Médianéző: A választók el fogják utasítani ezt a hamis koalíciót

A DK-nak mindkét eredmény jól jön, míg a választásnak igazi tétje a kisebb pártoknak volt.

Forrás: MTI2020. 10. 12. 10:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koncz Zsófia borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választáson elért győzelme azt jelzi, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága az egész országban stabil – mondta a Médianéző igazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Boros Bánk Levente szerint az eredmény azért is fontos, mert a kormány mandátumának nagyjából a felénél jár, és ahogy az minden politikatörténeti tankönyvben is szerepel, ilyenkor általában a népszerűsége a legalacsonyabb. Most viszont a kormánypárt jelentős többséggel, és az ellenzéki pártok összefogása ellenére is nyerni tudott – hangsúlyozta.

Az a hamis koalíció, amely mindenfajta elvet és politikai célt félretéve csak a hatalomra törekszik, azt a választók el fogják utasítani – értékelte a Médianéző igazgatója.

Hozzátette, hogy valakinek „el kell vinni a balhét” az ellenzéki oldalon a jobbikos, de az ellenzék közös jelöltjeként szereplő Bíró László vereségéért, hiszen az is látható volt, hogy nem mindegyik ellenzéki párt támogatta „teljes mellszélességgel” őt. Példának a Demokratikus Koalíciót (DK) említette, amely szerinte távol maradt a kampánytól.

Elmondta azt is, hogy a DK-nak mindkét eredmény jól jön, míg a választásnak igazi tétje a kisebb pártoknak volt, például a Momentumnak és a Párbeszédnek, ezért nem véletlen, hogy ezek vezetői személyesen is részt vettek a kampányban.

Padlón a szivárványkoalíció

Koncz Zsófia győzelme azért is figyelemre méltó, mert Bíró László volt az első olyan jelölt, aki mögött az egész baloldal felsorakozott, s rendkívül intenzív kampányt folytattak a választást megelőző három hónapban. Bírót népszerűsítették napi szinten a Jobbik prominensei, köztük Jakab Péter pártelnök, s mások mellett Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországáért Mozgalom alapítója, valamint – kissé mérsékeltebb hangnemben – a Momentumot vezető Fekete-Győr András és Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője is. Karácsony Gergely főpolgármester is beszállt a kampány hajrájába. Bírónak az ellenzéki várakozásoktól elmaradó szereplése vélhetően annak köszönhető, hogy az utóbbi évtizedek egyik legmegosztóbb jelöltje volt, az antiszemita, rasszista kijelentései, valamint a zavaros üzleti ügyei miatt számos baloldali értelmiségi – köztük Tamás Gáspár Miklós filozófus, Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője, Kovács László, az MSZP egykori elnöke, valamint több zsidó vezető is – elhatárolódott tőle. Az is ronthatta Bíró hitelét, hogy a borsodi cigány vajda, Lakatos Attila beszámolója szerint azzal kereste meg a jobbikos, hogy sertésekért vásárolná meg a helyi cigányság szavazatait.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.