Megkezdődött a koronavírus-vakcina tesztje az Egyesült Államokban

A tervek szerint havonta végrehajtják harmincezer emberen egy-egy új, ígéretesnek tűnő vakcina próbáját.

Forrás: MTI2020. 07. 27. 19:03
null
Képünk illusztráció Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincezer önkéntes résztvevővel megkezdődött egy koronavírus-vakcina tesztje hétfőn az Egyesült Államokban – közölte az MTI. Szakértők rámutattak, nincs biztosíték arra, hogy az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatásával, a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett kísérleti oltóanyag valóban hatékony védelmet nyújt-e a Covid–19 ellen.

A résztvevők nem fogják tudni, hogy a vakcinát kapták-e meg vagy csak hatóanyag nélküli szert, úgynevezett placebót, a tudósok pedig nyomon fogják követni, hogy melyik csoport körében hogyan alakulnak a fertőzések, különösen azokban az országrészekben, ahol gyors a járvány terjedése.

Az elmúlt hetekben több gyógyszergyártó is bejelentette, hogy utolsó szakaszába ért frissen kifejlesztett vakcinájának próbája Brazíliában, illetve más, a járványtól súlyosan érintett országokban.

Az amerikai szabályozás előírja minden olyan szer hazai tesztelését, amelyet esetlegesen használhatnak az Egyesült Államokban, ezért a tervek szerint mostantól havonta végrehajtják harminc-harmincezer emberen egy-egy új, ígéretesnek tűnő vakcina próbáját.

Augusztusban az Oxfordi Egyetem, szeptemberben a Johnson & Johnson vállalat, októberben pedig a Novavax nevű gyógyszergyár készítményét tesztelik. Az elmúlt hetekben több mint 150 ezer amerikai jelezte érdeklődést a kísérletekben való részvétel iránt. A tesztek nemcsak az adott oltóanyag hatékonyságát hivatottak felderíteni, hanem azok lehetséges mellékhatásait is, hogy így több szempontból is összehasonlíthatók legyenek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.