Külső segítségben bízik az MSZP

Bevallottan Frans Timmermans látogatásától remél sikeres EP-szereplést a szombati kongresszusára készülődő MSZP. A párt tavaly képtelen volt saját miniszterelnök-jelöltet állítani, és a főpolgármesteri székért indult házi versenyben is alulmaradtak. Közben a teljes, azaz Gyurcsány Ferencéktől a Jobbikig terjedő ellenzéki összefogás oltárán a szocialisták maradék baloldaliságukat is feláldozzák, és lemondanak saját közösségük képviseletéről. A Fidesz szerint azzal, hogy Timmermans az MSZP kongresszusának vendége lesz, a szocia­listák megpecsételik szövetségüket a Soros-lista első emberével.

Bákonyi Ádám
2019. 02. 16. 7:17
null
Az anyagi nehézségekkel küzdő párt hagyományos bázisa is egyre szűkül Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frans Timmermans hiteles politikus, akitől nemcsak bátorítást remélnek, hanem azt is, hogy az ő segítségével több szavazót szerezhetnek – mondta Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője arról, hogy az európai szocialisták csúcsjelöltje, az unió bevándorláspárti táborának egyik legfontosabb alakja, Soros György jó barátja részt vesz a szocialista párt mai kongresszusán, ahol EP-listájukról döntenek. Szanyi szavai megerősítik, hogy az egykoron megkerülhetetlen MSZP mára képtelen bármilyen megméretésnek külső segítség nélkül nekivágni, ráadásul a párt még így is egyre lejjebb tornássza magát.

Emlékezetes, hogy a 2018-as országgyűlési választás előtt Botka László szegedi polgármester jelentkezett miniszterelnök-jelöltnek, de rövid idő után kiderült, saját pártján belül sem élvez kellő támogatottságot, ezért a szocialisták a szinte mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd társelnökét, Karácsony Gergelyt tették meg kormányfőjelöltjüknek. Ám a csodafegyvernek szánt ötlettel, a közös listával is alig ugrották meg a parlamentbe jutáshoz szükséges tízszázalékos küszöböt. Ráadásul míg a közösködés által a Párbeszéd a korábbi egyről háromra növelte képviselői számát, az MSZP csupán tizenhat mandátumot szerzett, noha az előző ciklusban 28 képviselője volt az Országgyűlésben.

Fidesz: szövetség a Soros-lista első emberével

A szocia­listák megpecsételik szövetségüket a Soros-lista első emberével – így kommentálta a Fidesz frakcióvezető-helyettese, hogy Frans Timmermans részt vesz az MSZP kongresszusán. Böröcz László hangsúlyozta, Timmermans és Soros arra készülnek, hogy migránsokkal telepítsék be Európát, együtt dolgozták ki azokat a terveket, amelyek a brüsszeli asztalokon hevernek. A fideszes politikus szerint ha az EP-választáson a bevándorláspárti lista győz, akkor nagyon gyorsan meg is fogják valósítani ezeket a terveket: a kötelező kvótát, a határvédelem jogának gyengítését, a migránsvízum bevezetését, a migrációt segítő Soros-szervezetek támogatásának növelését, a migránsok pénzelését, a gazdasági migráció legalizálását és a bevándorlásellenes országok megbüntetését.

A szocialistáknak legutóbb a baloldali előválasztás során sikerült megalázniuk magukat, miután saját főpolgármester-jelöltjükkel, Horváth Csabával szemben Karácsony Gergely négyszer annyi szavazatot kapott. A párt nemcsak a szembetűnő káderhiány, de az anyagi helyzete miatt is kiszolgáltatott. Az MSZP központi pénzügyi ellenőrző bizottsága például nem fogadta el a 2019-es költségvetés tervezetét, mivel a Pest megyei szervezet elszámolásával problémák adódtak, így a most hétvégi helyett csak a nyáron esedékes kongresszuson bólinthatnak rá a büdzsére.

Közben a teljes, azaz Gyurcsány Ferencéktől a Jobbikig terjedő ellenzéki összefogás oltárán a szocialisták maradék baloldaliságukat is feláldozzák, noha valamennyi felmérés szerint legfeljebb stagnál a párt népszerűsége. Gyurcsány Ferencékhez hasonlóan a szocia­listák is védelmükbe vették és mentegették a Jobbik antiszemita, rasszista botrányait, többek között azt, amikor egy videófelvételen a Jobbik elnökének felesége náci karlendítéssel pózol a saját esküvőjén. Más hangfelvételeken pedig maga Sneider Tamás cigányok „agyonütéséről”, illetve arról beszélt, hogy még mindig jobb, ha valaki muszlim vallásra tér át, mint ha zsidóra.

Az, hogy az MSZP számára manapság sokkal fontosabb a Jobbikkal való együttműködés, mint saját közösségének képviselete, ékesen bizonyítja a párt nemzetiségi tagozata alelnökének esete. A cigány származású Csóka János Pál hiába sürgette az MSZP vezetését, hogy tegye egyértelművé, a Jobbikkal mint náci megnyilvánulásokban érintett párttal semmilyen együttműködésre nem hajlandó, még csak szóra sem méltatták kérését.

Az anyagi nehézségekkel küzdő párt hagyományos bázisa is egyre szűkül Fotó: Kurucz Árpád

Történt mindez úgy, hogy Csóka ultimátumot intézett a vezetéshez, mondván, hogy felfüggeszti a tagságát és lemond a tisztségéről, ha nem határolódnak el a Jobbiktól. Hasonlóképpen jártak el a szocialisták, amikor Silhavy Máté, a párthoz tartozó Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke lehülyézte és far-hát kommandónak nevezte a nyugdíjasokat, köztük saját szimpatizánsaikat.

A történtek után az MSZP nyugdíjas tagozatának elnöke, Villám József elfogadhatatlannak nevezte a botrányos szavakat, míg a pártvezetés inkább a hallgatást választotta.

A baloldali tábor is ellenzi a bevándorlást

Még a baloldali tábor sem támogatja a bevándorlás- és kvótapárti politikát Magyarországon – derült ki a Századvég Alapítvány közelmúltban elvégzett közvélemény-kutatásából, amelyet az MTI közölt. E felmérés szerint a magyarok 81 százaléka elutasítja az uniós kvótarendszer tervét, amely alapján migránsokat osztanának el a tagországok között. Ebben a tekintetben lényegében pártszimpátiától függetlenül egységes a lakosság véleménye, hiszen gyakorlatilag minden párt táborában többségben vannak azok, akik ellenzik a kvótarendszert. A Fidesz-szavazók 94, a Jobbikot támogatók 81, az MSZP-sek 69, az LMP-sek 65, a DK-sok 59 és a Momentum-szimpatizánsok 49 százaléka nem ért egyet a migránsok kötelező elosztásával. A Századvég Alapítvány felmérése szerint a demográfiai problémák kezelésé­ben is világos a magyarok álláspontja: a megkérdezettek 91 százaléka szerint a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni. A pártszimpátia alapján itt sincs vita: az ellenzéki pártok szavazóinak átlagosan több mint 80 százaléka ezen az állásponton van, sőt az MSZP-szavazók 77 százaléka szerint is erős családpolitikára van szükség bevándorlás helyett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.