Kommunista rendező háborodott fel Vidnyánszky mondatain

Székely Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanára nyílt levélben jelentette be, hogy szeptember elsejével felmond az egyetemen. Székely szerint Vidnyánszky Attila „a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen intézett támadásaival az elmúlt ötven év magyar színháztörténetének politikai érdekek szerinti átírásában aktív szerepet vállal”. Az ismert rendező azonban egykor Brezsnyev és Kádár társaságában arról értekezett, hogy „világnézetileg elkötelezett színházat kell létrehozni, amelyben szórakoztatnak és egyben formálják az új szocialista embert”.

Magyar Nemzet
Forrás: Pestisrácok.hu2020. 08. 19. 18:38
null
Budapest, 2017. mrcius 17. A Sznhz- s Filmmvszeti Egyetem bejrata a VIII. kerlet Vas utca 2c-ben. MTVA/Bizomnyosi: Rka Lszl *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot ksztje kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Róka László Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely Gábor Kossuth-díjas rendező és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanára nyílt levélben jelentette be, hogy szeptember elsejétől felmondja szerződését az SZFE-vel. Székely az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöki posztját betöltő Vidnyánszky Attila nyilatkozata miatt hozta meg a döntését.

– Legutóbbi nyilatkozatában – a korábbiaktól eltérően – szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél, és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen! – írta a rendező, aki levelében azt is felveti Vidnyánszkynak, hogy

„...a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen intézett támadásaival az elmúlt ötven év magyar színháztörténetének politikai érdekek szerinti átírásában aktív szerepet vállal…”

Csakhogy Székely Gábor azzal vádolja Vidnyánszkyt, amit ő maga követett el. Székelyről a Pestisrácok.hu egy képet közölt, amint épp beszédet tart Leonyid Brezsnyev, Kádár János és Biszku Béla előtt 1975-ben, a Magyar Szocialista Munkáspárt 11. kongresszusán.

Budapest, 1975. március 19.
Székely Gábor, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója felszólal a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) XI. kongresszusán az Építők Rózsa Ferenc Művelődési Házában.
A szónok mögött Leonyid Iljics Brezsnyev (k), a Szovjet Kommunista Párt főtitkára, mellette Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára, és Nyers Rezső, az MSZMP KB tagja ülnek.
MTI Fotó: Vigovszki Ferenc

Az eseményről az állampárt lapja, a Népszabadság is tudósított. A cikk címe:

„Világnézetileg elkötelezett színházat akarunk”.

Arról, hogy Székely a kommunista állampárt érdekeit képviseli a színházi világban, nem hagy kételyeket.

„Színházunk és a legtöbb vidéki színház igyekszik olyan új, a mához szóló, a jelenünket tükröző, a jelen kérdéseire választ kereső, világnézetileg elkötelezett színházat létrehozni, amelyben szórakoztatnak, és egyben formálják az új szocialista embert” – közölte a kommunista vezetők előtt elmondott beszédében Székely Gábor.

A Népszabadság korabeli tudósítása Székely Gábor beszédéről. Fotó: Pestisrácok.hu.

A portál egy további idézetet is közölt Székely Gábortól, amelynek azonban forrását nem jelölték meg. A rendező a Pestisrácok.hu szerint egykor azt mondta:

„Új szervezettségű színházakra van szükség. Új műhelyekre, amelyek segítségével nemcsak a magyar színházművészet léphet jelentősen előre, hanem általuk megvalósulhat pártunk művelődéspolitikája, a tudati és esztétikai nevelés, a munkásművelődés, az ifjúság művelődése éppen úgy, mint a szocialista gondolkodás alakítása, az emberek erkölcsi-ideológiai nevelése, a szocialista, kommunista ember megformálása”.

A Pestisrácok.hu hírportál Székely Vidnyánszky elleni kirohanását és felmondását az SZFE-n úgy kommentálta, hogy „iszonyúan nehezen viseli a kommunizmusból megörökölt színházi és filmes elit, hogy megszűnt a képzés felett gyakorolt, hét évtizedes korlátlan uralma”. Vidnyánszky Attila 2020. augusztus 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Vidnyánszky, aki egyben a Nemzeti Színház főigazgatója is, folyamatos támadások célpontja a kinevezés óta. Azóta Zsámbéki Gábor és Gáspár Máté is elhagyta az egyetemet, utóbbi a Soros-alapítvány művészeti és kulturális programjának vezetőhelyetteseként is dolgozott. Székely Gábor volt a harmadik távozó.

A Pestisrácok.hu szerint a Népszabadság egykori cikkét Retkes Attila, az SZDSZ utolsó elnöke osztotta meg Facebook-oldalán, akinek odaszólhatott a liberális elit, hogy ez így mégsem lesz jó, mert hamarosan eltüntette a posztot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.