A Momentum vezetői egy kommunikációs zavar miatt nem kapták meg időben az üzenetemet, de miután az ügy dokumentumait megismerték, ők is egyetértenek abban, hogy ugyan korántsem olyan horderejű esetről van szó, mint amiért Mengyi Roland fideszes képviselőt elítélték, a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezet működése sok morális és törvényességi kérdést felvet, és mindent meg kell tenni, hogy az ellenzék jelöltjei között – szemben a kormánypártokéval – feddhetetlen jelöltek szerepeljenek. Az ügyben a feljelentés készül, a jogászoknak az erre vonatkozó megbízást és a dokumentumokat átadtam, sajnos a Fidesz folyamatosan szállítja a korrupciós eseteket, így az ügyvéd úr nagyon leterhelt, és emiatt ez a feljelentés is késik kicsit.”

Hogy az ügy tisztázása miért váratott magára egy hónapot, ha már ilyen egyszerű a megoldása, arra Hadházy Ákos a válaszában nem tért ki.

Érdekes módon a Bíró-ügy már hosszú ideje nincs terítéken a független ellenzéki képviselőnél. Mikor legutóbb, hetekkel ezelőtt a Magyar Nemzet erről érdeklődött, kiderült, hogy a kölcsönös fenyegetőzésük ellenére mindaddig sem Hadházy Ákos, sem Bíró László nem jelentette fel a másikat utóbbi korrupciógyanús ügyével kapcsolatban. Hadházy akkor is azt nyilatkozta, hogy a jobbikos politikus a perlési listáján későbbi helyet foglal el, inkább két fideszes politikust vesz a célkeresztjébe, utána következik a baloldal bukott antiszemita jelöltje.

Az ügyben korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanúja miatt Tényi István feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Hadházynak és az ellenzéki pártelnököknek ugyanis hivatalos személyek lévén feljelentési kötelezettségük van, ha korrupciós bűncselekményt észlelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.